Nem állunk jól a megtakarítással, de ez ekkora áremelkedések mellett nem is csoda. Főleg vésztartaléknak tesszük félre a pénzt, viszont a többségnek ez is elfogyna egy hónap alatt – derül ki egy felmérésből.

Az Intrum 2022-es Európai Fogyasztói Fizetési Felmérése (ECPR) szerint az előző évhez és az európai átlaghoz képest nem változtak jelentősen a magyarok megtakarítási szokásai, bár az áremelkedések miatt egyre kevésbé tudnak pénzt félretenni. Egy átlagos európai dolgozó fizetésének mintegy 20%-át tudja megtakarítani, ettől a magyarok sem maradnak el sokkal. A gond az, hogy a mi bérünk alacsonyabb az európai átlagnál.

Mire tesz félre a magyar?

A kutatásból kiderül, hogy a magyar társadalom harmada leszakadóban van pénzügyileg: 2022 második felében 31,4 százalék mondta azt, hogy a hónap végére egyáltalán nem marad félretett pénze. Azoknak, akiknek sikerül spórolnia, ugyanarra gyűjtenek, mint tavaly ilyenkor:

  • 42% vésztartalékot képez váratlan kiadásokra,
  • további 12% arra az esetre rak félre, ha elvesztené munkáját,
  • 10% a recesszióra készül,
  • a nyugdíjba vonulásra 9% tesz félre,
  • szintén 9% a gyerekeinek, unokáinak tartalékol,
  • 7% utazásra spórol,
  • mindössze 6% gyűjt lakásra,
  • tanulmányokra pedig 3%.

Az arányok nem változtak nagy mértékben, viszont csökkent azok száma, akik lakásra vagy a gyerekeiknek, unokáiknak gyűjtenek.

Mennyi időre elegendő a megtakarításunk?

A magyar válaszadók több mint harmada (35%) mondta azt, hogy kevesebb, mint egy hónapnyi jövedelmének megfelelő megtakarítással rendelkezik. 29%-nak egy hónapra, 19%-nak pedig legfeljebb 3 hónapra lenne elegendő a megtakarítása.

A felmérés szerint a közép-európai régióban Magyarországon tudnak a legkevesebben megtakarítást gyűjteni: Lengyelországban 27, Romániában 24, Szlovákiában 20, Csehországban 14% mondta azt, hogy nincs mit félretenni a hó végére. Ugyanezt a magyarok 31%-a nyilatkozta.

(Forrás: Forbes)

Kapcsolódó

Legfrissebb

Mi lesz a lakáshitellel válás esetén? Vigyázz, a CSOK-nál és a Babavárónál más szabályok érvényesek

A tavalyi évben Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján 50 150 házasság köttetett és 16 700 válás véglegesítődött. Habár ez az adat nem azt...

Pálcikás illatosító házilag: tartós, dekoratív és fillérekből kijön

Munka után jó érzés egy kellemesen illatozó lakásba hazatérni. Mit használjunk? Vannak illatgyertyák paraffinból, szójaviaszból, repceolajból, találunk automata légfrissítő spray-t, és illóolajakat, pálcikás illatosítókat...

Majális Budapesten: a legjobb ingyenes programok 2024-ben

Május elseje a munka ünnepe. Idén szerdára esik, és bár hosszú hétvégét nem kapunk, lesz egy pihenőnapunk. Kimozdulna a család? Budapest majális 2024 programok:...