Nagy a baj, ha már a lakásunkban is kényelmetlenül érezzük magunkat. Lehangoló, sivár, esetleg nagyon is dús? Lehet, hogy elsőre nem tudjuk megfogalmazni, mi nem stimmel, de egy dolog egészen biztos: a dekoráció sokat számít. Jöjjön néhány gyakori dekorációs hiba, amit könnyen megoldhatunk.

Gyakran előfordulnak hibák, amelyek zavarhatják az összképet, hiszen nem mindenki született lakberendezőnek. A hangsúly a feltételes módon van: ha valamivel elégedettek vagyunk, csak azért ne változtassunk rajta, mert a trendek, szakértők, barátok, rokonok vagy akárki szerint zavaró. Viszont ha mi is úgy érezzük, itt az ideje egy kis javításnak vagy tuningnak, vágjunk bele hamar!

Gyakori dekorációs hibák és megoldásuk: színektől a változatlanságig

Átálltunk a sötét oldalra

Vagyis elcsábultunk, és túl sötétre festettük a falakat. Készséggel elismerjük, hogy nagyon különleges és exkluzív az éjfekete vagy az indigókék, de kicsit más a közösségi médiában, magazinban látni, mint benne/vele élni.

Megoldás: Egy világosabb árnyalattal vagy akár tapétával felfrissíthetjük a helyiséget és nagyobb térérzetet kelthetünk. Ha ez nem opció, trükközzünk a fényforrásokkal: használjunk több lámpát, irányítsuk ezeket felfelé ÉS lefelé, így kevésbé lesz barlangszerű a szoba.

Kerüljük el a helyiség túlbútorozását, az egyszerűség nagyon fontos, ha már a fal színe izgalmas. Tartsuk meg a nélkülözhetetlen elemeket, minden mást (nem használt puffokat, kisasztalt, tárolókat, amibe semmi sem fér bele) távolítsunk el. Milyen színekkel párosíthatjuk? A sötét falaknak sok minden áll jól az ezüstszürkétől a natúr, semleges árnyalatokig, de a fehérrel sem lőhetünk mellé.

Polcból is megárt a sok

Kedveljük a lebegőpolcokat, mert úgy kapunk extra helyet a könyveknek, egyéb holmiknak, hogy értékes négyzetmétereket kellene áldozni egy nagyobb szekrényre. Ám ezt is túlzásba lehet vinni. Gyakori dekorációs hiba, ha túl sok polccal rendelkezünk, amelyeket telerakunk a dísztárgyainkkal. Ez zsúfolt hatást kelt és nehezen tartható rendben.

Megoldás: Itt az ideje a szelektálásnak. Ezt mondani egyszerűbb, mint meglépni, jól tudjuk. Viszont ha megszüntetjük a vizuális zajt, akkor az a néhány értékes, szép vagy számunkra különleges tárgy végre kiemelt helyre kerülhet. Mi legyen a könyvekkel? Ahelyett, hogy felsorakoztatnánk valamennyit egy helyre, inkább osszuk szét több kisebb helyre. Szellősebbnek fog tűnni a tér, és nagy valószínűséggel egyszerűbben megtaláljuk az éppen kellő kötetet.

A kanapé magában szuper, de nem praktikus

Gyakori dekorációs hiba, hogy nem az életünkhöz választunk tárgyakat, bútorokat. A világos kanapé működni fog, még ha kutya van a háznál, akkor is, legfeljebb majd gyakrabban porszívózunk. Aha. Hát nem. Persze, nemcsak a színnel lehet gond, hanem a méretével, anyagával, kialakításával. Mit tegyünk?

Megoldás: Műanyag huzatot még az ellenségemnek se kívánnék, de bármi jöhet, legyen az folttisztító vagy takaró. Nyáron a világos szürke kanapénkat vékony lepedővel terítjük le, télen egy vastagabb ikeás ágytakaróval, egyik sem rontja különösebben az összképet. Párnákkal sokat javíthatunk a kényelmünkön, nem mellesleg eltakarják a foltokat. És ha már foltok, ha véletlenül ráborítunk valamit a gyönyörű kárpitra, még véletlenül se kezdjük el dörzsölni. Itassuk fel, aztán jöhet a folttisztító. A mérettel sajnos nem tudunk mit kezdeni, igyekezzünk megtalálni a legjobb elhelyezést.

Barátságtalan a nappali

Szép, elegáns és ijesztően steril, mintha csak egy katalógusban ülnénk – ismerős? Természetesen érthető, ha szeretnénk a vendégeinket letisztult, stílusos környezetben fogadni, de ez gyakran a kényelem rovására megy.

Megoldás: A probléma egyszerűen orvosolható, csak változtatnunk kell a bútorok elhelyezésén. Képzeljük el, hogyan beszélgetnek egymással a vendégeink, amikor leülnek, és alakítsuk ennek megfelelően a teret. Helyezzük az ülőhelyeket elég közel egymáshoz (azért ne túl közel), kerüljük el, hogy bárki is sarokba kényszerítve érezze magát, és lehetőleg ne tegyük a kanapét közvetlenül a falhoz. Ha hidegnek érezzük a szobát, akkor próbáljunk meg melegítő elemeket bevetni, például puha szőnyegeket vagy meleg színű dekorációt.

Gyakori dekorációs hiba a dekoráció elhelyezése

A festmények, grafikák, fényképek fontos elemei a lakásunknak, de nem mindegy, hogyan kerülnek fel a falra. Kihozzuk belőlük a lehető legjobbat? Ha kicsit összevissza benyomást keltenek, gyanús, hogy nem.

Megoldás: A kevesebb néha több, ez ebben az esetben is igaz. Képek özöne helyett válasszunk néhány érdekes vagy számunkra fontos fotót, kerüljenek ezek a középpontba. Értékes (az mindegy, hogy eszmei vagy anyagi) képnek kijár a tisztességes akasztó és a megfelelő elhelyezés: ne legyen csálé, és ne akasszuk túl magasra. (Szemmagasság, vagy egy kicsit lentebb, ha ülőhelyzetből lehet nézni.)

Praktikus, de rideg konyha

Fém vagy mindenhol fehér – műtőszoba benyomását keltheti, nem csoda, ha nem érezzük különösebben jól magunkat benne.

Megoldás: Ebben az esetben fontos olyan elemeket bevezetni, amelyek melegséget adnak a térnek. Például használhatunk fából készült bútorokat és természetes anyagokat a konyhafelszerelésben. A megfelelő világítás is nagyon fontos, válasszunk kellemes fényű lámpát vagy függönyt. Fűszernövényekkel, egy-egy mutatósabb, színesebb dísztárggyal több életet vihetünk a helyiségbe.

Évek óta nem változtattunk semmit

Csoda, hogy meguntuk?!

Megoldás: Cseréljük ki az ágyneműt és a párnákat, helyezzük át a szobanövényeket, a székeket, a lámpákat és a szőnyegeket. Rakjuk át a bútorokat – ez a legolcsóbb módja a változtatásnak.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Hogyan ellenőrizhetjük az adószámlánkat? Mutatjuk lépésről lépésre

Tartozásunk van? Esetleg túlfizetésünk? Ha nem vagyunk benne biztosak, érdemes minél hamarabb lekérdezni az adószámlánkat, nehogy később meglepetés érjen. A túlfizetés még a jobbik...

Otthonfelújítási támogatás kinek jár? 6 millió forintot is kaphatsz

Az Otthonfelújítási támogatás várhatóan 2024 júniusától pályázható lesz. A kormány a 108 milliárdos programot a RePower nevű uniós forrásból fedezi. A támogatás az 1990...

Önkormányzati segély nyugdíjasoknak: így kérhetnek segítséget az idősek, ha kevés a havi ellátás

Jó, ha tudjuk, hogy bizonyos élethelyzetekben vagy ha rendkívüli segítségre van szükségünk nyugdíjasként, akkor támogatásért fordulhatunk az önkormányzathoz is. Nem elég a nyugdíj és...