Minden nudlik és gombócok legjobbika Babi néni konyhájából – sósan vagy édesen is készítheted, tuti elfogy

A krumpli és liszt még mindig a legolcsóbb alapanyagok közé tartoznak, és elképesztően sokféle ételt készíthetünk ebből a két összetevőből.

Vannak köztük, ami a magyar konyhára jellemző, van benne sok olyan, ami a régióban is nagyon népszerű, de például az olasz konyha egyik legnépszerűbb fogása, a gnocchi is ebből a két egyszerű alapanyagból áll.

Akrumpli és liszt párosából a gnocchi mellet lehet gombóc, dödölle, nudli, krumplis pogácsa, krokett, de van, aki a masszát kinyújtja felvágja, és forró olajban süti ki. Ha a krumplit nem megfőzzük, és összetörjük hanem például reszeljük, akkor még több eredményt kapunk – kitárul a tócsnik varázslatos világa – de most egyelőre maradjunk a főtt krumplis változatnál, hiszen a fent felsorolt ételek jó része elkészíthető, ha jól bánunk a tésztánkkal. Hogy utána főzzük, tepsiben vagy olajban sütjük, édesen vagy sósan kínáljuk, az már csak a hangulatunktól és az ízlésünktől függ!

A gnocchi, nudli, gombóc és a krokett tulajdonképpen ugyanabból a krumpli és liszt alapú tésztából készül – bár van, hogy az olaszok tesznek hozzá egy tojást is, de ez egyáltalán nem szükséges – a tepsi krumplis pogácsához kicsit több liszt kell, különben sosem sül meg, a dödöllének pedig más a technikája, de ha követünk pár alapszabályt, mindjárt 4 ételhez értünk, amit még vagy 8 módon készíthetünk!

Kérdése van a receptekkel kapcsolatban? A Hóvége ügyfélszolgálata megválaszolja: ingyenesen, két nap alatt!

Jótanácsok a tésztához:

  • Magasabb keményítő tartalmú, vagyis „öreg” krumplival dolgozzunk (a kereskedelemben C-típusúnak hívják), hogy ne kelljen túllisztezni – mert akkor túl kemény lesz a tésztánk!
  • Forrón törjük össze, különben darabos lesz a krumpli!
  • Ne használjunk botmixert, mert nyúlós lesz a krumpli, használjunk krumoplinyomót vagy szitát!
  • Várjuk meg, amíg a krumpli kezelhetőre hűl, különben túl sok lisztet vesz fel – és kemény lesz a tészta!
  • Ne készítsünk többet, mint ami 1-2 nap alatt elfogy, mert ez a tészta nem bírja jól a fagyasztást, kiolvasztáskor nyúlós és ragacsos lesz!

A már elkészült tésztából lehet:

  • Gombóc – barackos, lekváros, szilvás. Ez esetben piriított morzsa kell mellé.
  • Nudli: sósan tejföllel, szalonnával, pirított hagymával, vagy szószsos húsételek mellé köretnek. Édesen morzsába forgatva lekvárral vagy fahéjas-cukros tejföllel.
  • Gnocchi: a legegyszerűbb változata olvasztott vajjal és zsályával készül, de Észak-Olaszországban gulyáshoz adják. Tejszínes, sajtos mártások is nagyon mennek hozzá!
  • Krokett: hosszúkás, ujjnyi darabokra vágva, forró olajban kisütve a vadas legjobb barátja! (Észak-Olaszországban vékony, hosszú csíkokat vágnak belőlem, olívaoljban kisütik és fahéjjal tálalják, farsangkor.)

A legjobb dolgok, amit krumpliból és lisztből kihozhatunk

Alaprecept
Recept nyomtatása
Fogás desszert, Főétel, köret
Konyha magyar, olasz, osztrák
Kulcsszavak burgonya, liszt
Előkészítési idő 20 perc
Elkészítési idő 20 perc
Teljes idő 40 perc
Adag(ok) 4 főre

Hozzávalók

  • 75 dkg lisztes fajtájú burgonya
  • 30-35 dkg finomliszt
  • 1 csipet só

Elkészítés

  • A krumplit megpucoljuk, felkockázzuk és sós vízben puhára főzzük.
  • Ha kész, összetörjük, kicsit állni hagyjuk, hogy gyorsabban hűljön.
  • Ha a krumpli kicsit hűlt hozzáadjuk a lisztet és gyors mozdulatokkal összedolgozzuk. Erősen lisztezett deszkára tesszük, és ujjnyi vastag téglalapot nyújtunk belőle.
  • Ujjnyi hurkákat sodrunk belőle, és tetszés szerinti méretekre vágjuk (gnocchinak kisebb, dundibb, nudlinak, krokettnek hosszabb vékonyabb az ideális).
  • Nudli és gnocchi esetében gyöngyöző vízbe tessszük úgy, hogy legyen köztük hely, pár perc után pedig megrázzuk az edényt. Ha krokett készül, forró olajba helyezzük őket.
  • Ami feljön a víz felszínére az kész van, szűrőkanállal kiemeljük és leszűrjük. Ha olajban készül, papírszalvéta szedjük szűrőkanállal.
Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Kedvezményes állatkerti belépő, hatalmas kedvezmények – ezekkel az akciókkal készülnek az állatok világnapja alkalmából

Október 4. az állatok világnapja, azon alkalmak egyike, amikor nemcsak kedvenceink felé küldhetünk...

Az özvegyi nyugdíj megszűnése: mikor és miért nem jár az ellátás?

A szabályok eléggé szerteágazóak, figyelembe kell venni, született-e közös gyermek, mennyi ideig éltek együtt, ha szétváltak, akkor az mikor történt és így tovább.

Ingyenes és pénztárcabarát programok az állatok világnapján: mutatjuk a 8 legjobbat

Mutatjuk az ország legjobb ingyenes és pénztárcabarát programjait az állatok világnapja alkalmából.

Hogyan kell kérelmezni a családi pótlék megállapítását? Itt vannak a nyomtatványok, erre figyelj

Mutatjuk milyen nyomtatványok kellenek a családi pótlék igényléséhez és hogyan intézheted a legegyszerűbben.

Elriasztja a tolvajokat, ha így zárod le a biciklidet: a legjobb trükkök lopás ellen

Bicikli lopás ellen? Rövid, de profi útmutató, hogy melyik zár működik, hogyan zárj, s mit tegyél, ha mégis eltűnik.

Így marad örökké tökéletes a farmered: 5 trükk, amit a profik is követnek

Fedezd fel a legjobb tippeket a farmer mosása során! Olvasd el, hogyan őrizheted meg a farmered színét, puhaságát és formáját hosszú ideig.