Az élelmiszer-infláció és az energiaárak elszabadulása a vendéglátósokat is nehéz helyzetbe hozta, kénytelenek voltak árat emelni. Hiába tűnnek megfizethetetlennek az éttermi árak, szakmabeliek szerint még mindig nem emelték meg eléggé. Mit szólnak ehhez az emberek, mennyire fér bele manapság az éttermezés? – erről kérdezte a Hóvége a járókelőket.
Minden nagyon megdrágult, az étterem az átlagos, vagy annál alacsonyabb jövedelemből élők számára valahol luxus lett. A vendéglátósoknak sem egyszerű: a rezsit, az alkalmazottakat, az egyre drágább alapanyagokat valamiből fizetni kell, és ez nem megy áremelés nélkül. Tény azonban, hogy a költségnövekedést nem lehet teljesen áthárítani a vendégekre, mert akkor nem lesz kinek főzni. Vagy már itt tartunk? Beülünk-e még valahová „csak úgy” ebédelni, vacsorázni?
Igencsak meg kell gondolni, hogy az ember megengedheti-e magának
Az általunk megkérdezettek ritkábban, vagy egyáltalán nem járnak már étterembe, inkább otthon főznek. Az egyik válaszoló elmondta, hogy míg korábban havonta párszor el-elmentek vacsorázni, ma már meg kell gondolnia, belefér-e a költségvetésbe. Nemcsak neki, úgy általában mindenkinek.
Abban a többség egyetértett, hogy otthon főzni az elképesztő élelmiszerárak mellett még mindig olcsóbb, mint vendéglátóhelyen enni. Ezt mi is így gondoljuk, könnyen és kevés pénzből elkészíthető ételekről itt, itt, és itt írtunk.
Szóba sem jöhet az étterembe járás
– mondta egy férfi. Hozzátette, hogy a kifőzdéket azért érdemes megnézni, mert ha utánaszámolunk, egy-egy napi menüvel jobban járhatunk, mint ha otthon főznénk. Egy másik férfi szerint azok a helyek, ahol tényleg szívesen enne az ember, megfizethetetlenek, az átlagos éttermi kosztnál pedig otthon is lehet jobbat főzni.
Ennyit bevezetőnek, mutatjuk a ’Hóvége kérdez’ sorozat következő videóját: