Minden nudlik és gombócok legjobbika Babi néni konyhájából – sósan vagy édesen is készítheted, tuti elfogy

A krumpli és liszt még mindig a legolcsóbb alapanyagok közé tartoznak, és elképesztően sokféle ételt készíthetünk ebből a két összetevőből.
Vannak köztük, ami a magyar konyhára jellemző, van benne sok olyan, ami a régióban is nagyon népszerű, de például az olasz konyha egyik legnépszerűbb fogása, a gnocchi is ebből a két egyszerű alapanyagból áll.
Akrumpli és liszt párosából a gnocchi mellet lehet gombóc, dödölle, nudli, krumplis pogácsa, krokett, de van, aki a masszát kinyújtja felvágja, és forró olajban süti ki. Ha a krumplit nem megfőzzük, és összetörjük hanem például reszeljük, akkor még több eredményt kapunk – kitárul a tócsnik varázslatos világa – de most egyelőre maradjunk a főtt krumplis változatnál, hiszen a fent felsorolt ételek jó része elkészíthető, ha jól bánunk a tésztánkkal. Hogy utána főzzük, tepsiben vagy olajban sütjük, édesen vagy sósan kínáljuk, az már csak a hangulatunktól és az ízlésünktől függ!
A gnocchi, nudli, gombóc és a krokett tulajdonképpen ugyanabból a krumpli és liszt alapú tésztából készül – bár van, hogy az olaszok tesznek hozzá egy tojást is, de ez egyáltalán nem szükséges – a tepsi krumplis pogácsához kicsit több liszt kell, különben sosem sül meg, a dödöllének pedig más a technikája, de ha követünk pár alapszabályt, mindjárt 4 ételhez értünk, amit még vagy 8 módon készíthetünk!
Kérdése van a receptekkel kapcsolatban? A Hóvége ügyfélszolgálata megválaszolja: ingyenesen, két nap alatt!

Jótanácsok a tésztához:
- Magasabb keményítő tartalmú, vagyis „öreg” krumplival dolgozzunk (a kereskedelemben C-típusúnak hívják), hogy ne kelljen túllisztezni – mert akkor túl kemény lesz a tésztánk!
- Forrón törjük össze, különben darabos lesz a krumpli!
- Ne használjunk botmixert, mert nyúlós lesz a krumpli, használjunk krumoplinyomót vagy szitát!
- Várjuk meg, amíg a krumpli kezelhetőre hűl, különben túl sok lisztet vesz fel – és kemény lesz a tészta!
- Ne készítsünk többet, mint ami 1-2 nap alatt elfogy, mert ez a tészta nem bírja jól a fagyasztást, kiolvasztáskor nyúlós és ragacsos lesz!
A már elkészült tésztából lehet:
- Gombóc – barackos, lekváros, szilvás. Ez esetben piriított morzsa kell mellé.
- Nudli: sósan tejföllel, szalonnával, pirított hagymával, vagy szószsos húsételek mellé köretnek. Édesen morzsába forgatva lekvárral vagy fahéjas-cukros tejföllel.
- Gnocchi: a legegyszerűbb változata olvasztott vajjal és zsályával készül, de Észak-Olaszországban gulyáshoz adják. Tejszínes, sajtos mártások is nagyon mennek hozzá!
- Krokett: hosszúkás, ujjnyi darabokra vágva, forró olajban kisütve a vadas legjobb barátja! (Észak-Olaszországban vékony, hosszú csíkokat vágnak belőlem, olívaoljban kisütik és fahéjjal tálalják, farsangkor.)
A legjobb dolgok, amit krumpliból és lisztből kihozhatunk

Hozzávalók
- 75 dkg lisztes fajtájú burgonya
- 30-35 dkg finomliszt
- 1 csipet só
Elkészítés
- A krumplit megpucoljuk, felkockázzuk és sós vízben puhára főzzük.
- Ha kész, összetörjük, kicsit állni hagyjuk, hogy gyorsabban hűljön.
- Ha a krumpli kicsit hűlt hozzáadjuk a lisztet és gyors mozdulatokkal összedolgozzuk. Erősen lisztezett deszkára tesszük, és ujjnyi vastag téglalapot nyújtunk belőle.
- Ujjnyi hurkákat sodrunk belőle, és tetszés szerinti méretekre vágjuk (gnocchinak kisebb, dundibb, nudlinak, krokettnek hosszabb vékonyabb az ideális).
- Nudli és gnocchi esetében gyöngyöző vízbe tessszük úgy, hogy legyen köztük hely, pár perc után pedig megrázzuk az edényt. Ha krokett készül, forró olajba helyezzük őket.
- Ami feljön a víz felszínére az kész van, szűrőkanállal kiemeljük és leszűrjük. Ha olajban készül, papírszalvéta szedjük szűrőkanállal.