A krumplit megpucoljuk, felkockázzuk és sós vízben puhára főzzük.
Ha kész, összetörjük, kicsit állni hagyjuk, hogy gyorsabban hűljön.
Ha a krumpli kicsit hűlt hozzáadjuk a lisztet és gyors mozdulatokkal összedolgozzuk. Erősen lisztezett deszkára tesszük, és ujjnyi vastag téglalapot nyújtunk belőle.
Ujjnyi hurkákat sodrunk belőle, és tetszés szerinti méretekre vágjuk (gnocchinak kisebb, dundibb, nudlinak, krokettnek hosszabb vékonyabb az ideális).
Nudli és gnocchi esetében gyöngyöző vízbe tessszük úgy, hogy legyen köztük hely, pár perc után pedig megrázzuk az edényt. Ha krokett készül, forró olajba helyezzük őket.
Ami feljön a víz felszínére az kész van, szűrőkanállal kiemeljük és leszűrjük. Ha olajban készül, papírszalvéta szedjük szűrőkanállal.