Édes, gyors, olcsó – ezt csináld a maradék főtt tésztából

Bár jócskán megugrott az ára a száraztésztáknak (is) az elmúlt másfél évben, a népszerűségük nem csökkent – nem csoda, hiszen a hétköznapokon az egyik leggyorsabb vacsora az akármilyen tészta, de köretként is sokszor fogyasztjuk. Sokszor előfordul azonban, hogy túl sokat készítünk, és van megmaradt főtt tészta. Gond egy szál se, máris a konyhapulton a desszertünk alapja!
A főtt tésztákból készült édességek története messzire nyúlik vissza - régen nem is nyalánkságként, hanem második fogásként kezelték őket. Alapvetően két irányból közelíthetjük meg a témát: a túrós, vagy a magos-lekváros változatok a legnépszerűbbek.
A túrós rakott tésztákba gyakran kerül mazsola vagy más aszalt gyümölcs, és mivel a túrós-tejfölös alap esetenként nehéz lehet, érdemes tojáshabbal lazítani a rakottast – de ha spórolni szeretnénk, akkor tojás helyett vaníliapudinggal is megoldhatjuk, hogy laza, de remegős legyen a végeredmény. A másik lehetőség a diós-mákos rakott tészták világa – ezekhez a fogásokhoz leginkább szilva vagy baracklekvárt használunk plusz rétegnek, de például egy régi kedvenc, a pozsonyi kocka esetében itt is van egy tojáshabos réteg.
A maradék főtt tészta felhasználása
Maradék főtt tészta használatával akkor is ér desszertet készíteni, ha van 4-5 féle tésztánk a szekrény alján, és mindegyik kevesebb már, mint egy adag. Fontos tudni, hogy a maradékmentéshez elég 2 marék tészta is: egy-két adag rakott tészta is jobb megoldás, mintha kidobnánk az ételt!
A vargabéles receptje
Hozzávalók
- 0,5 csomag réteslap
- 200 gramm cérnametélt
- 250 gramm túró
- 1,5 dl tejföl
- 100 gramm cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 3 darab tojás
- 1 darab citrom reszelt héja
- 1 csipet só
- 3 ek vaj
Opcionális:
- 1 marék mazsola
- Porcukor (tálaláshoz)
Elkészítés
- A túrót villával összetörjük, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a cukrot a tojások sárgáját, a tejfölt és a citromhéjat, a mazsolát (ha használunk) majd alaposan keverjük össze.
- Ha a megmaradt főtt tészta nem friss, meleg vízzel öblítsük át, hogy ne álljon egy tömbbe, majd keverjük össze a túrós krémmel.
- A tojásfehérjét egy csipet sóval verjük kemény habbá, majd több adagban, óvatosan keverjük a tésztához, hogy úgy, hogy ne nagyon törjük össze.
- A vajat megolvasztjuk. Egy tepsi alját vékonyan kikenjük vele, majd mehet rá egy réteslap. Kenjük át vajjal, és tegyünk rá még kettőt, ugyanígy vajazva.
- Öntsük rá a masszát, majd fedjük be 3 réteslappal, melyek között olvasztott vaj van. Az utolsó réteslap tetejét már nem kell megkenni.
- 180 fokra előmelegített sütőbe sütjük kb 30-35 percig, majd kivesszük.
- Langyosra hűlve, porcukorral megszórva tálaljuk.
A megmaradt főtt tészta nem szemét, ezzel a recepttel kincset varázsolhatunk belőle.
Rizs van maradék? Abból is ajánlunk két desszertet és egytálételt is.