A tökéletes házi bodzaszörp receptje: egyszerű, frissítő, sokáig eláll

Rengetegféle, más-más arányokkal dolgozó receptet találunk a neten, de ezek többsége nem adja azt az erőteljes és különleges ízt, amiért egyáltalán belevágunk a szörpkészítésbe. A tökéletes bodzaszörp recept a megszokottnál jóval több virágot és cukrot ír elő, de a végeredmény kárpótolni fog a kicsivel nagyobb fáradságért.

Mikor és hogyan gyűjtsünk bodzát?

A bodzavirág szezonja május, június, ekkor készítjük a kincset érő szörpöt. Többfajta bodzafaj létezik, de csak a fekete bodza virágát használhatjuk fel (Sambucus nigra). Gyakorlatilag bárhol megtalálhatjuk, azonban nagyon nem mindegy, hogy honnan szedjük. Alapszabály, hogy forgalmas, benzingőzös területeken nem gyűjtünk semmilyen szörpnek, teának valót, mert a kipufogógázából származó káros anyagok és a szálló por elszennyezi a virágokat. Kerüljük a szántóföldek környékét is, hiszen tavasszal permetezik a haszonnövényeket.

Nyílt, illatos virágokat szedjünk, de figyeljünk rá, hogy még ne legyenek teljesen elnyílva. Esős idő után közvetlenül ne álljunk neki, várjuk ki a tartós napsütést. A bodzabokrot sem tépni, sem teljesen lecsupaszítani nem szabad – a mi érdekünk is, hogy fejlődjön, szaporodjon, és hogy jövőre is gyűjthessük virágát (vagy nyár végén a bogyóját). Késsel, metszőollóval vágjuk le a bodzafejeket, így sokkal hatékonyabbak leszünk. A legjobb, ha nyitott kosárba vagy textilzsákba gyűjtögetünk, a nejlonszatyorban összefonnyadnak a virágok.

Ha megvan a kellő mennyiség, akkor jöhet a feldolgozás. Rázogassuk le virágokról a megbújó apró rovarokat, tisztítsuk meg a zöld növényi részektől. Megmosni nem kell, mert kárba vész az értékes virágpor.

A tökéletes bodzaszörp

A legtöbb recept meglepően kevés virágot ír elő, pedig hát minél több az „anyag”, annál jobb a szörp. Nekünk nagy mennyiségre lesz szükségünk és a szokásosnál több cukorra. Cserébe egy nagyon koncentrált, ízletes bodzaszörpöt kapunk, amit erősen hígítva fogyaszthatunk.

Bodzaszörp recept

Több virággal, jobb végeredménnyel
Recept nyomtatása
Fogás ital
Kulcsszavak bodza, egyszerű, olcsó, szörp

Felszerelés

  • Befőttesüvegek

Hozzávalók

  • 300 gramm bodzavirág
  • 600 gramm cukor
  • 30 gramm citromsav (vagy kezeletlen citrom)
  • 3 dl víz

Elkészítés

  • A megtisztított (nem megmosott!) virágokat kifőzött befőttesüvegbe tesszük.
  • A cukorból és a vízből szirupot készítünk, majd hozzáadjuk a citromsavat.
  • Megvárjuk, amíg 60 fokosra hűl (ez a kézmelegnél kicsivel melegebb hőfok), és ráöntjük a keveréket a bodzára.
  • Összekeverjük, állni hagyjuk egy hétig, aztán leszűrjük. Ezzel el is készült a tökéletes bodzaszörpünk.

Megjegyzések

Az elkészítés nagyon egyszerű, nehézséget a sok virág leszedése, előkészítése lehet. Ha csak kevesebb tudunk begyűjteni, akkor használhatunk fele-fele részben bodzát és akácot, nagyon jól illenek egymáshoz, biztosan nem fogunk csalódni.

Megéri bodzaszörpöt elrakni?

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Mikor számolják újra a Nők40-et? 65 év felett változhat-e a nyugdíj összege?

A Nők40 nyugdíj eleve teljes összegű, nem vonnak le belőle semmit, mert az érintett hölgy évekkel a nyugdíjkorhatár betöltése előtt vonul vissza.

Kipróbáltam a “kényelmetlen” módszert, és tényleg segít kézben tartani a mosást

A kényelmetlen módszer lényege, hogy nem rakod el a tiszta ruhákat kényelmes helyre, hanem olyan helyre teszed, ahol zavaróak. Így nem tudsz halogatni, mert mindig szem előtt lesznek.

Szülők, figyelem! Már csak 5 napig kérhető támogatás a lepusztult tornaterem felújításához

Idén is 9 milliót nyerhetnek az iskolák Decathlon pályázat keretében a mindennapos testnevelés...

Elvesztheted a családi pótlékot, ha erre a 9 dologra nem figyelsz: így jelentsd be, ha változás történik

Az ellátást igényelni kell, és ha valamilyen okból már nem él a jogosultság, azt jelezni kell.

Lándzsás útifű szirup házilag: a bolti ár töredékéből kijön egy nagy adag, pofonegyszerű elkészíteni

Ez a jelentéktelen növény az út szélén olyan, mint egy halk figyelmeztetés: nem minden gyógyír van polcra téve.