A lekvárfőzés olyan, mint a pálinka. Bármiből elkészíthető, ami a kertben terem és nem akarjuk, hogy pocsékba menjen. Eljött a befőzések ideje: mutatunk 5 extra receptet, ha a nagy klasszikusok mellett valami különlegeset is elkészítenénk idén nyáron. Miből lehet még lekvárt főzni a sárgabarackon, szilván és epren kívül?
A lekvárfőzés aranyszabályai
Annak a jelentősége, hogy miből lehet lekvárt főzni, eltörpül amellett, hogy milyen technikával tesszük azt. Elég egy nem teljesen steril üveg, egy rosszul záró kupak vagy nem megfelelő tartósítási technika alkalmazása és az egész befőzés mehet a kukába.
Mire figyeljünk a befőzés során?
- Érett gyümölcsből főzzünk be és ügyeljünk rá, hogy ne legyen sérült vagy megbarnult.
- A befőttes üvegeket főzzük ki használat előtt, főleg, ha tavalyról újrahasznosítjuk.
- A főzés közben keletkező habot szedjük le vagy keverjünk egy mogyorónyi vajat a forró lekvárhoz.
- Főzés közben folyamatosan keverjük a lekvárt. Elég egy pillanatra elengedni magunkat és kész a baj, mert nagyon könnyen leég, és az egész lábosnyi gyümölcs átveszi ilyenkor az égett ízt.
- A megfelelő cukortartalmú és sűrűre főzött lekvárok nem igényelnek külön, extra tartósítást, mint a szalicil vagy a nátrium benzoát.
- A lekvárokat dunsztban tegyük el. Miután üvegekbe töltöttük és lezártuk a lekvárokat, az a legjobb, ha fejjel lefelé, takaróba csavarva hagyjuk kihűlni. Az ágyneműtartónál nem is találhatunk erre megfelelőbb helyet.
Miből lehet lekvárt főzni, ha nem a klasszikus ízeket keressük?
Mézédes ringló lekvár
A ringló vadon is jól terem, de parkokban, utak mentén is gyakran találkozhatunk a sárga vagy lilás gyümölccsel. Rengeteget terem és általában a földön, széttaposva végzi, pedig nagyon finom lekvár készíthető belőle. Ráadásul tele van A-, C- és B2-vitaminnal, vassal és gazdag antioxidánsokban, amelynek köszönhetően támogatja az immunrendszert és a szemek egészségének is jót tesz.
Hozzávalók:
- 1 kg ringló
- 200 gramm cukor
- 1 rúd fahéj
- 5 szem szegfűszeg
A kimagozott gyümölcsöket fél dl vízzel, a cukorral és fűszerekkel tegyük fel főni. Forralás után még 5 percig főzzük majd tegyük befőttes üvegekbe.
Almás-gyömbéres rebarbara lekvár
A rebarbara szintén könnyen begyűjthető növény, csak ügyeljünk rá, hogy ne olyan helyen szedjük le, ahol nagy az autóforgalom.
Hozzávalók:
- Rebarbara 1 kg
- Alma 1 kg
- 1 kg cukor
- 3 dkg gyömbér
A rebarbarát meghámozzuk és felszeleteljük, majd ugyanígy teszünk az almával is, ám azt érdemes kockákra vágni. A gyömbért legkönnyebben egy éles késsel tudjuk megpucolni, majd vágjuk vékony szeletekre. Tegyük fel főni az almát a cukorral és kevergessük folyamatosan. Amikor már levet eresztett, botmixerrel pürésítsük és mehet bele a rebarbara és a gyömbér. Amikor sűrű az állaga, töltsük üvegekbe.
Rózsalekvár
A rózsalekvár nem a kenyérre vastagon kenős fajta, krémes desszertek, torták vagy tejberizs mellé a legfinomabb. Arra figyeljünk, hogy olyan rózsaszirmot használjunk, ami biztosan nem volt permetezve.
Hozzávalók:
- 150 gramm rózsaszirom
- 25 dkg cukor
- 1,5 dl víz
- citrom leve
- 1 csomag zselatin + 2 dl víz az elkészítéséhez
- 1 rúd vanília
- 2 db kardamom
A rózsaszirmokat a vízzel, cukorral és fűszerekkel lassú tűzön 40 percig főzzük. Elkészítjük a zselatint, majd hozzáöntjük a rózsához és hozzáadjuk a citromlevet is. Botmixerrel pépesítjük majd újraforraljuk és ezt követően töltjük üvegekbe.
Levendulás cukkinilekvár
Miből lehet lekvárt főzni a nyár közepén, amiből rengeteg terem és eddig csak a sós változatait ismertük? A cukkini pont ilyen, de egyébként tökből is készíthető lekvár, ha már nem tudjuk hová tenni.
- 1.5 kg cukkini
- 30 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 tk fahéj
- 3 tk levendula
- 2 db citrom
- 1 csomag dzsemfix
A cukkiniket meghámozzuk, kimagozzuk és lereszeljük. A citrom húsát apróra vágjuk és feltesszük főni. 15 perc után hozzáadjuk a levendulát, fahéjat és a cukrot, majd 15 perc főzés után botmixerrel pürésítjük. Újraforraljuk és ezt követően adjuk hozzá a dzsemfixet, majd mehet a lekvár az üvegekbe.
Szőlő lekvár
Valószínűleg a szőlő lekvár amiatt nem terjedt el nagyon, mert a sok mag miatt körülményes az elkészítése. Mag nélküli szőlőből főzve viszont nem bonyolultabb, mint bármelyik másik lekvár és a különleges íze miatt vétek lenne nem kipróbálni.
Hozzávalók:
- 1 kg mag nélküli piros szőlő
- 350 gramm cukor
- 1 fél citrom leve
- 2 db fahéjrúd
Kezdjük el főzni alacsony hőfokon a megtisztított szőlőt, majd amikor már átmelegedett, botmixerrel törjük át, de maradjon darabos állagú. Adjuk hozzá a cukrot, a fahéjat és a citromot, forraljuk fel és még hagyjuk forrni 3 percig. Ezt követően töltsük üvegekbe.
Hogyan álljunk neki a befőzésnek, hogy a lekvár minél tovább elálljon? Mindent a dunsztolásról.
Forrás: nosalty.hu, diningguide.hu