Mivel a rezsiárak az egekbe szöktek, mindenki ott spórol, ahol csak tud. Ezért is érdemes most különösképp odafigyelni arra is, milyen támogatásokra vagyunk jogosultak. Nézzük a gázártámogatást.

A földgázpiaci egyetemes szolgáltatáshoz kapcsolódóan a fogyasztó nagycsaládosok kedvezményt vehetnek igénybe. Az a nagycsaládos igényelheti, aki szolgáltatási szerződéssel rendelkezik.

De nem ez az egyetlen kritérium a támogatáshoz: legalább három gyermek után, illetve figyelembevételével kell, hogy részesüljön családi pótlékban, és egyetemes szolgáltatási szerződéssel kell, hogy rendelkezzen, vagy az előzőek szerint családi pótlékban részesülő személlyel egy háztartásban kell, hogy éljen.

A nagycsaládos kedvezmény csak egy felhasználási helyen vehető igénybe. Fogyasztói közösség esetén egy felhasználási helyen több jogosult is igénybe vehet nagycsaládos kedvezményt. Ha a jogosultnak a vele egy háztartásban élő, családi pótlékra jogosító személyre hivatkozással nagycsaládos kedvezmény került megállapításra, a jogosulttal egy háztartásban élő más személy erre a személyre tekintettel további kedvezményre nem jogosult.

Fontos, hogy a kedvezmény igénybevételéhez igénylőlapot kell kitölteni és aláírni. Ennek részleteiről az Államkincstár oldalán olvashat.

A nagycsaládos kedvezményre való jogosultság megállapítására irányuló kérelem a naptári év folyamán bármikor benyújtható a bejelentett lakóhely, illetve tartózkodási hely szerint illetékes fővárosi és megyei kormányhivatalhoz.

Fontos, hogy annak kell igénylőként kitölteni a kérelmet, akinek a nevére kerül kiállításra a számla, még akkor is, ha nem ő részesül a háztartásban élő gyermekek után családi pótlékban. A nagycsaládos kedvezmény csak egy felhasználási helyen vehető igénybe.

A kedvezményt már a kiállított számlában érvényesíti a szolgáltató a nagycsaládos kedvezményt, tehát azzal további teendőnk nem lesz.

Arról, hogy mennyit jelent a gázártámogatás, itt írtunk részletesen.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Mikor illetékmentes a lakásvásárlás? Milliókat spórolhatsz, ha ezt tudod

Ha lakásvásárláson gondolkozunk, akkor a vételáron kívüli egyéb költségekkel is számolnunk kell, így pl. az illetékfizetési kötelezettségünkkel. Az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL....

Krumpli termesztése vödörben? Mutatjuk, mire figyelj

Nem csak azok tudnak házilag termeszteni krumplit, akiknek kertje van. Még egy erkély is elég, vagy egy jó napos terület a lakásban. Bizony, beltérben...

Egész évben lombos, nyáron gyönyörű virágokat hoz: így neveld a japán cserjédet

Nagy népszerűségnek örvend a japán cserje. Nem csoda, hiszen mutatós, örökzöld növény, amelyet egyszerű nevelni. Ha ügyesen gondozzuk, apró fává nő, ha pedig többet...