Puha és foszlós húsvéti kalácsot otthon is süthetünk, sőt. Annyira egyszerű elkészíteni, hogy tényleg felesleges a húsvéti árszabással felturbózott bolti kalácsokra költeni. Ráadásul finomabb is és nem kerül bele semmi mesterséges. Az sem utolsó szempont, hogy sokkal tovább marad friss az otthon sütött húsvéti kalács, mint az aranyáron kínált bolti társa. Az otthon elkészíthető egyszerű gyors húsvéti kalács 35 perc alatt aranybarnára sül.
Nincs is üdítőbb látvány, mint húsvét hétfőn a feldíszített, friss zöldségekkel, szaftos sonkával és gyönyörű kaláccsal megpakolt asztal. Csak egyszer kell megtanulni hogyan lesz tökéletes a húsvéti sonka és ugyanez a helyzet a kaláccsal is. Sokan félnek kalácsot sütni, hogy kemény vagy száraz lesz, nem kel majd meg rendesen. Pedig elég csak egy dologra odafigyelni, hogy tökéletes legyen a végeredmény: hogy betartsuk a kelesztési időt.
Az egyszerű, gyors húsvéti kalács receptje
Hozzávalók egy fél kilós kalácshoz:
- 2,5 dl tej
- 1 ek cukor
- 25 gramm friss élesztő
- 50 dkg finomliszt
- 1 csipet só
- 8 dkg vaj
- 2 darab tojás
- 1 tojássárgája
Elkészítés:
- Először futtassuk fel az élesztőt a tésztához. Ez úgy fog a legjobban sikerülni, ha a langyos tejben elkeverjük a cukrot, az élesztőt, majd letakarjuk és 15 percet várunk, hogy felfusson.
- Jöhet a tészta. A lisztet szitáljuk tálba, majd adjuk hozzá a sót, egy tojást és egy tojássárgáját. A vajat olvasszuk fel és úgy adjuk a liszthez. Ezután öntsük bele a felfuttatott élesztőt is.
- Kezdődik a dagasztás. Ez kézzel vagy géppel végezve is tökéletes. Az a lényeg, hogy addig dagasszuk a tésztát, amíg el nem válik a táltól és egységes, sima, fényes tésztát nem kapunk.
- Ezután jön a legfontosabb rész, a kelesztés.
A hozzáértők azt mondják, a jó tészta kulcsa a kelesztés. Ha nem hagyunk elég időt, nem lesz jó a tésztánk, ezen tehát nem érdemes spórolni.
Takarjuk le a tésztát, tegyük meleg helyre és 1 óra alatt kelesszük a duplájára. - A megkelt tésztát osszuk 6 egyforma részre, majd ezt is takarjuk le és kelesszük még 15 percig.
- A 6 rész tésztából sodorjunk rudakat, ezekből fogjuk fonni a kalácsot.
- Legegyszerűbb a hármas fonás, de aki profi, készíthet nagyobb kalácsot is, hatos fonással.
- Egyszerűen fonjuk össze a tésztákat, mint egy hajfonásnál.
- A kalácsokat helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire.
- A másik tojást, ami még maradt, verjük fel és kenjük át vele a kalácsot.
- Még egy kis pihentetés következik: 30 percig hagyjuk még a tésztát kelni, majd újra kenjük át a tojással, mielőtt betennénk a sütőbe.
- 180 fokon süssük aranybarnára 35 perc alatt.
Extra tippek a tökéletes végeredményhez
- Sütőpapírral bélelt tepsiben süssük a kalácsot, így biztos nem ragad le és nem ég oda. Nehogy az utolsó pillanatban kárba vesszen, amivel olyan sokat dolgoztunk.
- Ha nem szeretnénk a fonással vesződni, akkor süthetjük a tésztát kenyérformában is. Úgy is nagyon szép formája lesz és ez esetben is biztos, hogy nem ragad le a tészta.
- A puha, tökéletes kalács titka a kelesztés. Ne spóroljunk a kelesztési időn. Maga a tészta egyszerű és gyorsan megvan, a foszlós végeredményhez várjuk ki a receptben szereplő kelesztési időt.