Összeszedtük, milyen lehetőségek vannak ebben az újrafelfedezett csodaszerben, ami ha nem is jó mindenre, pár dologra igen. A pontos neve a nátrium-hidrogén-karbonát, NaHCO3, jegyezzük meg a rend kedvéért. 

Nem csodaszer, és tisztításra, fertőtlenítésre vannak egyéb, szintén környezetkímélő termékek, azért még nem kell temetni a jó szódabikarbónát.

Fürdőgolyónak

A recept egyszerű, ez itt egy golyóra való mennyiség:

  • 50 g szódabikarbóna
  • 25 g citromsav
  • 15 g sheavaj/szűz kókuszzsír
  • pár csepp tetszőleges illatú illóolaj/szárított virág, a képen levendula

Az alapanyagokat összedolgozom és golyót formázok belőle. Száraz, légmentesen zárt helyen -pl. befőttesüveg- tárolom, mert nedvesség hatására indul el a reakció és szétesik.

Sütőpor helyett

A sütőpor fő alkotóeleme a szódabikarbóna, emellett segédanyagokat tartalmaz. A tapasztalat az mutatja, hogy szódabikarbónából kicsit több kell (kb. 20%) de a legnagyobb szívnyugalommal lehet vele helyettesíteni a sütőport, kicsit lehet pontatlanabb lesz a végeredmény, de a sütőporos sütemények eleve elég egyszerű tészták, nem sok elrontanivaló van velük. 

Fontos!

A piskótatésztába nem kell sütőpor, azt a felvert fehérje habosítja. Mivel a sütőpor és szódabikarbóna szárítja a tésztát, ha nem muszáj, ne használjuk ezeket. Ráadásul, ha nincs semmi savas közeg a tésztában, a szódabikarbóna hatása korlátozott, a lejátszódó kémiai folyamatok akár kellemetlen ízt is eredményezhetnek.

Súrolópor

Kevés vízzel tejfölsűrűségűre hígítva, bár kevésbé hatékony mint az ipari társai, de meglepően működőképes súrolószer. Alumínium felületeken nem szabad használni.  

Kapcsolódó

Legfrissebb

Durván megszaporodtak az SMS-es csalások: a rendőrség nevében próbálják lehúzni az embereket

Az elmúlt időszakban az e-mailes mellett az SMS-es csalások száma is megnőtt. Tavaly például a Magyar Posta nevével visszaélve próbálták becsapni a gyanútlan áldozatokat...

Otthonfelújítási támogatás 2024 feltételei: így kaphatsz maximális összeget

Június 3-tól lehet pályázni az új otthonfelújítási programra, amelyben az 1990 végig megépült családi házak energetikai korszerűsítésére lehet támogatást igényelni. A pályázatban kamatmentes hitellel...

Mikor illetékmentes a lakásvásárlás? Milliókat spórolhatsz, ha ezt tudod

Ha lakásvásárláson gondolkozunk, akkor a vételáron kívüli egyéb költségekkel is számolnunk kell, így pl. az illetékfizetési kötelezettségünkkel. Az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL....