Itthon is egyre népszerűbbek a növényi alapú termékek, köztük a tejhelyettesítő alternatív vagy növényi tejek. Ezek az italok a tehéntejnél jóval drágábbak, nem mindenkinek telik rá, és sok az olyan termék, amibe adalékanyag kerül. Mutatunk 3 házi növényi tejet, amit mi magunk is könnyen elkészíthetünk.

Az otthoni turmixolás-szűrés nyilván több időt vesz igénybe, mint leemelni bolti polcról a már kész, azonnal fogyasztható növényi italt, de még így jól fogunk járni. Házilag készítve sokkal olcsóbban kijövünk, nem kerül bele semmi mesterséges, és könnyebb ízlésünkre szabni a növényi tej ízét, állagát.

A 3 legolcsóbb házi növényi tej

Rizstej

Hozzávalók: 1 bögre főtt rizs (kb. 100 gramm), 2 bögre víz, ha édesíteni szeretnénk, akkor használhatunk datolyát/mézet/vaníliakivonatot. Ehhez a mennyiséghez 2 szem datolya bőven elég, a többi ízlés szerint.

Elkészítés: A puhára főtt rizst, a vizet (és az édesítéshez használt hozzávalót) turmixgépbe tesszük, és addig turmixoljuk, amíg elérjük a krémes állagot. Ha hígabb italt szeretnénk, adjunk hozzá még egy kevés vizet, és turmixoljuk tovább. Ezután szűrjük/nyomkodjuk át a keveréket nagyon apró lyukú szitán vagy tiszta textilen befőttes üvegbe (bármibe, de ez a legegyszerűbb). A kész rizstejet tároljuk hűtőben, 3-4 napig eláll.

A házi rizstejben erőteljesebb fogjuk érezni a rizs ízét, a bolti termékeké viszonylag semleges. Ha főzéshez szeretnénk használni, hagyjuk el az édesítőt, tegyünk bele inkább egy csipet sót. Ha kávéba, vagy sima italként fogyasztjuk, ajánlott pl. mézzel készíteni, mert egyébként elég nyers, natúr az ízé.

Zabtej

Hozzávalók: 1 bögre zabpehely, 2-2,5 bögre víz, édesítőnek datolya/méz/vaníliakivonat

Elkészítés: A zabpelyhet áztassuk be egy estére, másnap szűrjük le, mossuk át. Tegyük a hozzávalókat turmixgépbe és előbb alacsony, majd magasabb fokozaton turmixoljuk össze. A keveréket szűrjük le, öntsük üvegbe, tároljuk hűtőben.

A zab az egyik legolcsóbb gabona, a bolti verzió sokkal többe kerül, mint a házilag készített ital. Ízén intenzívebben fogjuk érezni a zabot, erre készüljünk fel.

Kókusztej

Hozzávalók: 1 bögre kókuszreszelék, 2+4 dl víz

Elkészítés: Áztassuk be a kókuszreszeléket 2 dl forró vízbe, várjuk meg, amíg kihűl, majd öntsük át turmixgépbe. Adjunk hozzá 4 dl vizet, turmixoljuk össze, majd szűrjük le. 3 nap áll el hűtőben.

A házilag készült kókusztej hígabb, mint a bolti. Kísérletezhetünk kevesebb vízzel, de olyan sűrűségű sosem lesz. Ezzel szemben íze sokkal jobb és természetesebb, egyáltalán nem művi. A kókuszreszelék olcsóbb, mint maga a készen kapható kókuszital, megéri otthon elkészíteni.

Növényi italok máshogy: nem tej, üdítő!

Kapcsolódó

Legfrissebb

Mikor illetékmentes a lakásvásárlás? Milliókat spórolhatsz, ha ezt tudod

Ha lakásvásárláson gondolkozunk, akkor a vételáron kívüli egyéb költségekkel is számolnunk kell, így pl. az illetékfizetési kötelezettségünkkel. Az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL....

Krumpli termesztése vödörben? Mutatjuk, mire figyelj

Nem csak azok tudnak házilag termeszteni krumplit, akiknek kertje van. Még egy erkély is elég, vagy egy jó napos terület a lakásban. Bizony, beltérben...

Egész évben lombos, nyáron gyönyörű virágokat hoz: így neveld a japán cserjédet

Nagy népszerűségnek örvend a japán cserje. Nem csoda, hiszen mutatós, örökzöld növény, amelyet egyszerű nevelni. Ha ügyesen gondozzuk, apró fává nő, ha pedig többet...