Meddig áll el a töltött káposzta? És a kocsonya?

Az ünnepek részét képezi a többfogásos ebéd, vacsora. Ilyenkor jellemzően az egész család kicsivel többet eszik, mint szokott, mégsem tudjuk egy ültő helyünkben elfogyasztani azt a rengeteg ételt. Akár napokig biztosítva van étkezésünk a megmaradt adagokból. Kérdés, hogy mit és meddig lehet enni: meddig áll el a töltött káposzta, vagy másik kedvencünk, a kocsonya? Hogyan érdemes tárolni? Nézzük meg, ezek az ételek mit bírnak ki, mire kell odafigyelni az újramelegítésnél, és miből derül ki, hogy valami megromlott.

Tippek az étel tárolására

Ha elkészült az étel, azt mielőbb takarjuk le, hagyjuk kihűlni, majd tegyük hűtőbe lefedve vagy bedobozolva. Azért kell lefedni, mert a levegőben lévő mikrobák gyorsan el tudnak szaporodni, főleg szobahőmérsékleten.

Jó tudni, meddig lehet biztonságosan hűtőben tárolni bizonyos ételcsoportokat. A legtöbb étel 2-3 napot bír ki a hűtőszekrényben, ha valami paradicsomos vagy savanyúkáposztás ételről van szó, az több ideig eláll, akár egy hétig. Van, amit újra feldolgozva is megmenthetünk.

Meddig áll el a töltött káposzta?

A karácsonykor valószínűleg minden házban előforduló fogások egyike a töltött káposzta. Ennek tárolását jó, ha korábban eltervezzük. Számoljunk azzal is, hány személyt fogadunk és ki mennyit szokott fogyasztani. Ha kicsivel többet készítenénk a kelleténél, akkor sincs gond, mert hűtőben sokáig eláll. Viszont ha nagyobb adagot főzünk, megéri a kihűlése után 1-2 adagos porciókban lefagyasztani belőle, amikor még teljesen friss. Ez a legbiztonságosabb módja a tárolásnak, hónapokig is fogyasztható, nem lesz tőle bajunk.

Na és meddig áll el a kocsonya?

A kocsonya akkor áll el, ha a húsok teljesen el vannak fedve. Ha nem teszünk bele zöldségeket, úgy még tovább tárolható. Általánosságában a kocsonya is a hosszabb ideig eltartható ételek közé tartozik és fagyasztható is. Kiengedésnél fel kell melegíteni és újra kell dermeszteni.

Ha a kinti hőmérséklet engedi, akkor az erkélyre, teraszra is kitehetjük, de figyeljük az időjárásjelentést! Ha már 5°C feletti a hőmérséklet, nem biztonságos kint hagyni az ételt.

Fontos az elővigyázatosság, amikor újramelegítjük az ételt!

Ha már egy napot szobahőmérsékleten volt az étel, és úramelegítésnél nem forrósítjuk fel teljesen, akkor egyes mikrobák megmaradhatnak benne, aminek egy kiadós gyomorrontás lehet a vége. Ha biztosra akarunk menni, ne a mikróban melegítsünk, hanem a tűzhelyen, mert ttt sokkal egyenletesebben tud átforrósodni.

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Haszonélvezeti jog és tulajdonjog – 10 tévhit, amit tudnod kell a haszonélvezeti jogról

Mikor erősebb a haszonélvezeti jog és mikor a tulajdonjog? 10 gyakori tévhit, amit tudnod kell a viták elkerülésére.

Eddig adómentes a SZÉP-kártya: 15% adót számolnak fel a határidő után

Nem biztos benne, meddig használhatja fel az egyenlegét "büntetés" nélkül? Segítünk!

Penészes a fal, húz a hideg? Így szüntesd meg a hőhidat

Ha érted, miért és hol hűl le a fal és csapódik le a pára, már kis változtatásokkal is sokat javíthatsz a lakás komfortján.

Ki veheti fel az elhunyt utolsó havi nyugdíját és hogyan? Mutatjuk az összes tudnivalót

Nem csak az elhunyt utolsó havi nyugdíja körül sok a bizonytalanság, gyakran az is kérdés, be kell-e jelenteni valahol a halálesetet.

Mennyi idő alatt megy ki egy pohár sör és egy pohár bor? Táblázatban mutatjuk testsúly szerint

Saccolni lehet vele, de az életünket ne bízzuk az alkoholszint kalkulátorra.