Édes, gyors, olcsó – ezt csináld a maradék főtt tésztából

Bár jócskán megugrott az ára a száraztésztáknak (is) az elmúlt másfél évben, a népszerűségük nem csökkent – nem csoda, hiszen a hétköznapokon az egyik leggyorsabb vacsora az akármilyen tészta, de köretként is sokszor fogyasztjuk. Sokszor előfordul azonban, hogy túl sokat készítünk, és van megmaradt főtt tészta. Gond egy szál se, máris a konyhapulton a desszertünk alapja!

A főtt tésztákból készült édességek története messzire nyúlik vissza - régen nem is nyalánkságként, hanem második fogásként kezelték őket. Alapvetően két irányból közelíthetjük meg a témát: a túrós, vagy a magos-lekváros változatok a legnépszerűbbek.

A túrós rakott tésztákba gyakran kerül mazsola vagy más aszalt gyümölcs, és mivel a túrós-tejfölös alap esetenként nehéz lehet, érdemes tojáshabbal lazítani a rakottast – de ha spórolni szeretnénk, akkor tojás helyett vaníliapudinggal is megoldhatjuk, hogy laza, de remegős legyen a végeredmény. A másik lehetőség a diós-mákos rakott tészták világa – ezekhez a fogásokhoz leginkább szilva vagy baracklekvárt használunk plusz rétegnek, de például egy régi kedvenc, a pozsonyi kocka esetében itt is van egy tojáshabos réteg.

A maradék főtt tészta felhasználása

Maradék főtt tészta használatával akkor is ér desszertet készíteni, ha van 4-5 féle tésztánk a szekrény alján, és mindegyik kevesebb már, mint egy adag. Fontos tudni, hogy a maradékmentéshez elég 2 marék tészta is: egy-két adag rakott tészta is jobb megoldás, mintha kidobnánk az ételt!

A vargabéles receptje

Egy igazi klasszikus
Recept nyomtatása
Fogás desszert
Konyha magyar
Kulcsszavak egyszerű, maradékmentő, olcsó, vargabéles
Előkészítési idő 15 perc
Sütési idő: 35 perc
Teljes idő 45 perc

Hozzávalók

  • 0,5 csomag réteslap
  • 200 gramm cérnametélt
  • 250 gramm túró
  • 1,5 dl tejföl
  • 100 gramm cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 3 darab tojás
  • 1 darab citrom reszelt héja
  • 1 csipet
  • 3 ek vaj

Opcionális:

  • 1 marék mazsola
  • Porcukor (tálaláshoz)

Elkészítés

  • A túrót villával összetörjük, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a cukrot a tojások sárgáját, a tejfölt és a citromhéjat, a mazsolát (ha használunk) majd alaposan keverjük össze.
  • Ha a megmaradt főtt tészta nem friss, meleg vízzel öblítsük át, hogy ne álljon egy tömbbe, majd keverjük össze a túrós krémmel.
  • A tojásfehérjét egy csipet sóval verjük kemény habbá, majd több adagban, óvatosan keverjük a tésztához, hogy úgy, hogy ne nagyon törjük össze.
  • A vajat megolvasztjuk. Egy tepsi alját vékonyan kikenjük vele, majd mehet rá egy réteslap. Kenjük át vajjal, és tegyünk rá még kettőt, ugyanígy vajazva.
  • Öntsük rá a masszát, majd fedjük be 3 réteslappal, melyek között olvasztott vaj van. Az utolsó réteslap tetejét már nem kell megkenni.
  • 180 fokra előmelegített sütőbe sütjük kb 30-35 percig, majd kivesszük.
  • Langyosra hűlve, porcukorral megszórva tálaljuk.

A megmaradt főtt tészta nem szemét, ezzel a recepttel kincset varázsolhatunk belőle.

Rizs van maradék? Abból is ajánlunk két desszertet és egytálételt is.

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Lassan indult az Otthon Start hitel: tényleg csak ennyien igényelték szeptemberben?

Szeptemberben néhány százan juthattak el a szerződéskötésig.

Lezárult a GYED kihívás – mínuszban a hónap, de hatalmas a tanulság

Az utolsó napok sem múltak el izgalom nélkül: jött egy szülinapi meghívás, ajándékot kellett venni, Kinga pedig beteg lett. De mennyi pénz maradt a család számláján?

Metszés a fagyok előtt: meghálálják tavasszal a növények, ha ezt a munkát nem spórolod meg

A novemberi metszés idején végzett kíméletes, okos munka tavasszal bőséges virágzással és egészségesebb növényekkel hálálja meg magát.

Meddig jár a családi adókedvezmény? Ebben a két esetben hosszabbítás is kérhető

A családi adókedvezmény jelentős segítséget nyújthat a gyermekes családok számára hozzájárulva anyagi terheik csökkentéséhez.

Milyen vitamint szedjek télen, hogy használjon is valamit? Szakértő válaszol

Nem csak az számít, milyen vitaminokat választunk, hanem az is, hogyan tudja ezeket a szervezetünk megfelelően hasznosítani.