Bizony az olajfoltokat is könnyen eltávolíthatjuk házi módszerekkel, nem kell megválnunk ruhaneműinktől és szőnyegeinktől. Viszont óvatosan kell bánni a finom szerkezetű anyagokkal, és hamar kell cselekedni, mielőtt mélyen behatol a szövetekbe a szennyeződés. Az olajfolt eltávolítása nem lehetetlen, csak a megfelelő módszert kell alkalmazni – mutatjuk, mit működik!

Olajfolt eltávolítása

Az ilyen típusú szennyeződéseknél a legfontosabb dolog a gyorsaság. Minél előbb cselekszünk, annál könnyebb dolgunk lesz. Ha az olajfolt friss, azonnal távolítsuk el nedvszívó anyaggal, majd szórjunk a felületre szódabikarbónát, kukoricakeményítőt vagy hintőport. Ezt követően mosószerrel kenjük be és forró vízzel mossuk ki. A megszáradt olajfoltra az egyik legjobb szer a WD-40, amivel újraaktiválhatjuk az olajat. Ha ez megvan, jöhet az előkezelés, majd a mosás. Fontos, hogy óvatosan bánjunk az anyagokkal, ha tehetjük, inkább kézzel mossuk ki őket, enyhe mosószer alkalmazásával.

Olajfolt eltávolítása ruhából, színes ruhából

Készítsünk pasztát kukoricakeményítőből és vízből, majd kenjük a színes ruhára. Hagyjuk hatni fél órát, majd öblítsük le és mossuk át a ruhát. Szódabikarbónával is kezelhetjük a ruhákon található foltot. Egyszerűen szórjuk rá, majd víz segítségével dörzsöljük bele. Ha ez megvan, áztassuk ecetbe az olajjal szennyezett részt, majd mossuk ki.

Olajfolt eltávolítása betonról, olajfolt eltávolítása térkőről

A betonnál azért macerás az olaj eltávolítása, mert a felülete porózus és mélyebb rétegekbe is eljut a szennyeződés. A szódaszórás hatékony megoldás lehet, illetve a magasnyomású mosó is csodákra képes.

Olajfolt eltávolítása cipőből

A korábban említett porok egyikével szórjuk be a szennyezett felületet, majd hagyjuk pár órán át hatni. Ha felszívta az olajat, egy puha sörtés kefe segítségével távolítsuk el a cipőről. A maradékot egy tiszta, száraz ruhával könnyen letakaríthatjuk.

Olajfolt eltávolítása szőnyegből, kárpitból

Ismét a szódabikarbóna a nyerő. Oszlassuk el a szőnyegen, kárpiton óvatosan. Semmiképpen se dörzsöljük ezeket a felületeket! Hagyjuk hatni akár egy óráig majd porszívózzuk fel.

Beszáradt olajfolt eltávolítása

Ha nem vettük észre időben az olajfoltot és már beszáradt, akkor először fel kell lazítani valamilyen szerrel. Egyrészt ott van a WD-40-es lehetőség, de ha kukoricakeményítős pasztát kenünk a foltra, az is segíthet. A harmadik technikánál pedig itatóspapírt kell a foltra helyezni és átvasalni a felületet, majd addig ismételni a folyamatot, amíg el nem tűnik a makacs folt.  

Kapcsolódó

Legfrissebb

Megbízható utazási irodát keresel? Rémálom lehet a nyaralás, ha ezt az 5 dolgot nem tisztázod előre

Sok ember – főleg a családosok – számára felszabadító lehet, ha a nyaralást nem saját időnk és energiánk kárára szervezzük meg, hanem megbízunk ezzel...

A HBO Maxból Max lett: hogyan befolyásolja az előfizetői díjakat?

Május 21-től az HBO Maxból Max lett. Akik előfizettek a streamingszolgáltatásra, azok az elmúlt pár napban tapasztalhattak apróbb hibákat, és ha megnézzük a Max...

Mi az adóstárs és a kezes közötti különbség? Kétszer is gondold meg, mit vállalsz

Ha kölcsönt felvevő ismerősük, rokonunk felkér minket, hogy segítsük ki őket és legyünk az adóstársuk vagy kezesük, jól fontoljuk meg, mit lépünk. Az adóstárs...