Itt a hideg, süssük meg a világ legpuhább, legfahéjasabb sütijét!
Fahéjas kelt golyók Babi néni kamrájából, ennél jobb kelt tésztás sütit még nem ettél idén! Itt a recept, nem titkoljuk.
A csípős, hűvős nyálkás novemberen is van pár tevékenység, ami segít – forró tea és könyvolvasás takaró alatt, társasbuli barátokkal, vagy épp kelt tészta gyúrás. A kelt tészta készítésének van egy mágikus hangulata, ami valahogy több komfortot ad mint egy sima kevert tészta vagy összedobálós süti – talán mert az élesztőnek hála nemcsak a nemcsak a kielégítő, idegnyugtató gyurmázásban van részünk, hanem azt is végignézhetjük, milyen varázslatra képes ez a kis kocka, amiért a covid első szakaszában versenyt futottunk.
Persze kelt tészta és kelt tészta között is van különbség – ha megtanuljuk az alapokat.
Onnantól már csak javíthatjuk a módszereinket, és bevethetünk pár apró trükköt, aminek köszönhetően még könnyebb, még lazább és repülősebb lesz a tésztánk.
Kérdése van a receptekkel vagy a sütéssel kapcsolatban? Forduljon a Hóvége ügyfélszolgálatához, két napon belül ingyen válaszolunk.
Az angol gasztronómiai szótárban van egy olyan fogalom hogy pull apart – magyarul széthúzós. Gyakorlatilag bármit illetnek vele, amit fogyasztás előtt kézzel a legjobb kimarcangolni a tepsiből. Ezek a fahéjas kelt golyók ezen a néven futnak, de élek a gyanúval, hogy a szintén angolszász monkey bread volt az alapja – amit viszont anno a magyar bevándorlók által megismertetett aranygaluskából fejlesztettek.
Nem egy gyors süti, kétszer is meg kell keleszteni – a másodikat sajnos nem lehet elsunnyogni azzal, hogy a sütőben úgyis megkel – a végeredmény viszont nagyon megéri. Hogy az extra sok vajtól, vagy a nyugtatóidegeket stimuláló „benyomkodástól” lesz annyira puha és ízes, az még nem tisztázott, de azt biztosan állíthatom, hogy a legjobb kelt tlszta amit 2025-ben kipróbáltam. A nyomkodásos módszernek köszönhetően pedig a lazán kitépkedett fahéjas kelt golyók közepe is édes és fahéjas lesz.
Fahéjas kelt golyók

Hozzávalók
A tésztához:
- 55 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 25 dl tej
- 5 dkg cukor
- 2 tojás
- 2,5 dkg friss élesztő
- 1 cs vaníliás cukor
A forgatáshoz:
- 10-15 dkg cukor (barna a legjobb)
- 2 ek fahéj
- 15 dkg vaj
- 1 dl tejszín
A tetejére (elhagyható):
- 10 dkg mascaropne
- 1 db citrom reszelt héja
- 0,5 dl tejszín
- 2 ek porcukor
Elkészítés
- Az élesztőt a langyos tejben, kiskanál cukorral felfuttatjuk.
- A vajat megolvasztjuk.
- A lisztet elkeverjük a vaníliás cukorral és a sima cukorral. Hozzáadjuk a tojásokat, a felfuttatott élesztőt, és alaposan összegyúrjuk, míg sima rugalmas tésztát kapunk.
- Letakarjuk, tálba tesszük és duplájára kelesztjük.
- Egy edényben összekeverjük a fahéjat a cukorral, egy másikban kikészítjük az olvasztott vajat a mártogatáshoz.
- Ha a tészta megkelt, golflabdányi golyókat szaggatunk belőle – nem kell formázni – először a vajba majd a fahéjas cukorba forgatjuk, és lazán egymás mellé tesszük, amíg tele nem lesz a tepsink a csálé kis szénhidrátbombákkal.
- Meleg helyen, letakarva még egyszer megkelesztjük az egészet.
- Ha kész, az ujjainkkal a megkelt golyókba fúrunk 1-2 lyukat (nagyon megnyugtató érzés!) így a vajas-cukros-fahéjas kevercs a golyókba is bejut. Ha kész, leöntjük az egészet a tejszínnel.
- 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 30 perc alatt aranybarnára sütjük őket.
- Ha használunk hozzákrémet – enélkülis nagyon finom – akkor a mascarponébe reszeljük a citromhéjat, cukrozzuk, tejszínnel lazítjuk, és kikeverjük
- Ha a süti langyorsa hűlt, a tetejére kenjük, de tálaláskor mellé is kínálhatjuk.




