Szaggátló, szagtalanító készítményekből széles a választék, de létezik egy csodaszer, ami ugyanazt tudja, mint a hiper-szuper, drágábbnál drágább termékek, viszont tizedannyiba kerül – és nagy valószínűséggel ott van a konyhában. Macskaalom szagtalanító házilag, ami nem dobja meg durván a macskatartás költségeit és tényleg beválik, érdekel?

Házi szagtalanítót ígértünk, ami valóban működik. Mindjárt elmondjuk, hogy mi az, előbb azonban beszélnünk kell magáról a macskavécéről, az alomról és a takarításukról. A kellemetlen szagok kiiktatása ezeken is múlik, ezért összegyűjtöttük, mire érdemes figyelni.

Milyen legyen macskavécé?

A macskatartók többsége a fedett alomdobozt preferálja, mert így nincs szem előtt a végtermék és kevésbé szóródnak szét az alomdarabkák. Hátránya, hogyha nem ürítjük, tisztítjuk gyakran, könnyen megrekednek a szagok. A nyitott, sima alomtálca jól szellőzik – ami egyszerre előny és hátrány –, ráadásul rögtön kiszúrjuk, ha ürülék került bele.

Nem tisztünk eldönteni, hogy jobb-e az egyik vagy a másik megoldás, takarítás szempontjából ugyanazok az ajánlások érvényesek.

Szaglik? Így takarítsd!

  • Az ürüléket, összecsomósodott almot (szilikonosnál az erősen vizeletes kristályokat) érdemes naponta kiszedni.
  • Bármilyen macskaalmot is használunk, hetente cseréljük ki az egészet frissre.
  • Magát az alomdobozt is szükséges hetente tisztítani. Kerüljük az erősebb vegyszereket, tisztítószereket, a macskák nem állhatják ezek szagát. A forró víz+mosogatószer kombináció elég lehet, ha heti 1× becsülettel kisikáljuk, de bevethetjük az ecetet, citromsavat is.

Milyen alom kerüljön a macskatoalettbe?

A legkülönfélébb hagyományos almoktól az állítólag extrém nedvszívó képességgel rendelkező szilikonosokig minden is van. Bizonyos dolgokból nem érdemes a legolcsóbbat venni, mert az pénzkidobás. Nos, a macskaalomnál éppen a nagyon drágákkal járunk rosszabbul, hiszen középkategóriás társaiknál nem tudnak többet annyival, amennyivel többe kerülnek.

Természetesen nem mindegy, milyen almot használunk. Döntsön erről a gazdi, hiszen nem mindenkinek válik be ugyanaz. Fontos azonban, hogy elegendő mennyiség kerüljön az alomtálcára (5-8 cm-es réteg az ajánlott), így kedvencünk részben gondoskodhat a szagsemlegesítésről a produktum elkaparásával.

Mi a megoldás kellemetlen szagokra? Nem a drága illatos macskaalom, hanem a rendszeres takarítás és egy filléres csodaszer.

Szódabikarbóna: macskaalom szagtalanító házilag, ami működik

A szódabikarbóna igazi jolly joker: rengeteg dologra használható, hatékonyságban sok esetben lekörözi a drágább termékeket, és igen, nagyon olcsó.

Miért válik be?

A macskák érzékenyek a szagokra. A boltban kapható szagsemlegesítők, illatosítók taszíthatják kedvencünket, főleg, ha túl sokat használunk belőlük a szent cél érdekében. Ez a szódabikarbónával nem fordulhat elő, mert teljesen szagtalan. A leggyakrabban használt házi szagsemlegesítő, ami önmagában és valamivel keverve (desztillált víz+szódabikarbóna+pár csepp illóolaj=légfrissítő) is megállja a helyét.

Hogyan kell alkalmazni?

Keverjünk 3-4 evőkanál szódabikarbónát az alomhoz. Szórhatjuk az alomtálca aljára is, és a keverést rábízhatjuk a felhasználójára.

Tipp: Szódabikarbónával a fekhelyet is hatékonyan tisztíthatjuk. Szórjuk rá, hagyjuk hatni 15 percig, majd porszívózzuk ki.

Milyen a jó macskaháló erkélyre?

Kapcsolódó

Legfrissebb

Mikor illetékmentes a lakásvásárlás? Milliókat spórolhatsz, ha ezt tudod

Ha lakásvásárláson gondolkozunk, akkor a vételáron kívüli egyéb költségekkel is számolnunk kell, így pl. az illetékfizetési kötelezettségünkkel. Az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL....

Krumpli termesztése vödörben? Mutatjuk, mire figyelj

Nem csak azok tudnak házilag termeszteni krumplit, akiknek kertje van. Még egy erkély is elég, vagy egy jó napos terület a lakásban. Bizony, beltérben...

Egész évben lombos, nyáron gyönyörű virágokat hoz: így neveld a japán cserjédet

Nagy népszerűségnek örvend a japán cserje. Nem csoda, hiszen mutatós, örökzöld növény, amelyet egyszerű nevelni. Ha ügyesen gondozzuk, apró fává nő, ha pedig többet...