Életed legjobb paprikás krumplija – recept jöhet?

A magyar konyha sokáig hemzsegett az olyan szegényételekben, amiket már jó ideje nem készít senki.
A lebbencsleves egyre ritkább, a sterc – pirított liszt zsírral, krumpli vagy bab főzőlevével feleresztv – tájjellegű fogásnak számít a szomszédos Burgenlandban, nálunk viszont a hetvenes évek óta cikinek számít, és ki is kopott a mindennapokból. Nem készítünk pirított grízt, tojáspörköltet, és a fokhagymás-zsíros pirítós sem dívik már vacsorára.
Kétségkívül egyik sem egy igazán egészséges étel – mondjuk a mai olcsó, félkész zacskós ételeket valószínűleg mind kenterbe veri – de a mai hatvanas korosztálynak még bőven gyerekkori ízeket jelentenek. Van ugyanakkor egy olyan szegényétel, prolikaja, hóvégi lakoma, ami szerencsére a mai napig készül ott, ahol egyébként is főznek. És ez a paprikás krumpli.
A pofonegyszerű fogás legalább annyira a magyar konyha szerves része, mint a töltött káposzta, a gulyásleves vagy a paprikás csirke – bár Ausztriában is készítik, Erdapfelgoulash néven – ez az egyik olyan fogásunk, amit otthon sokkal gyakrabban eszünk, mint a menzán vagy pláne étteremben. A paprikás krumpli alapvetően pofonegyszerű, készülhet bográcsban vagy lábasban, mehet bele kolbász, virsli, szafaládé vagy akár nokedli is.
Sőt: önmagában, mezítlábasan (vegánul) is megállja a helyét – igaz, hogy így azért kicsit egyszerű lesz.
Igaz, hogy a paprikás krumpli sem kifejezetten felel meg a mai trendeknek. Habár egyszer egy nagy nevű dietetikus azt nyilatkozta, hogy megfelelő mennyiségű savanyúsággal teljes értékű ebéd vagy vacsora. Ez mégis tán az egyetlen olyan magyaros fogás, ami a háztartásokban maradt fent, nem a vendéglátóipari egységekben, és ma is olyan gyakran készül, mint a háború előtt vagy a hetvenes években.
Igaz, azt is hozzá kell tenni, hogy míg az alapjai, a hagyma, a paprika vagy épp a burgonya még mindig az olcsó alapanyagok közé tartoznak, az ételt éteri magasságokba emelő szalonna és kolbász már egyáltalán nem számítanak filléres árunak, így aztán a paprikás krumpli egy pár éve már biztosan kicsekkolt a legolcsóbb magyar fogások közül a lecsóval együtt. Ha viszont így történt, adjuk meg a módját és készítsük úgy, hogy aki kóstolta, soha ne feljtse el, hogy vannak ételek, amiket igenis érdemes benne hagyni a családi recepttárban!
Életed legjobb paprikás krumplija

Hozzávalók
- 2 fej vöröshagyma
- 1,2 kg krumpli (legjobb a B típusú, főzni való fajták: Hópehely, Red Scarlet, Desiré, Balatoni rózsa)
- 1 nagy ek zsír
- 3 tk fűszerpaprika (ennek a fele lehet füstölt, de egyáltalán nem kötelező)
- 1 db paradicsom (ha szezonja van vagy 1-2 ek paradicsompüré)
- 1 szál füstölt százazkolbász
- 15 dkg zsírosabb füstölt szalonna
- só
- bors
- köménymag vagy őrölt majoranna (ha szeretjük)
Elkészítés
- A hagymát finomra vágjuk, a krumplit meghámozzuk és nagyobb kockákra/hasábokra vágjuk. A kolbászt karikázzuk, a szalonnát csíkozzuk.
- Egy nagyobb lábosban feltesszük a zsírt. Kiolvasztjuk benne a szalonnát, majd kiveszük a pörcöket. Beletesszük a kolbászkarikákat, kiolvasztjuk, majd ha roppanósak, kivesszük.
- A visszamaradt zsírokban kis lángon 5-8 percig dinsztejük a hagymát. Hozzáadjuk a fűszerpaprikát, kettőt-hármat keverünk rajta, és hozzáadjuk a krumplités az apró kockára vágott paradicsomot. Alaposan megsózzuk. Ha szeretjük, adunk hozzá köményt vagy majorannát.
- Kis lángon, lassan főzzük 20-25 percig míg a krumpli megfő, de szépen egyben marad. Azért fontos hogy kis lángon főzzük, mert akkor tud jól besűrűsödni a leve, így lesz sűrű, ízes szaftos.
- Ha kész, 5 percig még állni hagyjuk. A visszamaradt szalonnapörcöket és kolbászt belekeverhetjük az edénybe, de külön is kínálhatjuk mellé. Ha szeretjük, mehet rá tejföl is, de a savanyúságot ne hagyjuk ki, kínáljunk mellé csemege vagy kovászos ubit, csalamádét, cékát vagy bármit, amit szeretünk.