Odaégett a serpenyő alja? Méregdrága tisztítószerek helyett ezt használd
Vannak azok a gyanúsan olcsó serpenyők, amik nagyon könnyű anyagból készültek, bevonatuk teflonnak vagy kerámiának néz ki, de persze iszonyat vékony. Ezek általában menthetetlenek, ha leég az aljuk, kár erőlködni. A jó minőségű, árukat többszörösen megszolgáló edényeinkért azonban érdemes küzdeni. Nem muszáj rögtön túlárazott, márkás tisztítószerért rohanni, néhány otthon fellelhető alapanyaggal hatékonyan megtisztíthatjuk az odaégett serpenyő alját – mondjuk, hogyan.
Filléres összetevőkből csodakeverék: így lesz újra tükörfényes az odaégett serpenyő alja
A következő házi keveréket a makacs, fekete réteg eltávolítására ajánljuk. Amire szükséged lesz:
- 20 g fogkrém
- 1 dl mosogatószer
- 1 késhegynyi szódabikarbóna
- 1 dl víz
Az elkészítése pofonegyszerű: a fogkrémhez hozzáadjuk a szódabikarbónát, utána a mosogatószert, végül a vizet. Ha már elég egységes a fogkrém-szódabikarbóna-mosogatószer massza, akkor tegyük át egy üres műanyag flakonba, öntsük hozzá a vizet, majd jó alaposan rázzuk össze.
Így használd: Az odaégett serpenyő aljára annyit öntünk a keverékből, hogy az teljesen belepje. Tegyünk egy keveset a szivacsra, majd körös mozdulatokkal kezdjük el megtisztítani. A szennyeződések eltávolítása után mosogassuk el a serpenyőt sima mosogatószerrel. Ha egyszerre több rétegnyi kozmától szeretnénk megszabadulni, lehetséges, hogy a műveletet meg kell ismételnünk. A házi serpenyőtisztító keverék hatékony, de nem mindenható!
Nem kívül, hanem belül van a baj?
Kerámia serpenyő tisztítása lépésről lépésre
A kerámia serpenyők és edények népszerűek a tapadásmentes főzőfelületük miatt. Persze ez nem jelenti azt, hogy ne történhetnének velük balesetek, a tűzön felejtett kerámia serpenyőben is odaéghet az étel. Az alábbiakra kell odafigyelni a tisztításuk során:
- A kerámia bevonatok nem reagálnak jól a gyors hőmérsékletváltozásra, ezért mindig várjuk meg, hogy edény teljesen kihűljön.
- Ne használjunk súrolószereket, dörzskefét és hasonlóan drasztikus eszközöket, mert ezek megkarcolhatják a serpenyő belsejét, ezzel pedig csökkentik a felület tapadásmentességét.
- Ha az élelmiszer megégett és a kerámia bevonatra tapadt, akkor áztassuk be az edényt meleg, szappanos vízbe legalább egy fél órára. Az áztatás után nedvesítsünk be egy puha szivacsot, mártsuk szódabikarbónába, majd óvatosan súroljuk le a szennyeződéseket.
Leégett a teflon serpenyő? Így tisztítsd meg
Akárcsak a kerámia edényeknél, a teflonos serpenyők tisztításakor sem szabad szemcsés, dörzsölő hatású súrolószert használnunk. A legbiztonságosabb, ha a leégett serpenyőbe vizet öntünk és alacsony lángon forralni kezdjük. Ezután kis mennyiségű folyékony mosószert adunk hozzá, és levesszük a tűzről. Hagyjuk állni egy órát, majd puha szivaccsal mossuk ki.
Hasznosnak találtad ezt a cikket?
Küldd el másoknak is: