Nyitólap Spórolj! Főzés Olcsó receptek 2000 forint alatt: fogadjunk, nem tudtad, mennyi minden készíthető csalánból
HIRDETÉS

Olcsó receptek 2000 forint alatt: fogadjunk, nem tudtad, mennyi minden készíthető csalánból

Olcsó receptek 2000 forint

2000 forintból ebéd vagy vacsora 4 főre? Nem lehetetlen: sorozatunkban olyan recepteteket mutatunk, amelyek ennyiből (vagy akár kevesebből) kijönnek. Íme, az ‘olcsó receptek 2000 forint alatt’ cikksorozat következő része:

HIRDETÉS

Tavaszi gyűjthető finomságok: csalánt minden konyhába!

Ilyenkor tavasszal, amikor minden bezöldül és kihajt, nagyon sok finomságot lehet gyűjteni a természetben, teljesen ingyen. Kezdjük néhány általános szabállyal, ami valamennyi gyűjtésre igaz:

  • Keressünk olyan helyet, ami messze van a forgalmas utaktól, földutaktól, így kevésbé lesz poros, szennyezett a termés. Különösen igaz ez a virágokra, mert ezeket nem jó megmosni, mert a mosás egyben az ízeket adó virágporokat is eltávolítja.
  • Bármit is gyűjtsünk, vigyázzunk arra, hogy ne károsítsuk meg a természetet, egy fáról, bokorról csak néhány virágot, hajtást szedjünk.
  • Csak olyasmit gyűjtsünk, amiről minden kétséget kizáróan tudjuk, hogy micsoda. Ha egy picit is bizonytalanok vagyunk, ne szedjük le.

No de akkor kezdjük is. Legyen az első a csalán, melynek friss tavaszi hajtásait használhatjuk főzési alapanyagként (ez a növény tetején található csúcs, ha megfelelően friss a hajtás a szárát is nyugodtan használhatjuk), készíthetünk belőle teát vagy főzetet is. A csalánnak nagyon sok jótékony hatása van, de mivel én nem vagyok szakértője a témának, csak azt tudom javasolni, hogy az interneten olvassatok utána, hogy melyek ezek. Személyes tapasztalatom az, hogy elég hatékony vízhajtó, így ha csalánt fogyasztunk, akkor különösen ügyeljünk a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre.

Talán felesleges is említenem, hogy a csalán csíp, kesztyű nélkül nem szerencsés megfogni, ráadásul érdemes masszívabb kesztyűt használni, amelyen biztosan nem szúr majd át. Nos tehát ollóval, kesztyűvel és kosárral felfegyverkezve induljunk csalánvadászatra. Ha főzni szeretnénk belőle, akkor a spenóthoz hasonlóan fog viselkedni, vagyis nagy helyet foglal viszonylag kevés mennyiség is, tehát viszonylag sokat kell szedni, ha mondjuk 4 főre akarunk csinálni belőle valamit.

Olcsó receptek 2000 forint alatt: csalánleves

Hozzávalók:

HIRDETÉS
  • Egy nagyobb fej vöröshagyma
  • Újhagyma zöldje
  • Kb. 25 dkg csalán
  • Egy krumpli
  • Két evőkanál tejföl
  • Fokhagyma
  • Só, szerecsendió, fehérbors

Tegyünk fel egy lábasban a vizet forrni és közben egy másik edényben vajon pirítsuk meg az apróra vágott hagymát, félúton tegyük hozzá a hagymazöldet is, és így dinszszteljük készre. Mindeközben tegyük be a csalánt a forrásban lévő vízbe, forraljuk kb. fél percig, majd szűrjük le. A csalán ettől elveszti szúrósságát, innentől tényleg úgy működik majd, mint a spenót. Ha a friss színét szeretnénk megtartani, tehetünk egy kevés szódabikarbónát is a vízbe, de ezt én általában kihagyom, így mindössze kicsit sötétebb lesz a színe.

A leforrázott csalánt alaposan csepegtessük le (a főzőlevet meg is ihatjuk), kicsit ki is nyomkodhatjuk, majd vágódeszkán néhány vágással vágjuk fel. A krumplit hámozzuk meg és nagylyukú reszelőn reszeljük le. Ez azért hasznos, mert így nem kell az levest annyi ideig főzni majd. A felaprított csalánt és a reszelt krumplit az üveges hagymára dobjuk, pár percig pirítjuk, vigyázzunk, a krumpli hajlamos lesülni. Felöntjük vízzel, felforraljuk, sózzuk, borsozzuk és kb. 10 percig főzzük. Leturmixoljuk, miközben egy kevés vajat adunk még hozzá, ha túl sűrű, akkor most tudjuk hígítani. Tejföllel tálaljuk.

Csalános penne

Hozzávalók 4 főre:

  • Csalán kb. 25 dkg
  • Egy nagy vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 közepes répa
  • 1 hámozott paradicsom konzerv
  • Olívaolaj
  • 20 dkg trappista sajt
  • 40 dkg penne (ízlés szerint más tésztával is helyettesíthető)
  • Só, bors, oregánó

A nagyobb darabokra vágott fokhagymát az olívaolajon megfuttatjuk, majd hozzáadjuk a vöröshagymát és kis lángon alaposan megdinszteljük. A csalánt a fent említett módon előkészítjük, közben a répát nagylyukú reszelőn lereszeljük.

Ha készen van a hagyma a reszelt répát és előkészített csalánt rádobjuk, és nagy lángon pár perc alatt alaposan összepirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsomkonzervet, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az oregánót és közepes lángon készre pároljuk.

Akkor jó, amikor a paradicsom már egészen besűrűsödött. Időközben kb. 40 dkg tésztát sós vízben kifőzünk. Amikor készen van, akkor a szószhoz adjuk egy kevés főzőlével együtt, ettől sokkal krémesebb lesz a szószunk. Összeforraljuk, véglegesítjük az ízeket és reszelt sajttal tálaljuk. 

Csalánfelfújt

A felfújtak nagyon jó ételek, szinte bármilyen maradék felhasználására jók. Mindig kell hozzájuk szikkadt kenyér, zsemle, kifli és tojás, illetve maga az alaphozzávaló, esetünkben a csalán.

Hozzávalók 4 főre:

  • 25 dkg csalán
  • Három gerezd fokhagyma
  • Két szikkadt zsemle
  • 2 dl tej
  • 8 dkg vaj
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • Só, bors, szerecsendió

A csalán esetében a következők szerint járunk el: a csalánt a fent említett módon forró vízben megfonnyasztjuk, leszűrjük és apróra vágjuk. Közben a szikkadt zsemlét vízbe áztatjuk. Olívaolaj és vaj keverékén megfuttatjuk a fokhagymát. Azért érdemes egyébként fele-fele arányban használni a vajat és az olívaolajat, mert így a vaj nem fog megégni. A megfuttatott fokhagymára rádobjuk a csalánt, alaposan átforgatjuk, majd hozzámorzsoljuk az alaposan kicsavart puhára ázott zsemlét. Sózzuk, borsozzuk, ráreszeljük a szerecsendiót, felöntjük a tejjel és közepes lángon összepároljuk folyamatos keverés közben, hogy egynemű masszát kapjunk. Levesszük a tűzről és kihűtjük.

Közben hat tojást szétválasztunk és a fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját alaposan elkeverjük a masszával, majd a felvert fehérjét óvatosan beledolgozzuk. A kapott masszát kivajazott és kimorzsázott jénai edénybe öntjük, az edényt egy félig vízzel töltött tepsibe rakjuk és 175 fokos sütőben hőlégkeveréssel kb. 1 órán keresztül készre pároljuk. Vigyázzunk, mert sokat fog nőni sütés közben, tehát nagyobb edényt kell használnunk, mint amennyi masszánk van.

Olcsó receptek 2000 forint alatt’ cikksorozatunk korábbi részei:

HIRDETÉS
Nyitólap
Kihez forduljak?
Ügyfélszolgálat
Hírlevél
Exit mobile version