A közösségi média minden egyes felületén szembejön velünk a Temu és a szinte fillérekért árult ilyen-olyan termékei. Itt minden IS van: a fokhagymanyomó mellett megfér a masszírozópisztoly, a helytakarékos, többlyukú ruhaakasztó, na meg a plüss bélésű harisnyanadrág, ami a leírás szerint „átlátszatlan”. Szükséged lenne hirtelen „127 db hőre zsugorodó csőhüvelyes csőválaszték készletre”? Nyugalom, az is van, az ára mindössze 515 forint. Olcsó húsnak híg a leve? Vajon mennyire megbízható a Temu, ez a rengeteg bóvlit és kacatot kínáló weboldal?

Azt azért nem árt tudni, hogy a valószínűtlenül olcsó termékeket kínáló webshop több szempontból is problémás. Felmerült többek között a kényszermunka gyanúja, valamint az olcsóság okozta fenntarthatatlan működés.

Az infláció nagyban befolyásolja a Temuhoz hasonló oldalak látogatottságát, hiszen mindenki örül, ha valamit olcsóbban szerezhet meg. Amikor kézhez kapjuk ezeket a termékeket, igazából akkor derül ki, hogy az embert lehúzták-e vagy sem, tényleg azt kapta-e a pénzéért, amit várt. A válasz a legtöbb esetben az, hogy nem.

Honnan jött a Temu?

A temu.com/hu-n olvasható leírás szerint az online kereskedelmi vállalatot 2022-ben alapították Bostonban azzal a céllal, hogy manufaktúrák, kereskedőpartnerek és márkák sokaságával köthessék össze a vásárlókat. Állításuk szerint olyan tapasztalt beszállítókkal és logisztikai partnerekkel működnek együtt, mint a FedEx vagy az UPS. Ahogy megfogalmazták, céljuk az, hogy lehetővé tegyék a fogyasztók számára, hogy „a lehető legjobban éljék az életüket”.

Hogyan lehet itt vásárolni?

A regisztráció azzal kezdődik, hogy letöltjük a Temu alkalmazást vagy felkeressük a temu.com/hu oldalt. Az appon a felhasználói profilképre, a weboldalon pedig a regisztrációra kell lépni, majd az általános szerződési feltételek és az adatvédelmi szabályzat elfogadása után létrehozunk egy jelszót. Az oldal azt is felajánlja, hogy valamelyik fiókunkkal (Facebook, Google stb.) lépjünk be.

Ahogy írtuk, Temunál minden elképzelhető árucikk megtalálható: bútor, elektronikai cikkek, ruházat, ékszerek, autókiegészítők, háztartási cikkek, iskolai felszerelés, cuccok barkácsoláshoz, sportoláshoz, kempingezéshez, kézműveskedéshez. Gyakorlatilag mindenhez és mindenre.

Rendelés menete

A termékek színét, méretét és mennyiségét kiválasztjuk majd a ‘Kosárba’ gombra kattintunk. Jobb oldalt felugrik az ‘Ugrás a kosárhoz’ lehetőség, innen a ‘Fizetés’ gomb megnyomása után be kell jelentkezni a fiókunkba, majd a szállítási adatok kitöltése következik. A ‘Tovább a fizetéshez’ megnyomása után megadjuk a szállítási módot (ami igazából csak egy lehetőség, jelenleg mindent ingyen szállítanak), a fizetési módot, majd a ‘Rendelés leadása’ gombbal véglegesítjük a vásárlást.

A szállítási idő általában 5-14 munkanapot vesz igénybe, és ha nem tetszik a termék, akkor visszaküldhetjük. A ‘Megrendeléseid’ menüpontra kattintva lehet kiválasztani az adott rendelést és a ‘Visszaküldés/Visszatérítés’ megnyomása után meg kell erősíteni, hogy a csomag valóban megérkezett hozzánk, majd ki kell választani egy okot a visszaküldésre. Ki kell töltenünk azt is, hogy milyen visszaküldési módot kérünk. A visszatérítésnek két lehetséges módja van: vagy Temu kreditegyenlegként, vagy az eredeti fizetési módon kapjuk vissza a termék árát.

Mennyire megbízható a Temu? Milyen problémák merültek fel?

  • Az elérhető termékek nagyját jogvédők szerint kényszermunka útján készítik. Több világmárkát is megvádoltak a gyárak kihasználásával.

    A Temu azt állítja, hogy minden partnerük köteles betartani a viselkedési normáikat a cég etikai kódexe alapján, tehát tilos a retorzió, a kényszermunka és a gyermekmunka. Ezt a beszállítóknak és a kereskedőknek szigorúan be kell tartaniuk önkéntes alapon. A vállalkozás prioritásként kezeli ezen szabályok betartását, de az is biztos, hogy nehezen tudják nyomon követni a 80 ezer beszállítót, így gyakorlatilag nincs is eszköz az ellenőrzésre.
  • A másik probléma az, hogy magát a webshopot fenntartani szinte lehetetlen, mert a cég veszteséget termel minden vásárlással. A termékek szállítása jelenleg a felhasználóknak egy forintjukba se kerül – nagy kérdés, hogy ennek az ingyenességnek kifizeti meg az árát végül.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Olcsó receptek 2000 forint alatt: isteni és spórolós halászlé nem csak az ünnepekre

2000 forintból ebéd vagy vacsora 4 főre? Nem lehetetlen: sorozatunkban olyan recepteteket mutatunk, amelyek ennyiből (vagy akár kevesebből) kijönnek. Íme, az ‘olcsó receptek 2000...

Nem bejegyzett élettárs öröklése: 8 dolog, amit kevesen tudnak

Itthon csak a magyarok fele van tisztában azzal, hogy az élettársakra nem ugyanazok a jogi szabályok érvényesek, mint a házastársakra. Nincs ez másképp az...

Hogyan ellenőrizhetjük az adószámlánkat? Mutatjuk lépésről lépésre

Tartozásunk van? Esetleg túlfizetésünk? Ha nem vagyunk benne biztosak, érdemes minél hamarabb lekérdezni az adószámlánkat, nehogy később meglepetés érjen. A túlfizetés még a jobbik...