Ezt tedd az elvirágzott jácinttal, hogy jövőre is virágba boruljon

A jácint közkedvelt ajándéknövény, illatával tavaszt hoz a lakásokba. Egy kis odafigyeléssel a cserépben is tovább virágozhat, de hervadása után sem kell megválnunk tőle. Mit kell tenni az elvirágzott jácinttal, hogy jövőre is gyönyörködhessünk benne? Mondjuk.

A jácint (Hyacinthus orientalis) a mi éghajlatunk alatt szabadföldi, hagymás növény, amely kora tavasszal nyitja illatos virágait. Nőnapi köszöntések mellé, húsvéti látogatások alkalmával előszeretettel adják ajándékba. Gondozása egyszerű, de van pár dolog, amire nem árt odafigyelni.

Így neveld a jácintodat

A cserepes jácint szép ajándék, viszont nem túl tartós. Ha nehéz szívvel is, de sokan szabadulnak meg tőle elvirágzása után, pedig nem kell hozzáértőnek lennünk ahhoz, hogy újra életre keltsük.

Hogyan bánjunk a cserepes jácinttal, hogy tovább virágozzon? Ezekre ügyeljünk:

  • A lakásban tartott növényt nem szabad közvetlenül fűtőtest mellé helyezni. Bár szereti a napfényt, a tűző nap árt neki, akárcsak a huzat. 20°C körüli hőmérséklet az ideális.
  • Ha a fentiek alapján választjuk ki a helyét, jól fogja magát érezni. Lehetőség szerint ne változtassunk a kijelölt helyen, azt nem kedveli.
  • A jácintnak a cserépaljon keresztül adjunk vizet. Így elkerülhetjük a túlöntözést és a virág annyi nedvességet vehet magához, amennyire szüksége van.
  • Gondoskodjunk róla, hogy a talaja mindig kissé nedves legyen. Víztakarékos és dekoratív megoldás, ha a hagyma köré száraz mohát teszünk, ami segít benntartani a nedvességet.

Mit kell tenni az elvirágzott jácinttal?

Amikor a virágzás véget ért és a virágok nagy része elbarnult, vágjuk ki a teljes szárat, amely a virágot tartja. A késő tavaszi fagyok elmúltával (májusban) kivihetjük a növényt, cserépben és kiültetve is nevelhetjük tovább.

Ha kitesszük…

Fokozatosan szoktassuk a kinti környezethez, így megóvhatjuk a körülmények hirtelen változásának viszontagságaitól. Félárnyékos hely, a tápdús és jó szerkezetű talaj az ideális számára. Az ekkor még zöld leveleket hagyjuk elszáradni, de elvirágzott növényt se hanyagoljuk el, mert továbbra is szüksége van vízre és tápanyagokra. Ha a levelek elszáradtak, vágjuk vissza az egész növényt hagymáig.

Cserépben is maradhat

Ha nincs kertünk, jácintunkat nevelhetjük tovább cserépben. Várjuk meg, amíg a virágzás teljesen véget ér és a levelek sárgulni kezdenek. Legyünk türelmesek: a sárguló levelekből a tápanyagok visszaáramlanak a hagymába. Ne vágjuk le ezeket idejekorán, különben előfordulhat, hogy a hagymában nem lesz elegendő tápanyag ahhoz, hogy újból virágba boruljon.

Hogyan tovább? Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos azt tanácsolja, hogy a levelek leszáradása után tartsuk a növényt hűvösebb körülmények között. A virágok képzéséhez a hagymáknak kb. 11-14 hét pihenésre van szüksége. Amennyiben cserepét időközben a hagyma kinőtte, ültessük át egy nagyobba. Pihentetéséhez sötét és hideg (10-15°C) helyet biztosítsunk, mely előtt talaját megnedvesítjük. A sötét körülményeket akár egy papírzacskó, vagy újságból hajtogatott süveggel is biztosíthatjuk.

Meddig pihentessük a jácintot? A növényt addig hagyjuk pihenni, amíg a hagyma csúcsán a virágkezdemény meg nem jelenik. Ekkor kezdjük el fokozatosan egyre több fénynek kitenni, majd végleges helye legyen világos, valamint öntözéséről és tápanyag utánpótlásáról is gondoskodjunk.

Hogyan neveljünk otthon fokhagymát?

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Ez itt a 47. heti hírösszefoglaló, a 7VÉGE

Pénteki hírösszefoglaló a hétről.

“Joli, nyár óta a garázsban parkolnak anyád krókuszhagymái!” – Eddig kell elültetni a hagymás virágokat novemberben

Nyár óta rakosgatod a virághagymákat? Most vagy soha: utolsó pillanat az ültetésre.

Itt a hideg, süssük meg a világ legpuhább, legfahéjasabb sütijét!

Ennél jobb kelt tésztás sütit még nem ettél idén.

4 nagyon olcsó, de alig ismert diszkontlánc, ahol tényleg érdemes vásárolni – mutatjuk a megérős cuccokat

Ezekben az üzletekben extrán olcsón vehetsz alapélelmiszereket, háztartási cikkeket, de akár dekorációkat, játékokat és gasztro különlegességeket is!