Nem csoda, ha minden fontos dolgot végig akarunk gondolni laptop vásárlása előtt. A jelenlegi inflációs helyzetben még komolyabb kiadást jelent egy laptop vásárlás.

Fontos, hogy tisztában legyünk azzal, mire figyeljünk, mielőtt elkötelezzük magunkat egy adott modell mellett. Összefoglaltuk a legfontosabb tényezőket, amiket szem előtt kell tartani laptop vásárlásakor:

Mire kell?

Első lépésként fontos, hogy megállapítsuk, mire szeretnénk használni a laptopot. Ha például csak alapvető feladatokat szeretnénk elvégezni, mint például internetezés, email-ek írása, és szövegszerkesztés, egy egyszerűbb és olcsóbb modell is megfelelhet a céljainknak. Azonban, ha komolyabb feladatokra kell a gép, videóvágáshoz, grafikai programokhoz, komolyabb számítógépes játékokhoz, akkor komolyabb és egyben drágább laptopra lesz szükségünk.

Processzor

A processzor a laptop motorja. Nagyon fontos, hogy olyan processzort válasszunk, amely megfelel az igényeinknek. Az Intel és az AMD a leggyakoribb processzorgyártók, és számos modellt kínálnak a különböző felhasználói igényeknek. Ha Apple gépben gondolkozol, jó tudni, hogy az utóbbi években az Intel processzorai helyett már saját fejlesztésű chipeket használ a cég.

Memória

Az operációs rendszer és a programok futtatásához szükséges memóriát és a felhasználói adatok tárolására szolgáló merevlemezt is figyelembe kell venni. A legtöbb felhasználó számára legalább 8 GB RAM és 256 GB-os merevlemez ajánlott. Ha nagyon sok filmet, játékot, fotót, zenét programot szeretnél folyamatosan a gépben tárolni, akkor még a 256 GB-nál is nagyobb memória ajánlott.

Képernyőméret

Sokaknak lehet fontos szempont a képernyőméret laptop vásárlásakor. Ha például hordozhatóságra van szükségünk, akkor egy kisebb képernyővel rendelkező laptop lehet a legjobb választás. Ha viszont nagyobb méretű képernyőre van szükségünk, például a munkához vagy az otthoni filmnézéshez, akkor nagyobb méretű laptopra lesz szükségünk.

Hordozhatóság, strapabírás

Ha fontos számunkra a hordozhatóság, akkor a laptop súlya, vastagsága és akkumulátor-élettartama szintén fontos tényező lehet. A könnyebb és vékonyabb modellek könnyebben hordozhatók, de gyakran kisebb akkumulátorral rendelkeznek, ami rövidebb üzemidőt eredményez. Azt is érdemes figyelembe venni, milyen strapabíró a laptop. Ha lehetőségünk van kipróbálni a vásárlás előtt, nézzük meg a kialakítását, recseg-ropog e, vagy masszív.

Ár

Természetesen az ár az egyik legfontosabb szempont. Csakhogy az ár és a minőség közötti egyensúly megtalálása nem mindig egyszerű. A legjobb árérték megtalálása érdekében:

  • Figyeljünk az akciókra. Így akár olyan gépre is lecsaphatunk, ami eredeti áron nem férne bele a keretbe. De mindig győződjünk meg róla, hogy az akció valóban kedvező-e, és ne csak egy átverés része.
  • Ne csak az ár alapján válasszunk: Az ár nem minden esetben tükrözi a laptop minőségét és teljesítményét. Fontos, hogy az egyéni igényeinket és az adott modell tulajdonságait is figyelembe vegyük.
  • Ha alacsonyabb árkategóriában szeretnénk vásárolni, akkor érdemes lehet használt vagy felújított laptopot választani. Azonban ilyenkor fontos, hogy megbízható forrásból szerezzük be a terméket.
  • Összehasonlítás: Az interneten számos összehasonlító oldal van, ahol könnyen összehasonlíthatjuk a különböző laptop modelleket és árakat.

A fent felsorolt szempontok bizonyítják azt: hiába dicséri, ajánlgatja valaki a saját laptop típusát, nem feltétlenül megfelelő saját igényeinknek. Mindig azok alapján döntsünk!

Kapcsolódó

Legfrissebb

A magyar családok háromnegyede nem jön ki a hó végén – 200 ezer Ft hiányzik

A Cofidis kutatásából kiderült, a válaszadók háromnegyedének hiányos a családi kasszája. Nehezen jönnek ki hó végén. Ez a hiány a többségnek havi szinten mintegy...

Minden, amit a büntetőpontokról tudni kell – Mikor évülnek el?

Korábban már írtunk arról, milyen összegű pénzbírságokat kaphatsz pontosan közúti szabálysértésekért. Arról is részletesen írtunk, milyen büntetésekre számíthatsz gyorshajtásért. Most azt vesézzük ki, mikor...

Ekkor jön a családi pótlék 2023. áprilisban

Mikor érkezik a családi pótlék 2023 áprilisában? Milyen napra esik az utalás, mikor hozza a postás, mekkora a családi pótlék összege? Cikkünkből kiderül, mikor...