A gázártámogatást nem utalják, ugyanis az nem egy „forintban meghatározott kedvezmény”. Ha nem pénzben kapjuk, akkor hogyan? Kik jogosultak rá egyáltalán? Tisztázunk mindent gázártámogatás-ügyben.

Orbán Viktor miniszterelnök a december 21-i Kormányinfón azt mondta, hogy havonta 180 ezer forint kedvezményt kap minden család az energiatámogatáson keresztül. Ezt a számot már többször, más kormányzati szereplőktől is hallottuk – hogy mennyire felel meg a valóságnak, azt a 24.hu vizsgálta meg ebben a cikkében. Mi most nem matekozni fogunk, hanem azt nézzük meg, hogyan jut el a háztartásokhoz a támogatás.

A kedvezmény az energiatámogatáson keresztül érkezik

– ez a lényeg. Azaz, a családok nem forintban kapják meg (mint pl. a családi pótlékot), hanem a fogyasztásukhoz mérten érvényesül.

Így csökkentették a rezsicsökkentést

Mint ismert, augusztus 1-jétől megváltoztak a rezsicsökkentés szabályai. A gázfogyasztás esetében

  • az átlagfogyasztásig (1729 m3 /év) minden család rezsicsökkentett áron kapja a gázt, viszont
  • az átlagfogyasztás fölött lakossági piaci árat kell fizetni.

Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy a gázár az átlagon felül fogyasztóknak hétszeresére drágult (a villany a szabályok szerint „csak” a duplájára). A nagycsaládosok, illetve a többgenerációs családi házban élők igényelhetnek gázártámogatást, azonban ezt szintén nem pénzben kapják meg a jogosultak. Azaz, nem utalják.

Kedvezmény a nagycsaládosoknak

Nagycsaládos kedvezményre jogosult, aki egyetemes szolgáltatási szerződéssel rendelkezik és legalább három gyermek után, illetve figyelembevételével részesül családi pótlékban, illetve családi pótlékban részesülő személlyel egy háztartásban él. A kedvezmény nem jár automatikusan, hanem igényelni kell (erről bővebben itt).

Magasabb az átlagfogyasztási határ

A háromgyerekesek esetében az éves 1729 köbméteren túl további 600, négygyermekesektől felfelé pedig minden gyermek után még 300 köbméterrel nő a kedvezményes sávhatár.

Kedvezmény az együtt élő többgenerációs családoknak

Azok vehetik igénybe, ahol egy ingatlanon legalább kettő, de maximum négy önálló „lakás rendeltetési egység” található. Vagyis, ha pl. két „lakás rendeltetési egység” van az ingatlanban, az éves kedvezményes mennyiség (1729 köbméter/év) duplája jár. (Vagy triplája, esetleg négyszerese.) Fontos tudnivalók ebben a cikkben.

Szóval nem utalnak? Sajnos, nem.

A kedvezményt minden háztartás az energiatámogatáson keresztül kapja. Ez nem forintban meghatározott kedvezmény, hanem azt a szolgáltató a kiállított számlában (részszámlában) érvényesíti.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Durván megszaporodtak az SMS-es csalások: a rendőrség nevében próbálják lehúzni az embereket

Az elmúlt időszakban az e-mailes mellett az SMS-es csalások száma is megnőtt. Tavaly például a Magyar Posta nevével visszaélve próbálták becsapni a gyanútlan áldozatokat...

Otthonfelújítási támogatás 2024 feltételei: így kaphatsz maximális összeget

Június 3-tól lehet pályázni az új otthonfelújítási programra, amelyben az 1990 végig megépült családi házak energetikai korszerűsítésére lehet támogatást igényelni. A pályázatban kamatmentes hitellel...

Mikor illetékmentes a lakásvásárlás? Milliókat spórolhatsz, ha ezt tudod

Ha lakásvásárláson gondolkozunk, akkor a vételáron kívüli egyéb költségekkel is számolnunk kell, így pl. az illetékfizetési kötelezettségünkkel. Az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL....