A családi költségvetés készítése az első fontos lépés a pénzügyi tudatosság felé. Segítségével pontosan ismerni fogjuk a bevételeinket, a kiadásainkat, elkerülhetjük a túlköltést, és még megtakarításunk is lehet. Tervezzünk, megéri!

Tényleg kell nekünk költségvetés?

A költségvetés egy bizonyos időszakra szóló pénzügyi terv, amihez tudnunk kell, hogy mennyi a bevételünk és a kiadásunk. Készíthetünk éves költségvetést, de előbb célszerű egy havival kezdeni. A bevételek nyomon követését nehezítheti, ha nem mindig ugyanannyi jövedelem érkezik be (pl. vállalkozóknál), kiadások esetében pedig az okozhat gondot, ha az apró, jelentéktelennek tűnő költésekkel nem számolunk el.

Szeretnénk észszerűsíteni a kiadásainkat? Félretennénk a váratlan helyzetekre, nyaralásra, esetleg a tartozásainkat rendeznénk? Ha ezek közül bármelyikre igen a válasz, akkor kell költségvetés.

Miből épül fel a családi költségvetés?

3 pillére van: bevételek, kiadások, megtakarítások. Nézzük egyenként!

Miből lehet bevételünk?

A legalapvetőbb bevételi források a munkavégzéshez kapcsolódnak, pl. a bér, jutalom, nyugdíj, táppénz. Bevételünk származhat még tulajdonból, vagyonból (pl. bérleti díj, kamat, profit, osztalék), juttatásokból (családi pótlék, GYES, GYED stb.), és egyéb jövedelmekből (pl. örökség, nyeremény).

Mik a főbb kiadások?

Amikor a kiadásainkat megtervezzük (vagy felvezetjük), akkor azokat kell először számításba venni, amelyek a létfenntartáshoz, a mindennapi életünkhöz elengedhetetlenek. Ezek a következők:

  • élelmezés
  • lakhatás, rezsi, hitel
  • ruházkodás
  • egészségügy, testápolás
  • közlekedés
  • oktatás, művelődés, szórakozás
  • egyéb, a fentebbi kategóriákba nem illeszthető kiadások (pl. az állattartás, hobbi, dohányzás)

Létezik ennél részletesebb bontás is, viszont ha még csak most ismerkedünk a családi költségvetéssel, érdemes az alapoktól indulni. Később természetesen bővíthetjük a listát.

Mi lehet megtakarítás?

Az a pénz, amit havonta teszünk félre a fizetésünkből. Ebbe a kategóriába tartoznak a már meglévő, rövid vagy hosszú távú megtakarítások is, így pl. a nyugdíjbiztosítás, lekötött betét, de még a „párnacihába varrt” készpénz is.

Mit használjunk? Füzet, excell tábla vagy app?

Igazából bármelyiket, a lényeg, hogy használjuk. Mindnek megvannak az előnyei és hátrányai: van, aki a mobilapplikációra esküszik, mert azonnal használható, más az excelles megoldást választja, mert az számára a legkönnyebben áttekinthető, valaki pedig ragaszkodik a füzethez, mert már évek óta így csinálja. Egyik sem jobb vagy rosszabb, találjuk meg a számunkra ideálisat!

Így készül a családi költségvetés

A bevételek és kiadások vezetését gyakran keverik össze a költségvetéssel. Ezek szorosan összefüggnek, hiszen a jó költségvetéshez pontos adatokra van szükség a költéseinkről, jövedelmünkről. Érdemes-e már most tervezni, ha eddig nem készítettünk nyilvántartást a pénzmozgásokról? Szerintünk igen, tegyünk egy próbát! Egy hónap után kiderül, mennyire vagyunk képben az anyagiakkal, és hogy valóban annyiból jövünk-e ki, mint azt gondoltuk.

Hogyan kezdjünk bele? 50-30-20!

A bevételeket a következőképpen érdemes elosztani:

  • 50%-át költhetjük a szükségletekre (a kötelezőkre), mint pl. az élelmiszer, rezsi, lakhatás, stb.;
  • 30%-át a nem kötelező, kevésbé szükséges, de vágyott dolgokra, ez lehet szórakozás, ruházkodás, hobbi;
  • a maradék 20%-ot pedig tegyük félre (vagy fektessük be).

Fontos, ezek a számok csak indulásban segítenek. Ha jelenleg teljesen másként alakulnak a pénzügyeink (mert pl. a bevételünk 60-70%-át viszik el a szükségletek), akkor ne egyik napról a másikra változtassunk. Az is cél lehet, hogy közelebb kerüljünk az 50-30-20 családi költségvetési mintához.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Mikor illetékmentes a lakásvásárlás? Milliókat spórolhatsz, ha ezt tudod

Ha lakásvásárláson gondolkozunk, akkor a vételáron kívüli egyéb költségekkel is számolnunk kell, így pl. az illetékfizetési kötelezettségünkkel. Az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL....

Krumpli termesztése vödörben? Mutatjuk, mire figyelj

Nem csak azok tudnak házilag termeszteni krumplit, akiknek kertje van. Még egy erkély is elég, vagy egy jó napos terület a lakásban. Bizony, beltérben...

Egész évben lombos, nyáron gyönyörű virágokat hoz: így neveld a japán cserjédet

Nagy népszerűségnek örvend a japán cserje. Nem csoda, hiszen mutatós, örökzöld növény, amelyet egyszerű nevelni. Ha ügyesen gondozzuk, apró fává nő, ha pedig többet...