Vajon tényleg lesz otthonfelújítási program 2024-ben? A magyar ingatlanok elég rossz állapotban vannak és egy nagymértékű korszerűsítéssel sokat spórolhatnánk a rezsin. Nézzük meg, mit tudhatunk a programról!

Mikorra várható, miért fontos?

Sajtóhírek szerint már az év első félévében megszülethet egy új, államilag támogatott Otthon Felújítási Programról szóló szabályozás – írja a Pénzcentrum. A program nyár elején indulhat, de még nincs pontos dátum.

Korábbi cikkünkben már írtunk arról, mennyit számíthat energiahasználat szempontjából az, hogy egy ház jól van szigetelve vagy sem. A megfelelő szigetelés segít megakadályozni a hőveszteséget télen és a túlzott hőfelvételt nyáron. Áldásos következménye, hogy csökken az energiaszámla, mivel kevesebb energiát kell felhasználnunk a fűtésre (és a hűtésre).

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke, Koji László felvázolta a portálnak, miből áll manapság egy átlagos méretű lakás érdemleges korszerűsítése: homlokzati és födémszigetelés, nyílászárók cseréje, energiatakarékos kazán vagy hőszivattyús rendszer beállítása. Ez alsó hangon 6-8 millió forintos beruházás. Erre egy teljesen átlagos magyar családnak aligha van pénze és valamennyi önerővel akkor is számolni kell, ha hitelt vesznek fel.

Otthonfelújítási programra mindenképpen szükség van. Az, hogy a magyar ingatlanok milyen állapotban vannak, egy dolog. Arra is fontos felhívni a figyelmet, hogy hazánkban az energiaszegénységben élő háztartások száma rendkívül magas. Itt a korszerűsítés a vezetékes víz bevezetését, fürdőszoba kialakítását, vagy a szerkezeti javítások elvégzését jelenti elsősorban. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a kormányzati támogatások épp azok számára nem érthetők el, akiknek a legnagyobb szükségük lenne rá, vagyis a legszegényebb családoknak, kisnyugdíjasoknak, hátrányos helyzetűeknek és így tovább. Ebből következik, hogy az energiaszegénységben élőkre is kellene szabni támogatást.

Milyen lesz az új otthonfelújítási program 2024-ben?

Egyelőre annyit lehet tudni, hogy a program keretében a lakóingatlanok energetikai korszerűsítését lehet majd elvégezni, de a részletek még nem derültek ki. Még egy támpont: a programmal nem a családtámogatásokért felelős államtitkárság, hanem a Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkozik. Ebből arra lehet következtetni, hogy az új támogatás szélesebb körben lesz elérhető, mint a régiek. Elképzelhető, hogy ezúttal nem csak azok vehetnek részt a programban, akik gyermeket nevelnek vagy vállalnak.

Hogyan fogadják a programot, mit eredményezne?

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége szerint nagy szükség van a programra. Ezzel a szakmai és piaci szereplők is egyetértenek, véleményük szerint a magyarok életminőségét és a hazai energiafüggetlenséget is növelné egy ilyen épületenergetikai felújítás. Azt is megemlítették, hogy sokszorosan megtérülne az átfogó felújítási program a magyar társadalom és állam szempontjából is, mert

  • hozzájárulna a gazdasági növekedéshez,
  • segítené az építőipart,
  • évente százmilliárdos nagyságrendű állami bevételt hozna,
  • elősegítené a hazai energiabiztonságot, -függetlenséget,
  • a klímaalkalmazkodást,
  • csökkenne a levegőszennyezés,
  • a magyar állampolgárok életminősége javulna.

Azt javasolják, hogy annak érdekében, hogy magasabb és alacsonyabb jövedelmű tulajdonosok is részt tudjanak venni az energetikai felújításban, az állami támogatásnak annál magasabbnak kell lennie, minél nagyobb energiamegtakarítás jöhet létre (a támogatás a vissza nem térítendő támogatásból és a támogatott hitelből áll össze). Továbbá adókedvezménnyel vagy kedvezményes áfakulccsal szeretnék támogatni a magánszemélyek épületenergetikai beruházásait is. Összességében, mivel lépésenként tenné lehetővé a korszerűsítést a program, a lakástulajdonosok nem szembesülnének megfizethetetlen költségekkel.

További tudnivalók a Pénzcentrum cikkében.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Hogyan ellenőrizhetjük az adószámlánkat? Mutatjuk lépésről lépésre

Tartozásunk van? Esetleg túlfizetésünk? Ha nem vagyunk benne biztosak, érdemes minél hamarabb lekérdezni az adószámlánkat, nehogy később meglepetés érjen. A túlfizetés még a jobbik...

Otthonfelújítási támogatás kinek jár? 6 millió forintot is kaphatsz

Az Otthonfelújítási támogatás várhatóan 2024 júniusától pályázható lesz. A kormány a 108 milliárdos programot a RePower nevű uniós forrásból fedezi. A támogatás az 1990...

Önkormányzati segély nyugdíjasoknak: így kérhetnek segítséget az idősek, ha kevés a havi ellátás

Jó, ha tudjuk, hogy bizonyos élethelyzetekben vagy ha rendkívüli segítségre van szükségünk nyugdíjasként, akkor támogatásért fordulhatunk az önkormányzathoz is. Nem elég a nyugdíj és...