Go Back

Budget halászlé

Nem csak karácsonyra
Barna tányérban húsleves két húsgombóccal, tésztával és zöldségszelettel
Recept nyomtatása
Fogás leves
Konyha magyar
Kulcsszavak halászlé, halétel, halgombóc, húsleves, olcsó
Adag(ok) 4
Költség 1630 Ft

Hozzávalók

A halászléhez:

  • 1500 g ponty aprólék – fej es gerinc vegyesen (900 Ft)
  • 3 fej vöröshagyma (nagyobb - 200 Ft)
  • 2-3 tbsp pirospaprika (150 Ft)
  • Bors

Opcionális:

  • Ha van a hűtőben: fonnyadt paprika, paprikacsuma, paradicsom
  • Babérlevél

A halgombóchoz:

  • A csontokról lefejtett halhús
  • 2-3 ek gríz (30 Ft)
  • 1-2 darab tojás (mérettől és halhús mennyiségétől függően - 130 Ft)
  • 1 gerezd fokhagyma (30 Ft)
  • Újhagyma zöldje (a fehér részét fogyasszuk el szendvicshez)
  • Petrezselyem zöldje (50 Ft)
  • Bors
  • Babérlevél
  • Pirospaprika

A tésztához:

  • 1 darab tojás (70 Ft)
  • 100 g liszt (20 Ft)

Tálaláshoz opcionális:

  • Csípős paprika
  • Hegyes erős paprika
  • Citrom

Elkészítés

  • A hal aprólékot és a felvágott hagymát feltesszük főni úgy, hogy a folyadék a csontokat kb. kétujjnyival ellepje. Ha találtunk a hűtőben paprikát, paradicsomot, akkor azt is tegyük bele már az elején. Én szeretek beletenni 1-2 babérlevelet, ettől még nem lesz korhely a halászlé, de egy izgalmas ízt mindenképpen kölcsönöz neki.
  • A legnagyobb lángon lobogva forraljuk körülbelül egy órán keresztül. Amikor már fehér hab van a tetején, hozzáadjuk a paprikát és a sót. Ezután figyeljünk arra, hogy az edény szélére nehogy ráégjen a paprikás hab, mert keserű lehet tőle a leves.
  • Amikor készen van, szűrőkanállal kivesszük a halrészeket, megvárjuk, hogy valamelyest kihűljön, majd nagyon alaposan lefejtjük a húst a csontokról. A fejnél a pofa rész és a nyakrész az, ahol több húst találunk.
  • A visszamaradt levet átpasszírozzuk, vagy szitán áttörjük, hogy a hagymadarabok teljesen szétessenek. A szálkás részt alaposan kinyomkodjuk, és a kész levet félrerakjuk.
    Piros színű leves vagy szósz egy edényben

A halgombóc:

  • A lefejtett húst villával pépesítjük, hozzáadjuk a grízt, a tojást, az apróra vágott hagymát, fokhagymát, petrezselymet és újhagyma zöldet, sózzuk, borsozzuk, pirospaprikázzuk és alaposan összekeverjük.
    Tálca darált húsmasszával és villával
  • A végén egy könnyen formázható keveréket kell kapnunk. Kb. fél órára félretesszük pihenni, hogy a gríz picit megdagadjon, majd forrásban levő, enyhén sós vízben kifőzzük.

A tészta:

  • A tojást és a 10 dkg lisztet alaposan összegyúrjuk, ameddig teljesen egységes és fényes lesz a tésztánk.
  • Fél óráig letakarva, hűvös helyen pihentetjük, majd kinyújtjuk ízlés szerinti vastagságúra (tésztanyújtó gépet is használhatunk, de a nyújtófa is teljesen alkalmas, hiszen nem nagy a mennyiségünk), és szintén ízlésünktől függő méretűre vágjuk. Én a kissé vastagabbra (1-2 mm) és pici hasábokra vágott tésztát javaslom, ez hasonlít legjobban a megszokott gyufatésztához, de csinálhatunk szélesmetéltet is.
    Friss tészta sötét mintázatú tálban
  • A tésztát sós forrásban lévő vízben néhány perc alatt készre főzzük, a gombóccal együtt a tányérra szedjük, rámerjük a levet és már ehetjük is. Ízlés szerint szárított csípős paprikát, hegyes erős zöldpaprikát vagy akár citromot kínálhatunk hozzá.