Közeledik a nyár, a kertes házban élők lélekben már felkészültek rá, hogy egyre gyakrabban kell lenyírni a gyepet. Na de mivel? Rengeteg a céleszköz, határ a csillagos ég. Vásárlás előtt érdemes áttekinteni a legjobb és a legolcsóbb fűnyírók kínálatát – cikkünkben pont ezt fogjuk tenni!

Orsós fűnyírók

Oké, nem a leghatalmasabb kertek gyepének lenyírásához való, de a legolcsóbb fűnyíró az orsós. Sem áram, sem benzin nem kell hozzá, viszont állóképesség és erő annál inkább. 20 ezer forint környékén már tudunk venni orsós fűnyírót, van belőle fűgyűjtővel felszerelt is, de olyan is, ami csak lenyesi a gyepet.

Az orsós fűnyírók egyik legnagyobb előnye, hogy olcsók, viszonylag könnyűek (10 kg körül vannak ezek a gépek), és nincs mi meghibásodjon benne. Nem egy bonyolult szerkezet, a javítására biztosan nem kell vagyonokat költeni. Kisebb kertek karbantartásához tökéletesek lehetnek az orsós fűnyírók.

Elektromos fűnyírók

Az elektromos fűnyírók is az olcsóbb fűnyírók közé tartoznak. Az orsósnál csak pár ezer forinttal drágábbak: 25-26 ezer forintért már tudunk venni, a benzineseknél jóval olcsóbbak. Ennyiért már nagyon speciális gépeket is szerezhetünk, amik akár 250 négyzetméteres kerthez is tökéletesek. Ilyen például a Black+Decker légpárnás fűnyírója is, ami egy 1200 wattos gép, aminek 30 cm-es a vágási szélessége. A légpárna miatt bármilyen felületen képes levágni a füvet, legyen az meredek domboldal, vagy dimbes-dombos-dombos, fákkal teletűzdelt liget. 3-féle magasságra lehet beállítani a pengét, a vágási fokozat pedig csak 1-féle lehet. Ehhez a géphez nincs fűgyűjtő.

Ha ragaszkodunk a klasszikus fűnyírókhoz, olyat is találhatunk 26 ezer forintért. Az 1000 wattos gépek 150 négyzetméteres kerthez alkalmasak, a fűgyűjtő térfogata 29 liter. A kerekek magassága állítható 30-60 mm között, így tudjuk szabályozni a lenyírt gyep hosszát is.

33 ezer forintos áráért ez nem a legolcsóbb fűnyíró, azonban 1200 wattos teljesítményével prímán nyírja a füvet. Maximum 200 négyzetméteres kertben ajánlott használni. 3 fokozat van, amivel szabályozhatjuk a fű magasságát, így biztosan olyan lesz a gyep, amilyet szeretnénk. 14 kilogrammos súlyával nem bizonyul nehéznek, így nem kell küzdeni vele használat közben.

35 ezer forintos árával a Black+Decker gépe nem a legolcsóbb fűnyíró, azonban 1000 wattos teljesítményre képes és akár 250 négyzetméteren is lehet dolgozni vele. Üresjárati fordulatszáma 3500/perc, a vágási magassága pedig 3 szinten állítható, 22 millimétertől kezdve. 35 literes fűgyűjtő tartállyal rendelkezik, fogantyúja felhajtható, így könnyebben lehet tárolni is.

Benzines fűnyírók

Nem a legolcsóbb fűnyírók a benzinesek, hiszen a legolcsóbb is dupla annyiról indul, mint a legdrágább elektromosak. Sokan azonban azért választják és preferálják a benzineseket, mert nem kell bajlódni a kábellel, kevésbé balesetveszélyes, hiszen nem tudunk véletlen sem beleakadni és esetleg elvágni az elektromos kábelt. Azonban benzin kell hozzá, ami drágább, mintha bedugnánk a konnektorba.

A benzinesek közül a legolcsóbb fűnyíró 60 ezer forintról indul. 1300 kW teljesítménnyel rendelkezik és 40 literes fűgyűjtő tartállyal van felszerelve. A vágási szélessége 405 milliméter, vágási magassága pedig elég bő keretek között állítható, 35-65 mm között.

A következő 67 ezer forintba kerül, azonban ez a gép már nagy teljesítményűnek számít, hiszen 140 cm3 lökettérfogata van, a pengék pedig 2900/perc fordulatszámon pörögnek. 25 és 55 mm között lehet állítani a vágási magasságát, a vágási szélesség 40 centiméter. Ez a gép már nagyobb telkekre való, akár 700 négyzetméter lenyírására is megfelelő. 7 fokozatos vágási magassággal, valamint 50 literes fűgyűjtővel rendelkezik.

80 ezer forintért biztosan nem a legolcsóbb fűnyíró, 80 cm3-es lökettérfogattal és 40 centis vágásszélességgel rendelkezik. Akár 800 négyzetméteres kertet is karbantarthatunk vele, 40 literes fűgyűjtőtartályába pedig sok fű fér bele. 25 és 60 mm között lehet állítani a vágási magasságát, ez 3 fokozatot ölel fel. 17 kilójával nem egy pehelysúlyú versenyző, azonban biztosan hasznos, ha nagy kertünk van.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Kvíz: Mennyibe került 35 éve?

Az elmúlt években óriási dráguláshullám söpört végig Magyarországon, még azok is az akciókat bújták, akikre ez addig nem volt jellemző. Sokan mondtak le a...

Otthonfelújítási támogatás 2024 feltételei: így kaphatsz maximális összeget

Június 3-tól lehet pályázni az új otthonfelújítási programra, amelyben az 1990 végig megépült családi házak energetikai korszerűsítésére lehet támogatást igényelni. A pályázatban kamatmentes hitellel...

Mikor illetékmentes a lakásvásárlás? Milliókat spórolhatsz, ha ezt tudod

Ha lakásvásárláson gondolkozunk, akkor a vételáron kívüli egyéb költségekkel is számolnunk kell, így pl. az illetékfizetési kötelezettségünkkel. Az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL....