Ha hozzányúlsz a konyhához, bizonyára szóba kerül a konyhasziget, mint lehetőség. De mik azok a funkciók, amikkel mindenképpen érdemes ellátni a konyhaszigetet, és miért éri meg egyáltalán kialakítani?

Egy konyhasziget számos előnnyel jár – extra munkalap, több tárolóhely, egy hely, ahol a család és a vendégek leülhetnek, több közlekedőhely. Habár előnyei egyértelműnek tűnnek, a kialakítása egyáltalán nem az. Ezer dolgot kell figyelembe venni, amikor kitaláljuk, hogy nézzen ki, mire akarjuk használni és milyen funkciókkal kell ellátni. Ebben a cikkben a 10 legfontosabbnak tűnő dolgot szedtük össze.

Egy: a konyhasziget, mint asztal

Ha már eldöntöttük, hogy kell nekünk a konyhasziget, akkor mindenképpen érdemes a tervezéskor legalább annak egy részét ülőhelynek kialakítani. Számtalanszor előfordul, hogy kávézni és pár falatot bekapni nem ül le az ember, hanem a konyhapultnak dőlve fogyasztja el a reggelit vagy uzsonnát. Erre kiváló áthidaló megoldás a konyhasziget, ami lehet egymagas vagy magasabb is a konyhapultnál, mellette élvezetesebbek lesznek az előbb említett tevékenységek. Ne feledd: egy embernek 60 centiméter széles hely kell legalább.

Konyhasziget: 10 funkció, amiért megéri megcsinálni

Kettő: többoldalú tárolás

A konyhasziget magában áll, ebből kifolyólag nemcsak az egyik oldaláról pakolható, hanem két vagy akár több irányba is nyílhatnak a szekrényajtói. Ez rengeteg, jól kihasználható tárolóhelyet eredményez, a legtöbben imádják ezt a funkciót. A kombinációk száma óriási, lehet fiókos vagy oldalt nyílós, lehet nyitott polcos része, nyílhat egyik fele az egyik, másik a másik irányba, igény és hely függvényében.

Három: konyhasziget konnektorokkal

Szinte minden tervező javasolja, hogy a villanyszerelést semmiképp se hagyjuk ki a konyhasziget tervezésekor. Nem muszáj nagyra gondolni, akár egy rejtett hosszabbító is jól el tudja látni a feladatát. Lényeg, hogy be tudjuk dugni a turmixgépet, a kenyérpirítót vagy a telefonunkat. Nem nagy költség, nem érdemes kihagyni.

Konyhasziget: 10 funkció, amiért megéri megcsinálni

Négy: kellene két hűtő?

Skandináviában gyakori, hogy a konyhasziget egyik szekrénye egy kis méretű hűtő. Elsőre talán pazarlásnak tűnik, de egyáltalán nem biztos. A hűtő ugyanis annál kevesebbet fogyaszt, minél kevesebbet nyitogatjuk az ajtaját. Egy második – kisebb – hűtőszekrény, amiben a napi dolgokat tartjuk, még spórolhat is nekünk. Arról nem beszélve, hogy kényelmes és vagány megoldás.

Öt: mikrohullám, makrohatás

A konyhapulton tartani a mikrót: óriási helypazarlás. Sokan mégis rákényszerülünk, mert nincs jól megtervezve a konyhánk. A konyhasziget arra is lehetőséget ad, hogy beépítsük (vagy rátegyük) a mikrosütőt, ha akarjuk, ezzel munkalapfelületet szabadít föl az elsődleges konyhapulton.

Hat: a konyhasziget, mint munkalap

Nem érdemes a konyhasziget pultfunkcióját azáltal megygyöngíteni, hogy nem munkalapként alakítjuk ki. Ha asztalnak akarjuk elsődlegesen használni, akkoris jobban járunk a munkalappal, mert másra is használni fogjuk, ha ráérzünk az ízére, a munkalapok pedig sokkal ellenállóbbak az asztallapnál. Lehet kő vagy laminált forgácslap, a lényeg, hogy erős és ellenálló legyen.

Hetedik: mosogató

Aki családos és főz, az pontosan tudja milyen kellemetlen, amikor a mosogatót elfoglalják a szennyes edények, de le kellene önteni a tésztavizet, meg kellene mosni a zöldséget – ekkor jöhet a rámolás és bosszankodás. A konyhaszigetbe be lehet építeni egy kis mosogatót, amibe nem rakunk szennyes edényt, csakis az ételek előkészítéséhez használjuk. Ez nem olcsó és nem helytakarékos megoldás, viszont mindennap főzőknek egy megvalósult álom.

Nyolc: szemetes a konyhaszigetben

A legtöbb magyar konyhában a kuka a mosogató alatt van. Ez praktikus is meg nem is. Jó, mert az ételmaradékoktól való megszabadulást megkönnyíti, de nem is annyira jó, mert más dolgoknak is ott logikus lakni: tisztítószerek, szivacsok, üvegek, használt sütőolaj palackjai. A konyhaszigetbe rejtett szemetes ennél is jobb, főleg, ha karnyújtásnyira elérhető. Ha pedig van több hely, akár szelektív kukák is elférnek így.

Konyhasziget: 10 funkció, amiért megéri megcsinálni

Kilenc: célszerű világítás

Semmilyen munkapult nem működik jó világítás nélkül. A konyhasziget fölött mindenképp érdemes mennyezeti világítást kialakítani, ha pedig lehetőség van rá, valamilyen másodlagos fényforrás is legyen, például üvegajtók esetén a szekrényben, szintkülönbséges pult esetén pedig az átlógásnál.

És a tizedik: a konyhasziget, ami rólad szól

Ez a kis plusz, amit mindenki hozzáad a személyiségéből, ami miatt minden konyha egyedi. Ez bármi lehet: különleges szín, bortartó, szakácskönyves polc, extrás kávéfőző, szabadpultnál érdekes kialakítású lábak, fűszernövény, beépített vágódeszka. Nincs megkötés és nem is pénzkérdés ez, csakis a fantáziánk szabhat határt.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Majális Budapesten: a legjobb ingyenes programok 2024-ben

Május elseje a munka ünnepe. Idén szerdára esik, és bár hosszú hétvégét nem kapunk, lesz egy pihenőnapunk. Kimozdulna a család? Budapest majális 2024 programok:...

Olcsó receptek 2000 forint alatt: isteni és spórolós halászlé nem csak az ünnepekre

2000 forintból ebéd vagy vacsora 4 főre? Nem lehetetlen: sorozatunkban olyan recepteteket mutatunk, amelyek ennyiből (vagy akár kevesebből) kijönnek. Íme, az ‘olcsó receptek 2000...

Nem bejegyzett élettárs öröklése: 8 dolog, amit kevesen tudnak

Itthon csak a magyarok fele van tisztában azzal, hogy az élettársakra nem ugyanazok a jogi szabályok érvényesek, mint a házastársakra. Nincs ez másképp az...