A családi költségvetés készítése az első fontos lépés a pénzügyi tudatosság felé. Segítségével pontosan ismerni fogjuk a bevételeinket, a kiadásainkat, elkerülhetjük a túlköltést, és még megtakarításunk is lehet. Tervezzünk, megéri!

Tényleg kell nekünk költségvetés?

A költségvetés egy bizonyos időszakra szóló pénzügyi terv, amihez tudnunk kell, hogy mennyi a bevételünk és a kiadásunk. Készíthetünk éves költségvetést, de előbb célszerű egy havival kezdeni. A bevételek nyomon követését nehezítheti, ha nem mindig ugyanannyi jövedelem érkezik be (pl. vállalkozóknál), kiadások esetében pedig az okozhat gondot, ha az apró, jelentéktelennek tűnő költésekkel nem számolunk el.

Szeretnénk észszerűsíteni a kiadásainkat? Félretennénk a váratlan helyzetekre, nyaralásra, esetleg a tartozásainkat rendeznénk? Ha ezek közül bármelyikre igen a válasz, akkor kell költségvetés.

Miből épül fel a családi költségvetés?

3 pillére van: bevételek, kiadások, megtakarítások. Nézzük egyenként!

Miből lehet bevételünk?

A legalapvetőbb bevételi források a munkavégzéshez kapcsolódnak, pl. a bér, jutalom, nyugdíj, táppénz. Bevételünk származhat még tulajdonból, vagyonból (pl. bérleti díj, kamat, profit, osztalék), juttatásokból (családi pótlék, GYES, GYED stb.), és egyéb jövedelmekből (pl. örökség, nyeremény).

Mik a főbb kiadások?

Amikor a kiadásainkat megtervezzük (vagy felvezetjük), akkor azokat kell először számításba venni, amelyek a létfenntartáshoz, a mindennapi életünkhöz elengedhetetlenek. Ezek a következők:

  • élelmezés
  • lakhatás, rezsi, hitel
  • ruházkodás
  • egészségügy, testápolás
  • közlekedés
  • oktatás, művelődés, szórakozás
  • egyéb, a fentebbi kategóriákba nem illeszthető kiadások (pl. az állattartás, hobbi, dohányzás)

Létezik ennél részletesebb bontás is, viszont ha még csak most ismerkedünk a családi költségvetéssel, érdemes az alapoktól indulni. Később természetesen bővíthetjük a listát.

Mi lehet megtakarítás?

Az a pénz, amit havonta teszünk félre a fizetésünkből. Ebbe a kategóriába tartoznak a már meglévő, rövid vagy hosszú távú megtakarítások is, így pl. a nyugdíjbiztosítás, lekötött betét, de még a „párnacihába varrt” készpénz is.

Mit használjunk? Füzet, excell tábla vagy app?

Igazából bármelyiket, a lényeg, hogy használjuk. Mindnek megvannak az előnyei és hátrányai: van, aki a mobilapplikációra esküszik, mert azonnal használható, más az excelles megoldást választja, mert az számára a legkönnyebben áttekinthető, valaki pedig ragaszkodik a füzethez, mert már évek óta így csinálja. Egyik sem jobb vagy rosszabb, találjuk meg a számunkra ideálisat!

Így készül a családi költségvetés

A bevételek és kiadások vezetését gyakran keverik össze a költségvetéssel. Ezek szorosan összefüggnek, hiszen a jó költségvetéshez pontos adatokra van szükség a költéseinkről, jövedelmünkről. Érdemes-e már most tervezni, ha eddig nem készítettünk nyilvántartást a pénzmozgásokról? Szerintünk igen, tegyünk egy próbát! Egy hónap után kiderül, mennyire vagyunk képben az anyagiakkal, és hogy valóban annyiból jövünk-e ki, mint azt gondoltuk.

Hogyan kezdjünk bele? 50-30-20!

A bevételeket a következőképpen érdemes elosztani:

  • 50%-át költhetjük a szükségletekre (a kötelezőkre), mint pl. az élelmiszer, rezsi, lakhatás, stb.;
  • 30%-át a nem kötelező, kevésbé szükséges, de vágyott dolgokra, ez lehet szórakozás, ruházkodás, hobbi;
  • a maradék 20%-ot pedig tegyük félre (vagy fektessük be).

Fontos, ezek a számok csak indulásban segítenek. Ha jelenleg teljesen másként alakulnak a pénzügyeink (mert pl. a bevételünk 60-70%-át viszik el a szükségletek), akkor ne egyik napról a másikra változtassunk. Az is cél lehet, hogy közelebb kerüljünk az 50-30-20 családi költségvetési mintához.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Minden dolgozónak alanyi jogon jár, amikor elrendelik a hőségriadót – kötelező biztosítani

Az extrém magas nyári hőmérséklet – ami valljuk be egyre gyakoribb – nem csak a mindennapokban okoz nehézségeket, hanem a munkahelyek számára is komoly...

Tényleg bevezetik? Valóra válhat az ingyenes jogsi

Megjelent az a kormányhatározat, amely pénzt biztosít a honvédségnek a középiskolai tanulók ingyenes jogosítvány szerzésének finanszírozására- írta az economx.hu. A tervek szerint szeptembertől az...

Bársonyosan selymes bőr fillérekből: 6 természetes testápoló házilag

A bársonyosan selymes bőr sokak álma. Aki ilyen szerencsés adottsággal rendelkezik, annak nem kell bajlódnia a kiszáradás okozta apró sérülésekkel, vagy éppen a bőr...