Maradékmentő ötletek következnek: ezeket készítsd el, ha a maradék sült csirke a hűtőben árválkodik. Sőt, a vasárnapi levesből maradt főtt húsra is mondunk pár jó javaslatot.
A hétvégi húsleves vagy a vasárnapi sült csirke olyan tradíció, amit még az infláció mellett sem engedünk el könnyen – maximum jóval ritkábban készítjük őket. Pont ezért lehet dühítő, ha marad belőle – úgyhogy hoztunk pár ötletet és konkrét receptet, hogy mit kezdjünk a megmaradt sült vagy éppen főtt csirkehússal.
- Saláta: a legegyszerűbb megoldás, igazi maradékmentő. A témát megközelíthetjük a retro irányból – főtt tészta, majonéz, tejföl, harsanós zöldségek és egy kis alma meg sajtkocka, instant nyolcvanas évek – vagy egy kicsit könnyedebb vonallal sok zöldsalátával, könnyű öntettel, friss, szezonális zöldségekkel, esetleg némi fokhagymás krutonnal, laktató hétfői munkaebéd kerekedhet belőle.
- Házi krém: az aprító a barátunk. A hideg szendvicsekre való krémbe a lecsipkedett maradék hús mellé kerülhet egy kis majonéz, főtt tojás, tejföl és fűszer, és máris kész a heti uzsonnára való. Ha paradicsompürével, és egy kis kukoricával keverjük össze, akkor sajtkabát alatt remek melegszendvics krém lesz belőle.
- Tépett csirke: mindegy, hogy comb, szárny vagy farhát maradt a nyakunkon, egy kis házi barbecue szósszal kikeverve isteni házi street foodot készíthetünk belőle. Mi most egy tortilla lapba sütött változattal készültünk, de hamburger zsemlében csemegeubival is legalább ilyen jó!
- Gyors egytálétel: a maradék húst felkockázzuk, és és tetszés szerint ízesített gabonával összekeverjük. Lehet a végeredmény egy spanyolos hamis paella, egy oroszos plov vagy egy törökös piláf – a mi kedvencünk most ez a spenótos-pesztós bulgur maradék csirkefalatokkal.
- Rakottas: rizs vagy tészta, egy ízletes szósz, mirelit vagy friss zöldség, rétegezve. Ha a tetejére egy kis sajt is kerül, az biztos nem árt neki.
- Szószos hús: kis zsiradék, tejszín vagy paradicsomszósz, ha tetszik, a hűtőben lapuló maradék zöldség: pár perc alatt ízletes tejszínes-gombás, zöldséges-paradicsomos szószt készíthetünk – tálalni tésztával és rizzsel is lehet!
Tex-mex tortilla maradék csirkéből:
- 20 dkg maradék csirkehús (comb, mell, far-hát vegyesen)
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 dl paradicsompüré
- 2 ek szójaszósz
- 1 ek olívaolaj
- 2 ek almaecet
- 2 ek cukor
- 2 kk füstölt paprika
- 15 dkg csemegekukorica
- 15 dkg vörösbab (konzerv)
- 15 dkg reszelt sajt
- Só, bors
- 4 tortilla lap
- A csirkét lefejtjük a csontokról, szálasra tépkedjük.
- Az olívaolajat felhevítjük egy serpenyőben, hozzáadjuk a finomra vágott fokhagymát, felöntjük paradicsomszósszal, hozzáadjuk az almaecetet, a paprikát, a cukrot sózzuk, borsozzuk, és 20 percig főzzük, míg kicsit sűrű lesz.
- A házi barbecue szószba keverjük a tépett csirkét.
- Egy másik serpenyőbe teszünk egy tortilla lapot, a felét megkenjük a szaftos tépett csirkével, szórunk rá kukoricát, babot és reszelt sajtot, és ráhajtjuk a tortilla másik oldalát, majd megfordítjuk.
- Ha kész, cikkekre vágjuk és forrón tálaljuk.
Spenótos-pesztós bulgur csirkével:
- 2 dl bulgur
- 15 dkg bébispenót
- 3 gerezd fokhagyma
- Só, bors
- 2 ek olívaolaj
- 3 ek zöld pesztó
- 10-12 dkg maradék csirkehús kockázva
- A bulgurt egy kanál olajon megfuttatjuk, és felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel.
- Sózzuk, 10 percig nagy lángon főzzük, majd lefedjük, és még 10 percet várunk, hogy elkészüljön.
- Egy serpenyőben felforrósítjuk a maradék olajat, megfonnyasztjuk rajta a spenótot, majd hozzáadjuk a finomra vágott fokhagymát, és átkeverjük, míg illatos lesz.
- A spenótot, a csirkehúst és a pestót hozzáadjuk a kész bulgurhoz, elkeverjük, és azonnal tálaljuk.
Akad maradék sült csirke a hétvégi ebédből? Láss hozzá, használd föl!