Amennyire én tudom, a tócsni (vagy mackó, cicege, lepcsánka, berét, stb) egy nemzetközi népi szegénykaja – legalábbis mióta a krumpli olcsó élelmiszernek számít. Nem nagyon van olyan krumplitermő ország, ahol ne ették volna kevesebb vagy több zsírban, később olajban kisütve. Biztos vagyok benne, hogy a legtöbb ember gyerekkorában ott van ez a nagyszerű, laktató fogás, amihez tulajdonképpen nem kell más, csak egy kis liszt, tojás és krumpli.
Hogy mennyire népszerű, az abból is látszik, hogy míg a száz évvel ezelőtti általános szegényfogások, mint például a sterc már szinte teljesen eltűntek, addig a tócsni köszöni szépen, jól van, és ugyanúgy megjelenik a konyhánkban, mint 70 éve. A különbség csupán annyi, hogy a krumpli helyett egyre gyakrabban készül más zöldségekből: répából, édeskrumpliból, céklából, cukkiniből – vagy éppen sütőtökből.
A sütőtökös verzió ilyenkor ősszel-télen kiváló választás: tele van vitaminokkal, antioxidánssal, rosttal, a kalóriatartalma viszont alacsony, így diétázóknak is nyugodtan készíthetjük. Ezt a verziót ráadásul tepsiben sütjük, így még kevésbé megterhelő a gyomornak – nem beszélve arról, hogy spórolunk vele pár deci olajat meg a szagát a lakásban.
A sütőtökös tepsis tócsnihoz szuperül megy a fokhagyma és a tejföl vagy a joghurt. Azt azonban fontos megjegyezni, hogy a sütőtök édessége itt is domináns lesz – ha valakinek ez sok lenne, fele-fele arányban helyettesítheti reszelt krumplival, ezzel csökkentve az édeskés ízt.
Sütőtökös tócsni
Felszerelés
- 1 25x35cm-es tepsi
- 1 nagylyukú reszelő vagy aprítógép
Hozzávalók
- 500 gramm sütőtök
- 2 kisebb tojás
- 1 csokor petrezselyem (de lehet vegyesen más zöldfűszerrel, zsályával, snidlinggel is)
- 60 gramm liszt
- 2 tk só
- Bors
- 1 ek olaj (napraforgó, olíva vagy repce)
Elkészítés
- A sütőtököt zöldséghámozóval meghámozzuk, és vagy lereszeljük nagylyukú reszelőn, vagy aprítógépben apróra vágjuk.
- Hozzáadjuk a felvert tojást, a lisztet, az apróra vágott petrezselymet vagy zöldfűszereket, sózzuk, borsozzuk.
- Az egészet összekeverjük egy spatulával.
- Egy 20×35-ös tepsit kibélelünk sütőpapírral, az alját kikenjük 1 ek olajjal.
- 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 40-50 percig sütjük.
Megjegyzések
Korábbi receptjeink:
- Pumpkin spice latte
- Kekszes-almás morzsasüti
- Megmaradt kenyérből 5 isteni finom recept
- Krumplis tészta tuningolva ecetes uborkasalátával
- Mennyei juhtúrós puliszka hagymalekvárral