Az elmúlt egy évben tapasztalt építőipari drágulás hátterében két dolog áll: az alapanyagok áremelkedése, illetve a szakemberberek munkadíja. Átlagosan mintegy 40%-os növekedés volt megfigyelhető az építőipari alapanyagok piacán, de vannak olyan szegmensek, ahol az árak csaknem duplájára nőttek – derül ki egy felmérésből.

Korábbi cikkünkben már foglalkoztunk az egyes építőanyagok árváltozásával. A fogyasztói árak 2021 decembere és 2022 decembere között átlagosan 24,5%-kal emelkedtek, de ennél lényegesen nagyobb drágulással találkoztunk az építőiparban. A KSH három termék (csempe, parketta, falfesték) árváltozását rendre közzéteszi, adataik alapján 2021 decembere óta a csempe ára több mint 70%-kal emelkedett, a laminált parketta pedig több mint 50%-kal került többe 2022 decemberében, mint egy évvel korábban.

Mennyire hatalmas a drágulás az építőanyagoknál?

Mekkora áremelkedés történt az építőipari alapanyagok piacán az utóbbi egy évben? – erről kérdezték a szakembereket. Többek között értékesítők, kőművesek, hidegburkolók, tetőfedők válaszoltak, véleményük sok esetben eltérő, hiszen az építőipari piac számtalan szegmenssel rendelkezik.

Forrás

A felmérésben több tucat ember vett részt:

voltak, akik szerint mindössze 25% volt a növekedés, mások szerint 100%. A diagrammról megállapítható, hogy a legtöbb válaszoló szerint 40%-os drágulás volt tapasztalható.

Miért emelkedtek ekkorát az árak?

Koffenstein István, a Koffenstein Kft. ügyvezetője szerint az ukrajnai háború egyértelműen kihatott a kelet-európai építőipari beszállítói láncokra, hiszen a régió erősen függött az orosz gazdaságtól, ezért jobban ki van téve az ágazat a különféle szankciók visszahatásának.

Mind a kő, beton, cement alapanyagok sokkal drágábbak, mint korábban, nem beszélve a fáról és vas acélról, ahol csaknem 100%-os volt az áremelkedés. Az euró és dollár elszámolás,

a forint gyengülése, megemelkedett benzin árak és az infláció miatt nálunk hatványozottabban jelentkezik a drágulás

– magyarázta. Az árat tovább emeli a megváltozott rezsi költség.  Sajnos a keletkezett többlet költségeket a gyárak és beszállító partnerek nem tudják önerőből finanszírozni, így azt a gyártott termékek árába építik be. Ellátási zavartól szerencsére nem kell tartani – tette hozzá.

Mi a helyzet a munkadíjakkal?

Az alapanyagok drágulásán kívül a munkadíjak emelkedésével is számolnunk kell, ha felújításra adjuk a fejünket idén. Az áremelkedések mellett további nehézség, hogy manapság nehéz olyan szakembert találni, aki igényes a munkájára, megfizethető árat kér és viszonylag rövid időn belül a rendelkezésünkre áll. Annyi biztos, hogy az üzemanyagárak durva növekedése, a régi kata kifektetése is emeli a költségeiket, így a munkadíjak egészen biztosan nem fognak csökkenni, sőt.

Mennyi az annyi?

Ebben a cikkünkben írtunk arról, hogy átlagosan milyen árakkal kalkulálhatunk, ha bontásra, villanyszerelésre, vízszerelésre, vakolásra, szobafestésre, burkolásra kell a sor.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Tavasszal gyűjthető gyógynövények: áprilisban és májusban ezt a hatot keresd

A gyógynövényekkel sokféle (egyszerűbb) betegséget kezelhetünk, csillapíthatjuk a fájdalmat, nyugtathatjuk idegeket, ráadásul teljesen ingyen juthatunk hozzájuk. Hasznosak, könnyű beszerezni őket és a gyűjtögetés akár...

Mit tehetünk a darazsak ellen? 7 környezetbarát megoldás

Hamarabb jött a jó idő és sok helyen feltűntek már a darazsak. Bár hasznuk is van ezeknek az állatoknak, jó, ha felkészülünk. Mit tehetünk...

Első házasok támogatása: hogyan kell igényelni, milyen segítséget kaphatunk?

Az első alkalommal házasságot kötők számos kedvezményben részesülhetnek, főleg akkor, ha még a családalapításon is gondolkoznak. Az állami támogatások mellett egyes települések önkormányzatai is...