Ebtej, gyermekláncfű, kikirics, pongyola pitypang, zsibavirág – rengeteg néven ismerik a sokoldalú gyom- és gyógynövényt. Levelétől a gyökeréig gyógyhatású anyagokat tartalmaz, virágából egészséges, kincset érő szörp készülhet. Nem kevés munka, de megéri a fáradságot. Mennyit gyűjtsünk, hogyan, mire kell ügyelni a feldolgozásnál? Pitypangszörp készítése házilag – mutatjuk, amit tudni kell.

A tavasz hírnöke

A pitypang tavasszal a legelső, frissen kihajtó növények egyike. Évelő növényfaj, az őszirózsafélék nemzetségébe tartozik. Gyakorlatilag bárhol találkozhatunk vele, mezőkön, réteken, kertekben, szántókon, de a városi parkokban is rengeteg nő. Fő virágzása április, május – ha szörpöt készítenénk belőle, akkor most van itt az ideje a gyűjtésnek.

Miért szeretjük? A pitypang jótékony hatással van az egészségre

Levele, gyökere jó étvágyjavító és emésztést elősegítő. Magas kálium- és savanyú triterpénszaponin-tartalmának köszönhetően vizelethajtókén is alkalmazható. Több étvágyjavító és vizelethajtó teakeverék állandó összetevője, erősítő, emésztést serkentő, epeműködést elősegítő, vértisztító, májbajokat, anyagcsere-zavarokat gyógyító hatásáról ismert. Méregtelenítésre is használják. Élettani hatásáról bővebben itt.

Pitypangszörp készítése házilag: a gyűjtés

A pitypang virágzása augusztusig tart, de ha szörpöt készítünk, a legjobb áprilisban, májusban szedni. A legfőbb szabály, hogy forgalmas, benzingőzös területeken nem gyűjtünk pitypangot, mert a kipufogógázából származó káros anyagok és a szálló por elszennyezi a virágokat. Kerüljük a kutyasétáltatók által látogatott parkokat, ahol vizelet érheti a pitypangokat. (Semmi bajunk az ebekkel, nagyon szeretjük őket.)

Műanyag vagy nylon szatyor helyett használjunk kosarat, textilzsákot, hogy a finom szirmok ne fonnyadjanak. A virág „fejét” egyszerűen, kézzel leszakítva gyűjthetjük. A nagyobb bogarakat könnyebb lerázni, de a kisebb és ragaszkodóbb példányoktól is megszabadulhatunk, ha rövid időre kiterítjük a virágokat.

Pitypangszörp készítése házilag: a feldolgozás

Ha belekezdtünk a munkába, akkor érdemes egyben letolni: a gyűjtés után röviddel vágjunk bele a feldolgozásba, mert a szirmok könnyen összeesnek, a virágfejek viszonylag hamar összezáródnak. Miért fontos ez? Szörpöt két módszerrel is készíthetünk:

  • Megúszósan: egyben hagyjuk a pitypangfejet, nem szedjük ki szirmokra, a növény zöld részei is maradnak.
  • Munkásan: kiszedegetjük, azaz külön „kipelyhezzük” a szirmokat. Ha így csináljuk, könnyebb dolgunk lesz, amikor a virágfejek még nem húzódtak össze.

Természetesen bármelyiket választhatjuk. A körülményesebb verzió előnye, hogy szörp gazdagabb, igazán virágízű lesz, nem mellesleg sokkal aranylóbb. A megúszós verziónál kevésbé letisztult ízre számíthatunk és zöldes-barnás színre.

Akármelyik módszer mellett döntünk, a virágokat ne mossuk meg! A víz éppen a legértékesebb hozzávalót, a virágport mosná le. A szörp főzése alatt hőkezeljük a virágokat, így semmiféle ártalomnak nem tesszük ki magunkat.

Pitypangszörp készítése házilag: a recept

Hozzávalók:

  • 70-80 dkg pitypangfej
  • 6 db citrom
  • 2,5 l ásványvíz vagy szűrt víz
  • 2,5 kg kristálycukor

Elkészítés:

A munka oroszlánrészén már túl vagyunk, jöhet a főzés! A leszedegetett szirmokat/virágfejeket tegyük egy fazékba (legalább 5 literes legyen) a vízzel. Melegítsük, amíg forrni kezd, utána zárjuk el a lángot. A levet (benne a szirmokkal) fedjük le és hagyjuk kihűlni másnap reggelig.

Másnap reggel ellenőrizzük a főzetet: sötét, már-már barnás levet kapunk, illata, íze gyógyteára emlékezetet. Szűrjük le az alapot és facsarjuk bele kézzel a virágokat. Ezekre már nem lesz szükségünk, csak magára a főzetre.

Annyi cukrot adjunk a fazék tartalmához, amennyi vizet használtunk ( ha 2,5l vízzel készítettük, akkor 2,5 kg cukor kell), és tegyük bele a citromok kifacsart levét. Kis lángon főzzük, de ne forraljuk, csak melegítsük! Kevergessük, amíg a cukor teljesen feloldódik. Kb. 1 órán át főzzük. Kóstoljuk meg közben, ízlés szerint adhatunk még hozzá citromot. Ha már szörpszerű állaga van, akkor elkészült.

Ha igazán tiszta szörpöt szeretnénk, kis szűrűvel szedjük le a szörp tetején lévő citromrostokat, megmaradt szirmokat. A szörpöt alaposan átmosott vagy kifőzött üvegbe töltsük (legjobb a csatos üveg), majd hűtsük ki száraz dunsztban. A következő tavaszig fogyasztható.

Ilyen arányok mellett 4 liter pitypangszörp készül. Ahhoz mérten változtassuk a receptet, hogy mennyi pitypangot sikerül begyűjtenünk. A virágok forralásánál van némi mozgásterünk: ha töményebb szörpöt szeretnénk, használjunk több virágot, ha kevésbé koncentráltat, akkor több vizet.

Látjuk, az elkészítés pofonegyszerű, tényleg nem lehet elrontani. Ha a család nagy kiránduló, vonjuk be a gyerekeket a gyűjtésbe, a házilag, közösen főzött szörp csak annál értékesebb lesz.

Isteni, száraz kenyérből készült ételek

Kapcsolódó

Legfrissebb

Mikor illetékmentes a lakásvásárlás? Milliókat spórolhatsz, ha ezt tudod

Ha lakásvásárláson gondolkozunk, akkor a vételáron kívüli egyéb költségekkel is számolnunk kell, így pl. az illetékfizetési kötelezettségünkkel. Az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL....

Krumpli termesztése vödörben? Mutatjuk, mire figyelj

Nem csak azok tudnak házilag termeszteni krumplit, akiknek kertje van. Még egy erkély is elég, vagy egy jó napos terület a lakásban. Bizony, beltérben...

Egész évben lombos, nyáron gyönyörű virágokat hoz: így neveld a japán cserjédet

Nagy népszerűségnek örvend a japán cserje. Nem csoda, hiszen mutatós, örökzöld növény, amelyet egyszerű nevelni. Ha ügyesen gondozzuk, apró fává nő, ha pedig többet...