A Temu egy, talán már mindenki számára ismert webáruház, amely széles választékkal rendelkezik, szinte kizárólag filléres árakkal. Temu rendelés és extra kedvezmények? Bár csábítónak tűnhet a megpakolt ”online kosár”, és az alacsony árak, érdemes minél alaposabban utánanéznünk a termékek minőségének az értékeléseknél, illetve az ajánlott kedvezményeknek is. Hogy miért? A Temuról egyre több gyanús hírt lehet hallani: nemrégiben például az is felmerült, hogy egyes termékek kényszermunkával készülnek.

A legújabb probléma a honlapon fellelhető kuponokkal és kedvezményekkel van. Ugyan, hogy lehet egy kupon ártalmas a vevőknek? Nézzük meg, miről is van szó! Az ESET kiberbiztonsági cég szakértői összegyűjtötték a leggyakoribb Temus átverési taktikákat, ebből állította össze listáját a HVG.

Hírességek hamis akt fotói

Ha valaki másokat is vásárlásra ösztönöz a Temu felületén, akkor cserébe levásárolható összeget vagy kupont szerezhet. Ez úgy működik, hogy egy ajánlói kódot osztanak meg az emberekkel, amit a Temu rendelés közben kell beírni. Az emberek azzal gyűjtik be maguknak a krediteket, hogy hírességekről osztanak meg fotókat a közösségi média felületein olyan szövegek keretében, amiből arra következtetnek mások, hogy a kódot beírva akt fotókat fognak kapni a sztárokról. Képek persze nincsenek, de sokan ilyen csalások által szereznek magunknak pontokat.

Roblox/Fortnite kedvezmények

Vannak, akik ingyenes Roblox Robux ajándékkártyát hirdetnek. Ezzel elvileg a felhasználók különleges képességeket vásárolhatnak az említett játékplatformon, vagy saját avatárjaikat fejleszthetik. A másik ehhez hasonló trükknél a Fortnite szerelmeseit célozzák meg. Ha beírják a kódot a Temu felületén, akkor az ígért szerint ritka Fortnite karakter kinézetekhez, más néven skinekhez kellene jutniuk. Persze ez is kamu.

Hamis termékek

A Temu honlapján gyakran előfordul, hogy másolatokhoz hasonló termékeket találunk. Jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy kizárólag hamisított termékek kerülnének fel az oldalra, de a cég Pingduoduo nevű testvérvállalata már rajta van a szellemitulajdon-hamisító piacterek listáján. Bizonyos termék viszont nagyon is gyanúsak: a hamisítás határait eddig mindig csak súrolták, de nem lépték át. Azért azt érdemes átgondolnunk, hogy töredékáron megvegyünk-e valamit, ami esetleg nagyon hasonlít egy eredetileg drágább árucikkre.

Hírességekkel való együttműködés?

Nem csak a korábban említett módon használják ki a hírességeket. A következő taktikánál a csalók híres emberek nevében bejegyzéseket tesznek közzé, partnerséget imitálva nagy cégekkel. Általában a posztolt szövegben benne van az ajánlókód is. Azt ígérik, hogy adott márka termékeit jóval olcsóbban kaphatják meg, ha felhasználják a kódokat a Temun a rendelés leadásakor. Nyilván ezzel is csak a csalók járnak jól.

Temu rendelés és 90 százalékos kedvezmény?

Olyan e-maileket és reklámokat is láthatunk, amelyek irreális leértékelésekről és kedvezményekről szólnak. Ezeket rövid ideig tartó, tipikusan 24 órás, vagy még annál is rövidebb leárazásokba burkolják. Ez a legveszélyesebb az összes trükk közül, hiszen adathalász oldalakra vezetik az embert, ahol megszerezhetik a bankkártya adatokat.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Hogyan ellenőrizhetjük az adószámlánkat? Mutatjuk lépésről lépésre

Tartozásunk van? Esetleg túlfizetésünk? Ha nem vagyunk benne biztosak, érdemes minél hamarabb lekérdezni az adószámlánkat, nehogy később meglepetés érjen. A túlfizetés még a jobbik...

Otthonfelújítási támogatás kinek jár? 6 millió forintot is kaphatsz

Az Otthonfelújítási támogatás várhatóan 2024 júniusától pályázható lesz. A kormány a 108 milliárdos programot a RePower nevű uniós forrásból fedezi. A támogatás az 1990...

Önkormányzati segély nyugdíjasoknak: így kérhetnek segítséget az idősek, ha kevés a havi ellátás

Jó, ha tudjuk, hogy bizonyos élethelyzetekben vagy ha rendkívüli segítségre van szükségünk nyugdíjasként, akkor támogatásért fordulhatunk az önkormányzathoz is. Nem elég a nyugdíj és...