Sajnos egyre gyakoribbak azok az esetek, amikor megpróbálnak bennünket becsapni. A biztonsági megoldások, mint mindenhol, csak követik a rafinált csalók tevékenységét. Nevezetesen bankkártya adatainkkal visszaélve jelentős pénzeket csalnak ki tőlünk.

Legyünk óvatosak és kövessük azokat a biztonsági előírásokat, amit akár a banktól, akár a kártyaszolgáltatótól kapunk. Fontos tudni, hogy a bankok sohasem küldenek emailen adatkérést. Ilyet az internetes bankunk felületén intéznek csak, ez pedig biztonságos.

Ha valaki emailen a bankkártyánk adatait vagy jelszavunkat kéri SOHA NE KÜLDJÜK EL neki az adatokat, hanem a levelet JELENTSÜK, mint LEVÉLSZEMÉT vagy CSALÁS.

Az utóbbi évek leggyakoribb csalása volt az úgynevezett „unokázós” csalás. Általában idős embereket vettek célba. A csaló a célpontot telefonon hívta azzal, hogy a lányának, fiának, unokájának, keresztlányának sürgősen pénzre van szüksége. Például összetört ittasan egy drága Mercedest, de „megbeszélte”, hogy ha fizet, akkor nem lesz gond a dologból. Ha ilyen telefont kapunk, ne dőljünk be azonnal a segélykiáltásnak. Kérdezzünk olyan dolgokat, amiket csak az érintett rokonunk tudhat. Ha csak egy kérdésre is nem kapunk választ, azonnal értesítsük a rendőrséget!

A nemzetközi internetes kereskedelem fejlődése alapjaiban változtatta meg vásárlási szokásainkat. De van ennek egy sötét oldala is: az online csalások és átverések. Fontossá vált  felismerni a hamis weboldalakat, webshopokat és online reklámokat, hogy így csaljanak ki tőlünk pénzeket. Alaposan vizsgáljuk át az oldalt, és ha nincs például „felhasználás és adatvédelem” és csak kártyás fizetési mód létezik, azonnal kezdjünk gyanakodni. Ne vásároljunk olyen weboldalakról se, ahol nincs feltüntetve a cégnév és az ügyfélszolgálat elérhetősége, illetőleg az nem tűnik valódinak. Ha ismeretlen helyről vásárolunk, válasszuk az utánvétes fizetést!

Ezek a webhelyek hamis reklámokkal próbálják felkelteni a vásárlók figyelmét. Beleértve a közösségi médián megjelenő hirdetéseket. Ezek sokszor hamis reklámok. Híres márkák termékeit kínálják ésszerűtlenül alacsony áron. A legnépszerűbb közösségi médián keresztül (Facebook, Instagram), viszont a termék maga még közel sem néz úgy ki, mint amit a reklámokban lehet látni. Mindig nézzük meg, vannak-e visszajelzések. Az már eleve gyanús, ha ugyanaz a hivatkozás többször is megjelenik.

Téged próbáltak már átverni?

Figyeljünk arra, milyen applikációt töltünk le a mobilunkra vagy tabletünkre. Számtalan illegális alkalmazás található. A lehető legjobban hasonlítanak az eredetire, hasonló a felület az arculat és még védjeggyel is el van látva. Igazából ezek hamis weboldalakra irányítanak, ahol később személyes és pénzügyi információkat csalnak ki tőlük.

Leggyakoribb csalás típusok, az előreutalás, a jótékonysági céllal történő gyűjtés, befektetési csalás és a piramisjátékok. Mindig legyünk gyanakvók, ha valami túl szép, hogy igaz legyen. Adománykérő emailekre ne válaszoljunk, amiben helyesírási hibák vannak, vagy magyartalan a szöveg. Semmiképp ne adjunk ki telefonon személyes adatot. Különösen ne a bankszámlánk vagy a hitelkártyánk adatait!

Kapcsolódó

Legfrissebb

Kvíz: Mennyibe került 35 éve?

Az elmúlt években óriási dráguláshullám söpört végig Magyarországon, még azok is az akciókat bújták, akikre ez addig nem volt jellemző. Sokan mondtak le a...

Otthonfelújítási támogatás 2024 feltételei: így kaphatsz maximális összeget

Június 3-tól lehet pályázni az új otthonfelújítási programra, amelyben az 1990 végig megépült családi házak energetikai korszerűsítésére lehet támogatást igényelni. A pályázatban kamatmentes hitellel...

Mikor illetékmentes a lakásvásárlás? Milliókat spórolhatsz, ha ezt tudod

Ha lakásvásárláson gondolkozunk, akkor a vételáron kívüli egyéb költségekkel is számolnunk kell, így pl. az illetékfizetési kötelezettségünkkel. Az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL....