Go Back

Fahéjas kelt golyók

A legfahéjasabb téli süti
Fahéjas kelt golyók
Recept nyomtatása
Fogás desszert, édesség
Konyha amerikai, magyar
Kulcsszavak desszert, fahéj, sütemény
Előkészítési idő 20 perc
Elkészítési idő 30 perc
Kelesztés 1 óra
Adag(ok) 6 főre
Költség 3500 forint

Hozzávalók

A tésztához:

  • 55 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 25 dl tej
  • 5 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1 cs vaníliás cukor

A forgatáshoz:

  • 10-15 dkg cukor (barna a legjobb)
  • 2 ek fahéj
  • 15 dkg vaj
  • 1 dl tejszín

A tetejére (elhagyható):

  • 10 dkg mascaropne
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 0,5 dl tejszín
  • 2 ek porcukor

Elkészítés

  • Az élesztőt a langyos tejben, kiskanál cukorral felfuttatjuk.
  • A vajat megolvasztjuk.
  • A lisztet elkeverjük a vaníliás cukorral és a sima cukorral. Hozzáadjuk a tojásokat, a felfuttatott élesztőt, és alaposan összegyúrjuk, míg sima rugalmas tésztát kapunk.
  • Letakarjuk, tálba tesszük és duplájára kelesztjük.
  • Egy edényben összekeverjük a fahéjat a cukorral, egy másikban kikészítjük az olvasztott vajat a mártogatáshoz.
  • Ha a tészta megkelt, golflabdányi golyókat szaggatunk belőle - nem kell formázni - először a vajba majd a fahéjas cukorba forgatjuk, és lazán egymás mellé tesszük, amíg tele nem lesz a tepsink a csálé kis szénhidrátbombákkal.
  • Meleg helyen, letakarva még egyszer megkelesztjük az egészet.
  • Ha kész, az ujjainkkal a megkelt golyókba fúrunk 1-2 lyukat (nagyon megnyugtató érzés!) így a vajas-cukros-fahéjas kevercs a golyókba is bejut. Ha kész, leöntjük az egészet a tejszínnel.
  • 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 30 perc alatt aranybarnára sütjük őket.
  • Ha használunk hozzákrémet - enélkülis nagyon finom - akkor a mascarponébe reszeljük a citromhéjat, cukrozzuk, tejszínnel lazítjuk, és kikeverjük
  • Ha a süti langyorsa hűlt, a tetejére kenjük, de tálaláskor mellé is kínálhatjuk.