Bár új dolgot venni gyakran megbízhatóbb és jobb döntés, másodkézből származó holmit vásárolni költséghatékony és környezettudatos dolog. Ahogy a használható dolgokat eladni is okosabb, mint csak egyszerűen kidobni, vagy tartogatni. Ne foglalja a helyet csak azért, mert nem tudunk vele mit kezdeni.

Régen a bolhapiacon, vásárokban vagy a turkálóban cseréltek gazdát a megunt tárgyak. Ma már az online piacterek sokkal népszerűbbek ezeknél. Bármire is van szükségünk, egy gyors keresés, pár kattintás és szinte biztos, hogy több ajánlat között válogathatunk. Ha eladni szeretnénk, egy jó fotó, néhány információ és egy jó ár feltüntetése után máris érdeklődők garmadája ugrik a termékünkre.

Ha már úgyis mindig a Facebook-on lógsz: a Marketplace

Az egyik legnépszerűbb online piactér a Facebook saját felülete, a Marketplace. A csoportokban mindig is ment a nagy adok-veszek, erre reagálva a közösségi oldal elindította a saját szolgáltatását. A felületen a csoportok hirdetéseit is megtaláljuk, de használhatjuk úgy is, hogy nem vagyunk tagja egyiknek sem. Az egyetlen feltétel, hogy legyen Facebook profilunk.

Ha eladnánk, elég csak néhány fotó, egy pár adat és már kint is van a piacon a meghirdetett holmink. A jó címmel és a megfelelő kategória kiválasztásával sokat tehetünk a sikeres eladás érdekében.

Ha vásárolni szeretnénk, akár egyetlen kulcsszó megadásával is elkezdhetjük a keresgélést. De a találatokat finomíthatjuk azzal is, hogy a tartózkodási helyünktől milyen maximális távolságra szeretnénk látni az eladó termékeket.

A Marketplace előnyei és hátrányai

A Marketplace csak egy ingyenes felület, amin hirdetést adunk fel. Bár a Facebook ellenőrzi a feltöltött termékeket és a szöveget, az egyeztetés már a felületen kívül történik. Ahogy a pénzmozgás is. A Marketplace nagy előnye, hogy más online apróhirdetési oldallal szemben nehéz névtelenség mögé bújni. Hátránya viszont, hogy az adásvétel lebonyolításában teljesen magunkra vagyunk hagyatva. Ugyan a Facebook profilok két kattintással ellenőrizhetőek, de nem árt tudni, hogy egy kamu profil összerakása pofonegyszerű dolog.

Gyakori probléma, hogy nem valós (fake) profilokról árulnak nem létező termékeket, amiket kizárólag előre utalással lehet megvásárolni. A vevő pedig utal, aztán hiába várja a csomagot. Reklamálni pedig nehéz, ha a profil közben már nem is létezik.

Ennek köszönhetően számtalan csoport születik, amiket az átverések áldozatai hoznak létre.

Ezért fontos, hogy mindig ellenőrizzük az eladót, keressünk rá a nevére, nézzük meg az értékeléseit, mielőtt egyezkedni kezdünk. Ha mégis ismeretlen személynek utalunk előre, számoljunk a magas kockázattal. Készítsünk képernyőfelvételt az eladó profil oldaláról és mentsünk el minden adatot. Ha biztosra szeretnénk menni, igyekezzünk inkább személyesen átvenni a terméket. Jó megoldás a csomagautomata, vagy a Paypallal történő fizetés, hogy gyanú esetén visszavonhassuk a kifizetést.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Szülő jogai a kórházban: 5 dolog, amit a legtöbben nem ismernek

Akár váratlan (betegség, műtét), akár természetszerű (szülés, születés) ok miatt kerültök te vagy gyermeked huzamosabb ideig kórházba, jó, ha tisztában vagy jogaitokkal. Milyen jogok...

Jószomszédi iszony, avagy szomszédjogi szabályok: ki újítsa fel a kerítést?

Egy jó szomszéd örök áldás lehet, egy problémás szomszéd azonban megkeseríti a mindennapokat. Sok esetben a szakemberek is azt javasolják, hogy először próbáljunk meg...

Olcsó receptek 2000 forint alatt: paradicsomos káposztafőzelék gombafasírttal

2000 forintból ebéd vagy vacsora 4 főre? Nem lehetetlen: sorozatunkban olyan recepteteket mutatunk, amelyek ennyiből (vagy akár kevesebből) kijönnek. Íme, az ‘olcsó receptek 2000...