A szép tálalás a séfek között sincs mindenki kezében, mert egy szép tányér már a képzőművészet, a festészet határait súrolja, ahol az alapanyagok a színek. Pár trükkel otthon is sokkal szebben tudtok tálalni, mintha csak kimernétek középre és annyi.

Nem kell bonyolítani

Nem kell a fine dining csodáira görcsölni, vagy a végletekig fokozni a tálalás esztétikáját otthon. Egy alap guszta megjelenéssel már jó vagy, több Michelin-csillagos étterem se tesz ennél többet, elég pár alaptrükköt elsajátítani és alkalmazni.

Gondolj rá képként

Egy szép tányér festmény. Lehet ezen nevetni, attól még esztétikai élményt nyújt fogyasztás előtt, ezért gondolj rá úgy, hogy egy szép képet raksz ki az alapanyagokból. 

A tányér kulcsfontosságú

A képen ideális tányérok szép tálaláshoz. Enyhén struktúrált, egyszínű, világos, legjobb, ha fehér, tényleg. Megkönnyíti a dolgod, nem ad hozzá a képhez, csak semleges alapot szolgáltat. Egy nettó világos étkészlet mindig a kezed alá fog dolgozni, a mintásak nem, ráadásul ezek olcsón beszerezhetők. A sötét, üveg, kontrasztosan mintás étkészletekkel nehéz dolgozni, ezekre szinte lehetetlen szépen tálalni, ne vegyél ilyesmit. 

Halvány, finom minták, rusztikus felületek, szélén finomság, világos szín a szerencsés választások. 

Nehezen tálalható tányérok:

Gondold át a szalvétát és a terítőt

Ha bizonytalan vagy, tartsd ezeket színben (amikor mind egy adott szín azonos árnyalataiban van). Ha bátor, keress harmonikus párosítást. Ez az evőeszközre is érvényes, egy szép vonalú, egyszerű szettel bentebb vagy.

Amit lehet, formázz

A tálalás a főzéskor kezdődik, gombócokat, fasírtokat két kanál segítségével szépen lehet alakítani és utána csodásan mutatnak. A túrógombócot, sűrű krémeket, fagylaltot, tejfölt is ki lehet formázni, sokkal csinosabb lesz.

Ne kutyuld össze

Számtalan fogás gyönyörű lesz, ha hagyod , hogy a végén a fogyasztó keverje ki. Például a tészták is szebbek úgy tálalva, ha egyes alkotóelemeket kiemelsz. Nem mellesleg enni is nagyobb élmény, mintha minden össze van morzsikázva. 

Az apróra vágott zöldfűszer a barátod, és a durvára tört olajos magok is a barátaid

Vannak reménytelenül csúnya fogások, például ez a rakott húsos dolog. Azokat le kell zöldfűszerezni, mindenki ezt csinálja.

Ha az ocsmányság édes, mehetnek rá olajos magok.

Így kend ki a trutyikat

A tejfölt, majonézt, csiliszószt, lekvárt ne csak odahányd, hanem kend ki így, és arra rakd a dolgokat, sokkal szebb lesz.

A fölösleges dolgokat felejtsd el

Alapszabály, hogy a tányérra csak ehető dolgot teszünk, és ezt érdemes kiegészíteni azzal, hogy a tányérra ne kerüljenek kényszerdíszek, uborkaszelet, citromszelet, répa, amikor annak semmi köze a fogáshoz. A fogás saját alkotóelemeit kell esztétikusan rendezni.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Durván megszaporodtak az SMS-es csalások: a rendőrség nevében próbálják lehúzni az embereket

Az elmúlt időszakban az e-mailes mellett az SMS-es csalások száma is megnőtt. Tavaly például a Magyar Posta nevével visszaélve próbálták becsapni a gyanútlan áldozatokat...

Otthonfelújítási támogatás 2024 feltételei: így kaphatsz maximális összeget

Június 3-tól lehet pályázni az új otthonfelújítási programra, amelyben az 1990 végig megépült családi házak energetikai korszerűsítésére lehet támogatást igényelni. A pályázatban kamatmentes hitellel...

Mikor illetékmentes a lakásvásárlás? Milliókat spórolhatsz, ha ezt tudod

Ha lakásvásárláson gondolkozunk, akkor a vételáron kívüli egyéb költségekkel is számolnunk kell, így pl. az illetékfizetési kötelezettségünkkel. Az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL....