Számtalan döntést kell meghoznunk, amikor konyhát tervezünk vagy alakítunk át. Milyen legyen? A funkcionalitás fontos szempont, de ha már hozzányúlunk (vagy éppen újat tervezünk), akkor az is lényeges, hogy tetsszen. És persze ott vannak az anyagiak: még egy kisebb konyha átalakítása sem olcsó, ezért is kell alaposan átgondolni, hogy mit szeretnénk.

Konyhai tervezés: tárolás és rendszerezés

Nincsen konyha konyhabútor, konyhaszekrény nélkül. Az összkép szempontjából rengeteget számít a szín és forma, de ez nyilván ízlés – na meg pénz – kérdése. Ha a konyhai munkafolyamatokat nézzük, sokkal fontosabb a szekrények, tárolók belső kialakítása. A tárolási megoldások határozzák meg, hogy mennyire funkcionális konyha. Főzés közben nem nagyon érdekli az embert a konyhabútor színe, az viszont már annál inkább, hogy mennyire állnak kézre az eszközök.

Konyhai tervezésnél célszerű felmérni, mennyi edénynek, kis- és nagygépnek, tartozéknak és eszköznek kell helyet találni. Erre azért van szükség, hogy ki tudjuk választani a megfelelő tárolót. A kihúzható, kihajtható elemek segítenek a hatékony rendszerezésben, és könnyebben megtalálhatjuk az éppen szükséges dolgot. A konyhabútor alsó részén lévő fiókok vagy kihúzható tárolópolcok praktikusabbak, mint a szekrények: jobb a helykihasználás, egyszerűbb a hozzáférés.

Népszerűek manapság a teljesen nyitott polcok. Jól mutatnak és hasznosak, de vegyük figyelembe, hogy a túl sok nyitott elem zsúfolt, rendezetlen hatást kelt. Ha mutatós konyhát szeretnénk, akkor törekedjünk az egyensúlyra: a nyitott polcok, kampós megoldások mellett legyen elegendő zárt tárolónk is.

A legforgalmasabb pont: mosogató és környéke

A konyhatervezési szabályok azt mondják, minél forgalmasabb egy terület, annál több figyelmet kell fordítanunk rá. Tipikusan ilyet terület a mosogató és környéke. A konyhai mosogatók egyik legizgalmasabb újítása az elmúlt években, hogy a mosogató is egyfajta munkaterületként szolgál használója számára. Ezen a helyen előkészíthetjük az ételekhez szükséges alapanyagokat, pucolhatunk, hámozhatunk, szeletelhetünk, és akár vághatunk is. Ilyesmibe tényleg érdemes fektetni, mert rengeteg időt és energiát spórolhatunk.

Fényeskedjék neked!

A konyhában végzett különböző feladatok különböző világítást igényelnek. Főzés a tűzhelynél, zöldségek aprítása, mosogatás, csevegés a barátokkal, a házi feladat elkészítése – ezek mindegyike speciális fényforrást igényel. Milyen legyen? A tűzhely és a mosogató környékén jól jönnek a spotlámpák, a konyhaszigetnél és az étkezőasztalnál használhatunk függőlámpákat, de kialakíthatunk mennyezeti világítást is. Egyébként pedig minél több a természetes fény, annál jobb.

A legjobb dolog, ami a konyhával történhet: konyhasziget

Egy konyhasziget számos előnnyel jár – extra munkalap, több tárolóhely, egy hely, ahol a család és a vendégek leülhetnek, több közlekedőhely. Habár előnyei egyértelműnek tűnnek, a kialakítása egyáltalán nem az. Ezer dolgot kell figyelembe venni, amikor kitaláljuk, hogy nézzen ki, mire akarjuk használni és milyen funkciókkal kell ellátni. Hogy hogyan hozhatjuk ki a legtöbbet a konyhaszigetről, arról itt írtunk:

Konyhai tervezés: a jó sütő aranyat ér

A konyha főzésre szolgál, a főzéshez pedig minőségi eszközök kellenek. Nem kell, hogy sok legyen – minél kevesebb, annál jobb –, de amit megveszünk, az működjön jól. A sütőt, tűzhelyet napi szinten használjuk, hosszú időre tervezünk vele, ezért nem érdemes rajta spórolni. Vagy mondjuk úgy, nem ezen érdemes, ha már átalakítjuk a konyhát. Autóból, telefonból a használt is teljesen megfelel, de a konyhafelszerelés legyen új. Sokan hajlamosak arra, hogy fazekakon, lábasokon, serpenyőkön spóroljanak. Nem jó ötlet. Sosem tudni, hogyan és mire használta ezeket az első tulajdonos – tűzhelynél ez pláne igaz!

Levegőt!

Minek a páraelszívó, ha ki tudom nyitni az ablakot? Mert eltávolítja a konyha levegőjéből a főzés során keletkező szagokat, a gőzt és a zsírt. Nem kötelező elem, de jó, ha van. A mai készülékek már csendesek, ráadásul kaphatók egészen egyedi kialakításúak is.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Hogyan ellenőrizhetjük az adószámlánkat? Mutatjuk lépésről lépésre

Tartozásunk van? Esetleg túlfizetésünk? Ha nem vagyunk benne biztosak, érdemes minél hamarabb lekérdezni az adószámlánkat, nehogy később meglepetés érjen. A túlfizetés még a jobbik...

Otthonfelújítási támogatás kinek jár? 6 millió forintot is kaphatsz

Az Otthonfelújítási támogatás várhatóan 2024 júniusától pályázható lesz. A kormány a 108 milliárdos programot a RePower nevű uniós forrásból fedezi. A támogatás az 1990...

Önkormányzati segély nyugdíjasoknak: így kérhetnek segítséget az idősek, ha kevés a havi ellátás

Jó, ha tudjuk, hogy bizonyos élethelyzetekben vagy ha rendkívüli segítségre van szükségünk nyugdíjasként, akkor támogatásért fordulhatunk az önkormányzathoz is. Nem elég a nyugdíj és...