Sok esetben a rossz szagokat a nem megfelelő takarítás, vagy a takarítás teljes hiánya okozza. Más esetben viszont a szagok csak úgy kialakulnak, bármennyire is odafigyelünk háztartásunk tisztaságára. Ahol ételt tárolunk, ott nagyobb az esélye annak, hogy előbb-utóbb valami kellemetlen – mondjuk ki, büdös – csapja meg az orrunkat. Így van ez a hűtővel is: hiába takarítjuk rendszeresen a polcokat, figyelünk a zöldségekre, gyümölcsökre és válunk meg időben a maradékoktól, van, amikor ez mind kevés. Ilyenkor jönnek a praktikák. A hűtő szagtalanítása szódabikarbónával is megoldható, de azért önmagában nem csodaszer, kell neki egy kis boostolás. Mondjuk, mit csinálj!

A szódabikarbóna, avagy nátrium-hidrogén-karbonát (NaHCO3) természetes módon képes elnyelni a szagokat, valóban megakadályozhatja, hogy a hűtőszekrény büdös legyen. Kiváló szagtalanító, de ahhoz, hogy ezt a tulajdonságát maximálisan kihasználjuk, szükség lesz némi segítségre. Mivel egy ártalmatlan, olcsó és könnyen beszerezhető alapanyag, érdemes ezt használni a drágább termékek helyett.

Hűtő szagtalanítása: így tesz csodát a szódabikarbóna

A következőkre érdemes odafigyelni:

Elhelyezés: A hűtő szagtalanítása akkor lesz hatékony, ha a szódabikarbóna a megfelelő helyre kerül. Ne dugjuk el a sarokba! Helyezzük a középső polcra, ahol egyenletesen jár a levegő.

Nagyobb felület: Érdemes minél jobban szétteríteni, hogy nagyobb felületen érintkezzen a levegővel. Sokan kávéscsészébe öntve teszik a szódabikarbónát a hűtőszekrénybe, mert így kisebb helyen is elfér. Válasszunk inkább egy hosszúkás, lapos műanyag dobozt! Lehet, hogy több helyet foglal, de így jobban érvényesül a szagtalanító hatás – ennyi áldozat igazán belefér!

Foltok: Ne hagyjuk megszáradni a kicsöppent gyümölcslé és hasonló, szagokat okozó foltokat, törüljük le rögtön nedves, mosószeres szivaccsal. A korábbi kiömléseket szódabikarbónába mártott szivaccsal is letakaríthatjuk.

A hűtő tartalma: A lejárt termékeket ne tartogassuk! A penészes maradékok és a megromlott joghurt szagával egy lavórnyi szódabikarbóna sem bír el, kerüljenek ki ezek a hűtőszekrényből mielőbb. Igyekezzünk megelőzni a baleseteket! Ha véletlenül valami mégis megromlik és bebüdösíti a hűtőt, végezzünk alapos takarítást, és csak utána tegyük bele a szódabikarbónás dobozt.

Csere: Az orrunk megérzi, ha már nem működik. Hogy milyen gyakran érdemes cserélni? Attól függ, egyszerre mennyi szódabikarbónát helyeztünk a hűtőszekrénybe. Ha kisebbet, kéthetente, ha nagyobb mennyiséget, akkor havonta ajánlott.

Vedd fel a harcot a kellemetlen szagokkal! Ezek is beválnak

A szódabikarbónán kívül is vannak hasznos házi szerek, amelyek bevethetők a hűtő szagtalanítására, például:

Ecet: Áztassunk egy kis darab kenyeret vagy újságpapírt ecetbe, majd tegyük ezt a hűtőszekrénybe oda, ahol a szódabikarbónás dobozt tartanánk. Az ecet semlegesíti a szagokat, tisztább illatot hagyva a hűtőszekrényben.

Szódabikarbóna illóolajjal: Keverjünk össze pár csepp citromos illóolajat szódabikarbónával, majd helyezzük bele egy légáteresztő textilzacskóba. Kellemes illatot ad és a szagokat is semlegesíti.

Aktív szén: Az aktív szén hatékonyan képes elnyelni a szagokat és a nedvességet. Tegyünk belőle egy nyitott edénybe vagy egy légáteresztő szövettáskába, és helyezzük el a középső polcra.

Ne felejtsük, a szódabikarbóna önmagában nem véd a szagoktól, ha a hűtőszekrényben egyébként káosz uralkodik. Tartsuk tisztán és cseréjük rendszeresen a szódabikarbónás dobozt! A régit ne dobjuk ki, inkább használjuk el az edényeink és a mosogató megtakarításához.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Kinek jár ingyenes országbérlet? Tízezrek lehetnek jogosultak rá

2023. május 1-jétől vásárolható meg az új vármegye- és országbérlet. A bérletek a korábbiaknál is egyszerűbb megoldást kínálnak, hiszen a napi ingázáshoz és a...

Csillogó, hófehér házi készítésű karácsonyfadíszek fillérekből

Az alábbi karácsonyfadíszek azért csodálatosak, mert tényleg hófehérek lesznek, a száradási időt leszámítva egy óra sem kell az elkészítésükhöz és kisgyerekekkel együtt is nyugodtan...

Mikor érkezik a decemberi nyugdíj? Itt a pontos dátum

Mikor érkezik a decemberi nyugdíj? Az utalás a szokásosnál egy héttel korábban jön, a postai kézbesítés a nyugdíjkifizetési naptár szerint történik. Az mindenképpen jó...