A konyhában bőven termelődik a hulladék: tojáshéj, kávézacc, csirkebőr, szárazkenyér, gyümölcshéj – ezek sok háztartásban rendszeresen a kukában landolnak. Lehetne másként is, hiszen rengetegféle konyhai hulladékot hasznosíthatunk otthonunkban, korábbi cikkünkben ötleteket is adtunk rá. Ha burgonyát főzünk legközelebb, ne öntsük le a lefolyóba, az ünnepek alatt különösen nagy hasznát fogjuk venni. Hogy mire jó a főtt krumpli leve? Már mondjuk is.

Decemberben a szokásos heti bevásárlásoknál már azért azt is nézzük, hogy az ünnepi menühöz szükséges alapanyagok mennyibe kerülnek, ki lehet-e fogni egy-egy jó akciót. Hogy ki mit főz, igazából ízlés és megszokás kérdése: vannak, akik ragaszkodnak a halászléhez, töltött káposztához, mások inkább húslevest készítenek, és valamilyen sült kerül az asztalra. A sültekhez köretként jól illenek a mártások, a párolt káposzta, a krumplipüré, na meg persze az elmaradhatatlan franciasaláta. Na de mi köze ennek a krumpliléhez?

Mire jó a főtt krumpli leve?

Nézzük először, hogy a konyhában hogyan hasznosíthatjuk:

Kiváló és természetes sűrítő anyag

A krumpli főzővize tele van értékes anyagokkal és ízekkel, vétek kiönteni. Keverhetjük mártásokba, ragukba, főzelékekbe, gazdagabb lesz tőle az ételek íze, és mivel a krumpliban található keményítő belefő a lébe, így az természetes sűrítőanyagként funkcionál. Akárhogy próbálkoztál eddig, mindig híg lett a szószod? Legközelebb add hozzá a krumpli főzővizét!

Keverd a leveshez!

Nem muszáj ragunak lennie, hozzáadhatjuk krémlevesekhez, hogy még selymesebb legyen az állaguk. Ha két ünnep között szeretnénk egy kis szünetet tartani a lakomázásban, akkor készítsünk krémlevest brokkoliból vagy sütőtökből – bátran keverjük bele a krumpli levét is! (Ne felejtsük előtte leszűrni!)

Csodát tesz a kenyér tésztájával

Korábban már mutattunk olyan recepteket, amelyekkel azok is jól boldogulnak, akik még csak most ismerkednek a kenyérsütéssel. Az itt olvasható recept sem bonyolultabb, a kenyér különlegessége, hogy krumplival gyúrt tésztával készül, ettől még puhább és laktatóbb lesz, több nap után sem szárad ki. A főtt krumpli levét „sima” kenyereknél is felhasználhatjuk, puhább, omlósabb lesz a kenyér bele.

Mire jó a főtt krumpli leve? A konyhai felhasználáson túl

A háztartásban és a szépségápolásban is megvan a helye.

Természetes házi bőrtisztító

Ha az arcápolásnál jobb szeretjük a természetes anyagokat, pakolásokat, akkor adjunk egy esélyt a főtt krumpli levének. A benne található nyomelemek, ásványi anyagok jót tesznek a bőrnek, puhább tapintású és sima lesz. (És ha már szépségápolás: karikás szemekre az egyik legjobb házi megoldás, ha nyers burgonyaszeleteket helyezünk a sötét foltokra. Ha kimerít a karácsonyi készülődés, esténként érdemes pár párcet krumplival a szemünkön pihenni.)

Természetes tápoldat a növényeknek

Szobanövényeink télen is megérdemlik a gondoskodást. A főtt krumpli kihűlt levével nyugodtan locsoljuk meg őket, a vizében lévő tápanyagok jótékonyan hatnak a fejlődésükre. Figyelem, csak olyan vizet használjunk, amit nem sóztunk meg!

Puhább, ízletesebb lesz a szárazeledel

Idős vagy válogatós kedvenceink ízlése sokszor nem találkozik a gazdi jó szándékával: hiába a márkás táp, a négylábú magában nem hajlandó megenni. Próbáljuk meg felönteni a krumpli vizével, ettől nemcsak ízletesebb lesz, hanem sokkal puhább is, így az idősebb kutyusok is könnyebben elfogyasztják.

Ami az ünnepek alatt tényleg jól jön: bevethetjük emésztési panaszok esetén

Székrekedésre, puffadásra, emésztési gondokra is jó lehet a burgonyalé. A krumpli főzőlevét bátran meg lehet inni, ennek ugyanis enyhe hashajtó hatása van, ami a kellemetlen tüneteket gyorsan enyhíteni tudja. Egyébként a náthát is kezelhetjük vele: a forró főzőlé segít tisztítani a légutakat, de persze nem meginni kell, hanem inhalálni. Tegyünk egy törölközött a fejünkre, hajoljunk az edény fölé, majd szippantsunk jó mélyeket legalább 10 percig.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Hogyan ellenőrizhetjük az adószámlánkat? Mutatjuk lépésről lépésre

Tartozásunk van? Esetleg túlfizetésünk? Ha nem vagyunk benne biztosak, érdemes minél hamarabb lekérdezni az adószámlánkat, nehogy később meglepetés érjen. A túlfizetés még a jobbik...

Otthonfelújítási támogatás kinek jár? 6 millió forintot is kaphatsz

Az Otthonfelújítási támogatás várhatóan 2024 júniusától pályázható lesz. A kormány a 108 milliárdos programot a RePower nevű uniós forrásból fedezi. A támogatás az 1990...

Önkormányzati segély nyugdíjasoknak: így kérhetnek segítséget az idősek, ha kevés a havi ellátás

Jó, ha tudjuk, hogy bizonyos élethelyzetekben vagy ha rendkívüli segítségre van szükségünk nyugdíjasként, akkor támogatásért fordulhatunk az önkormányzathoz is. Nem elég a nyugdíj és...