Az élelmiszerpazarlás bizony a pénztárcát sem kíméli. A magyarok évente fejenként 45 000 forintnyi élelmiszert dobnak a kukába.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület 24.hu által szemlézett kutatása mutatott rá, hogy a magyarok többsége saját bevallása szerint tudatosan vásárol, figyel az élelmiszerek lejárati idejére, mégis évente 65 kilogramm élelmiszerhulladékot állít elő, amivel 45 ezer forint éves veszteséget szenved el.

Kijelenthető tehát, hogy ha még tudatosabban vásárolunk élelmiszert, nem pazarolunk semmit, akkor átlagosan akár 45 ezer forintot is megtakaríthatunk fejelnénk.

A felmérés rámutat: 10-ből 8 magyar kellemetlenül érzi magát, ha élelmiszert dob ki és hasonló arányban tekintik az élelmiszerpazarlást jelentős globális problémának, Ennek ellenére évente fejenként 45 000 forintnyi élelmiszert dobnak a kukába.

Hiába figyel a többség az élelmiszerek lejárati idejére, és próbál tudatosan vásárolni, így is jelentős mennyiségű élelmiszert pazarolnak a háztartások.

Ne feledd: 0-4 celsius fokra kell állítani a hűtőt!

A kutatásból az is kiderült, hogy csak a válaszadók 45 százaléka tudta, hogy 0-4 Celsius fokra kell a hűtőszekrényt ideálisan beállítani. Mindez azért fontos, mert például 6,5 Celsius fokos hőmérséklet mellett a hűtőszekrényben sok élelmiszer és étel idő előtt megromlik.

A leggyakrabban egyébként ételmaradékot, pékárukat, zöldségeket és gyümölcsöket dobnak ki az emberek. A pazarlás elsőszámú oka, hogy időnként túl sok élelmiszert vásárolnak, túl sok ételt készítenek. A friss zöldségek és gyümölcsök túl hamar megromlanak a háztartásokban a helytelen tárolási, nem megfelelő hűtési szokások következtében, ráadásul kevés időt szán a lakosság a bevásárlások megtervezésére és az ételek elkészítésre.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Húsvéti menetrend: így járnak a buszok, a vonatok és a HÉV-ek a hosszú hétvégén

A tavaszi szünet és az ünnep miatt változik a menetrend a MÁV, a Volánbusz és BKK járatainál. Vasárnap óraátállítás lesz, ami több budapesti éjszakai...

Húsvétkor milyen idő lesz? Mindenre is készülj fel

Hogyan tervezzünk a hosszú hétvégére és az ünnepekre? Nemrég még azt mondták, hűvös, esős és felhős időre készüljünk, most pedig elvileg olyan időjárásra számíthatunk,...

Mennyibe kerül a fővárosi piacokon a minőségi húsvéti sonka? Megnéztük helyetted

A sonka ugyanúgy hozzátartozik a húsvéthoz, mint a tojás, a kalács, na, meg persze a vendégváró finomságok. Aki még nem szánta rá magát a...