Ha nem tudunk úgy áthaladni, hogy ne szitkozódnánk, mert megint bevágtuk valaminket, akkor ideje változtatni. A jó nappali kényelmes, rendezett, szellős – legalábbis annyira biztosan, hogy akrobatamutatványok bemutatása és a bútordarabok ide-oda tologatása nélkül átmehessünk rajta. Nem ez a helyzet? Íme, 5 dolog, amire nincs szükséged a nappaliban. (Vagy nem feltétlenül.)

Hatalmas tévészekrény

Mára már teljesen kikoptak a világból a kockatévék, videómagnók, DVD-lejátszók, ezért is váltak feleslegessé a fél falat elfoglaló tévészekrények, médiaállványok, komódok és társaik. Praktikusnak tűnhet, mert a polcokra, fiókokba sok dolgot tehetünk (vagy inkább süllyeszthetünk?), viszont borzasztó módon beszűkíti teret. Nagy, de legalább a port is rendesen gyűjti – kell ez nekünk?

Rengeteg helyet szabadíthatunk fel, ha dobjuk a tévészekrényt, és felszerelünk egy lebegő polcot. Az is egy megoldás, ha falra rögzíthető tévékonzolt vásárolunk, sokkal tágasabbnak fogjuk érezni a nappalit.

Terjedelmes fotelek

Elismerjük, hogy nagyon kényelmesek, de nem praktikusak, ha kevés a hely. Különösen a lábtartóval felszerelt fekvőfotel tud útban lenni, mert csak egy ember használhatja, viszont legalább két helyet foglal. Egy ilyen monstrumnak nincs helye a szobában, ha csupán vasárnap esténként hencsergünk benne 1-2 órát. Hasonló a helyzet a klasszikus 2 fotel + kanapé kombinációval. Nagyobb és kicsivel nyitottabb lesz a tér amint kényelmes, a kanapéhoz passzoló székekre cseréljük őket.

Böszme álló hangfal/hifi torony

A ’80-as években státuszszimbólum volt, mára elavult és felesleges mindkettő. Érthető, ha valaki a szeretett foteljához ragaszkodik, de ezekhez már tényleg nem kellene. A legtöbb otthonban a túlméretezett hangfalak kizárólag porfogóként funkcionálnak, bekapcsolva nemigen voltak az elmúlt pár évben.

Méretes dohányzóasztal

Ez is olyasmi, ami nélkül nehéz elképzelni az életünket, pedig valójában a nagy dohányzóasztal pont az a dolog, amire nincs szükségünk a nappaliban. Divatjamúlt, sokszor kallódnak rajta a holmik, így nem tölti be funkcióját. Ha értékes, adjuk el, de ne kerülgessük tovább, cseréljük le inkább egy finomabb, karcsúbb, kevesebb helyet foglaló asztalkára. Az is megoldás lehet, ha egy nagy helyet foglaló dohányzóasztalt váltunk le több pici, könnyen egymásba rakható vagy tolható kisasztalra.

Túl sok tároló

Van a nappaliban médiaállvány, könyvespolc, vitrin és egy komplett polcrendszer? Ez így együtt sok. Nagyon beszűkíti a helyet, ráadásul arra utal, hogy rengeteg tárolandó cuccunk van. Váljunk meg azoktól, amelyeket nem használunk rendszeresen (természetesen nem a könyvekre gondolunk elődlegesen): vázák, DVD-k, kazetták, régi kütyük, csepreszek, 100 dolog is lehet, ami alattomosan felgyűlik az évek során. Egy alapos szelektálás után látni fogjuk, hogy mennyi tárolóra lesz szükségünk – jó eséllyel a 20-30 éves szekrénysort is nyugdíjba küldhetjük.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Olcsó receptek 2000 forint alatt: isteni és spórolós halászlé nem csak az ünnepekre

2000 forintból ebéd vagy vacsora 4 főre? Nem lehetetlen: sorozatunkban olyan recepteteket mutatunk, amelyek ennyiből (vagy akár kevesebből) kijönnek. Íme, az ‘olcsó receptek 2000...

Nem bejegyzett élettárs öröklése: 8 dolog, amit kevesen tudnak

Itthon csak a magyarok fele van tisztában azzal, hogy az élettársakra nem ugyanazok a jogi szabályok érvényesek, mint a házastársakra. Nincs ez másképp az...

Hogyan ellenőrizhetjük az adószámlánkat? Mutatjuk lépésről lépésre

Tartozásunk van? Esetleg túlfizetésünk? Ha nem vagyunk benne biztosak, érdemes minél hamarabb lekérdezni az adószámlánkat, nehogy később meglepetés érjen. A túlfizetés még a jobbik...