A fenyőfa szinte minden kertes házban megtalálható, de az erdei séták során is biztosan találkozunk vele. A gyerekek szívesen gyűjtik a fenyőtobozokat, de mi is kedvet kaphatunk, ha megtudjuk, hogy mi mindenre használható az őszi-téli dekoráció készítésen kívül. Okos ötleteket hoztunk, hogy mit készítsünk, ha rengeteg toboz van a kertünkben.

Mutatunk 5 dolgot, amire jó a fenyőtoboz.

  1. Készíthetünk belőle mulcsot. Használjuk a tobozokat talajtakaróként. Szórjuk a fák és növények közé, télen és nyáron is védik a növényeinket. A tobozból készült talajtakaró télen véd a fagy ellen, nyáron pedig megakadályozza, hogy kiszáradjon a föld. Kiváló vízelvezetők és segítenek megtartani a nedvességet a fenyőtobozok. Viszont rendkívül gyúlékonyak, ezért a tűzrakóhely közelében nem ajánlott használni.
  1. Kétféle ízben is készíthetünk madáretetőt a fenyőtobozokból. Kössünk egy zsinórt a fenyőtobozra. Ezután kenjük be zsírral vagy mogyoróvajjal a tobozt majd mártsuk madármag keverékbe. Száradás után kiakaszthatjuk a kertbe, az erkélyre vagy az ablakunkba. A madarak számára minden szükséges tápanyagot tartalmaz, mi pedig könnyen és ingyenes hozzávalókból tudtuk elkészíteni. 
  1. Használhatjuk kályhába vagy kandallóba gyújtósként a fenyőtobozokat. Önmagában is igen gyúlékonyak a tobozok, így könnyen használhatjuk begyújtáshoz. Ha maradék gyertyákat felolvasztunk és belemártjuk a tobozokat, akkor egy lassabban égő, takarékos gyújtóst kapunk majd. A lecsöpögő viasz emellett segíti, hogy az alsó fák gyorsabban begyulladjanak.
  1. Védelmet nyújt a háziállatok ellen. A talajvédelmi feladatok mellett a kíváncsiskodó kisállatok ellen is használhatjuk a fenyőtobozokat bent a szobában is.  A virágcserépbe, közvetlenül a virágföld tetejére helyezett tobozok távol tartják a kutyát, macskát. A tobozokkal letakart virágföldet így nem érik el, nem tudják kikaparni. 
  1. Filléres és hosszantartó lakás illatosítót készíthetünk a fenyőtobozokból. Valamilyen természetes bázisolajba (mandula vagy kókuszolaj) keverjünk nyugtató levendulaolajat vagy frissítő édesnarancs illóolajat. A fenyőtobozokat tegyük zárható műanyag tasakba és fújjuk be az illatos keverékkel. Hagyjuk egy hétig állni, majd helyezzük el a tobozokat az otthonunk tetszőleges pontjain.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Kinek jár ingyenes országbérlet? Tízezrek lehetnek jogosultak rá

2023. május 1-jétől vásárolható meg az új vármegye- és országbérlet. A bérletek a korábbiaknál is egyszerűbb megoldást kínálnak, hiszen a napi ingázáshoz és a...

Csillogó, hófehér házi készítésű karácsonyfadíszek fillérekből

Az alábbi karácsonyfadíszek azért csodálatosak, mert tényleg hófehérek lesznek, a száradási időt leszámítva egy óra sem kell az elkészítésükhöz és kisgyerekekkel együtt is nyugodtan...

Mikor érkezik a decemberi nyugdíj? Itt a pontos dátum

Mikor érkezik a decemberi nyugdíj? Az utalás a szokásosnál egy héttel korábban jön, a postai kézbesítés a nyugdíjkifizetési naptár szerint történik. Az mindenképpen jó...