A hálóban lerakott, vékonyka, középméretű és unalmas greslap tényleg elég unalmas, de amikor merünk nagyot álmodni egy finomabb hexagon csempével, kiderül, annak nem csak vételára, burkolási díja is magasabb.

Hatalmas lap és apró mozaik

A burkolási alapdíjak általában 20-40 cm élhosszúságú burkolólapokra érvényesek. Pár éve divatba jöttek a hatalmas, egyik oldalukon akár 70-100 centiméteres lapok, de lerakásuk nem lesz olcsóbb attól, hogy darabszámra kevesebbel kell dolgozni. Mozgatásuk a nagyobb méret miatt adódó nagyobb súly miatt nehéz, a nagyobb súly miatt a pontos illesztés is nehezebb, és ha ebből törik egy, elég nagy a baj. Nagyobb vágógép is kell hozzá, és kereszt helyett ajánlott a szintező ékek használata is, mert egy ekkora lap felrakásnál a ragasztó egyenetlen terülése miatt a lap „meghajlik” és később visszahúzhatja magát, szintkülönbséget generálva. 

A mozaikkal is nyűgösebb dolgozni, mint egy sima burkolólappal, hiába van egy hordozóhálóval egyszerűsítve a munka, aprólékosabb művelet, és több fugázó anyag is kell, erről semmiképpen se feledkezzünk meg.

Unalmas lap izgalmasan lerakva

Az egyszerű hálónál drágább kötésbe rakatni a burkolatot, ha tovább cifrázzuk, az további egyedi árképzést von maga után, mert hosszabb ideig tart kimérni az egyenletesen lépegető mintát.

Ezt itt lent úgy rakattam le, hogy kiraktam a mintát a földre és drága Gyula úr onnan pakolta a falra. Akkoriban még nem ment ez a halszálkában rakott metro csempe, Gyula úr se a pinterestet bújta egész nap, így együtt csináltuk. Az élek eldolgozása egy rémálom volt, félnapos manikűrözés, de felső konyhaszekrények nélkül nem sok lehetőségünk volt, meg eleve ez a térbeli megoldás volt a koncepció.

Az ilyen játék nem olcsó, pedig a csempe az volt.

Gagyi a burkolat, annál drágább a lerakás

Vakon nem szabad osztályos (másodosztályú, MS) burkolaton fogni pár forintot, ha a besorolást mérethiba adja. Egyrészt a mérethibás burkolatból mindig érdemes 20%-kal többet vásárolni, az esetlegesen nagyon rossz darabok miatt -nincs reklamálási lehetőség!-, és a lapok szabálytalanságuk miatt sok matekozást igényelnek a lerakásnál, ami lehet, hogy jobban megemeli a munkadíjat, mintha első osztályú lenne a burkolat. Ha csak színhiba miatt lett leosztályozva a burkolat és az nem zavar, az lehet jó választás.

Segítség lehet a mérethibás lapok kötésbe rakása, ott könnyebb legózni az egyik irányban hibás mérettel.

Akinek pedig bejön a stílus, rakja össze maga törött lapokból, háziipari burkolásra, lelkigyakorlatnak tökéletes, a végeredmény lehet gyönyörűszép is.

Pontos cementlap, lézervágott csodák

Valódi cementlap helyett sokan caz arra hajazó mintával megnyomott greslapot választanak és lerakatják fugával, attól az még nem lesz cementlap, az egy másik termék. A valódi cementlap pontossága megengedi, sőt adja, hogy nem kell fugázni, és léteznek olyan pontos lézervágott egyéb burkolólapok is, amelyek tökéletesen illeszthetők.

A Mapei ezeket se ajánlja fuga nélkül lerakni (jó, a Mapei fugát is gyárt, ha nincs fuga, nincs fugaeladás), tételes ellenérveiket itt lehet olvasni, 1 mm fugával javasolják a felhasználást.

Frissítés: A Mapeitől kaptunk kiegészítést, a fugaméret ajánlásnak műszaki okai vannak, ami megtalálható a MÉVSZ (Magyar Építőkémia és Vakolat Szövetség) ide vonatkozó irányelvében is. Ráadásul az irányelvben szigorúbb ajánlás van. A fugaméretekről külön írunk részletesebben. 

A csodaszép kézműves cementlapokat készítő MOZA kezelési útmutatója fuga nélkül és 1-2 mm fugával végzett lerakást ír. 

Ezekkel a szabályos lapokkal fugával és fuga nélkül is öröm a munka, viszont az aljazatot pontosabban kell előkészíteni, így mindenképpen érdemes az árakról előre tájékozódni a burkolónál, ha fugátlan burkolást tervezünk.

Sajátos mintázatú cementlap lerakatása előtt pedig feltétlenül egyeztessünk a burkolóval, hogyan szeretnénk a mintát, lehet, nem egyre gondolunk.

Hexagon

Gyönyörű és a sok illesztési pont miatt drágább lerakatni, vásárlás előtt érdemes tájékozódni a burkolónál mekkora felárral dolgozik egy ilyen választás esetén.

Egyedi minta

A mozaiknál, de más köveknél is felmerülhetnek egyedi minták, az további költségeket jelent, nem lehet szakmányban felrakni, hanem legózni kell. Ezt például elég drágán fogják lerakni. Nagyon extrém minta esetén a legjobb a mesterrel együtt tolni és csendben adogatni a lapokat. 

Természetes kövek

Lerakatásuk drágább a vékony greslapoknál mert csempevágóval nem lehet vágni, és az alapanyag magas ára miatt -hiba esetén nagyobb a dráma- valószínűleg csak tapasztalt mester vállalja, aki következésképpen több pénzt is kér a szakértelméért.

Vad ötletek

Rendkívül divatosak most a kontrasztos burkolatok, nem vállalja el minden szakember és ha igen, rendkívül lassan halad ez a munka, érdemes ezt számításba venni.

Ennek az illesztése gyanúm szerint lézerrel lett kivágatva, ha ilyen extrém váltásra vágyunk, néha harmadik szolgáltató is bekerülhet a képletbe, ami tovább emeli a költségeket.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Krumpli termesztése vödörben? Mutatjuk, mire figyelj

Nem csak azok tudnak házilag termeszteni krumplit, akiknek kertje van. Még egy erkély is elég, vagy egy jó napos terület a lakásban. Bizony, beltérben...

Egész évben lombos, nyáron gyönyörű virágokat hoz: így neveld a japán cserjédet

Nagy népszerűségnek örvend a japán cserje. Nem csoda, hiszen mutatós, örökzöld növény, amelyet egyszerű nevelni. Ha ügyesen gondozzuk, apró fává nő, ha pedig többet...

Keveset költ Magyarország a szociális kiadásokra és ez hosszú távon is nagy bajt okoz

Az európai uniós tagállamok átlagosan a GDP 27 százalékát költik szociális kiadásokra, Magyarország ehhez képest csak 16 százalékot- derül ki az Eurostat adataiból. A...