Go Back

Életed legjobb paprikás krumplija

Recept
Recept nyomtatása
Fogás egytálétel, Főétel
Konyha magyar
Kulcsszavak burgonya
Előkészítési idő 25 perc
Elkészítési idő 30 perc
Adag(ok) 4 főre
Költség 4500 forint

Hozzávalók

  • 2 fej vöröshagyma
  • 1,2 kg krumpli (legjobb a B típusú, főzni való fajták: Hópehely, Red Scarlet, Desiré, Balatoni rózsa)
  • 1 nagy ek zsír
  • 3 tk fűszerpaprika (ennek a fele lehet füstölt, de egyáltalán nem kötelező)
  • 1 db paradicsom (ha szezonja van vagy 1-2 ek paradicsompüré)
  • 1 szál füstölt százazkolbász
  • 15 dkg zsírosabb füstölt szalonna
  • bors
  • köménymag vagy őrölt majoranna (ha szeretjük)

Elkészítés

  • A hagymát finomra vágjuk, a krumplit meghámozzuk és nagyobb kockákra/hasábokra vágjuk. A kolbászt karikázzuk, a szalonnát csíkozzuk.
  • Egy nagyobb lábosban feltesszük a zsírt. Kiolvasztjuk benne a szalonnát, majd kiveszük a pörcöket. Beletesszük a kolbászkarikákat, kiolvasztjuk, majd ha roppanósak, kivesszük.
  • A visszamaradt zsírokban kis lángon 5-8 percig dinsztejük a hagymát. Hozzáadjuk a fűszerpaprikát, kettőt-hármat keverünk rajta, és hozzáadjuk a krumplités az apró kockára vágott paradicsomot. Alaposan megsózzuk. Ha szeretjük, adunk hozzá köményt vagy majorannát.
  • Kis lángon, lassan főzzük 20-25 percig míg a krumpli megfő, de szépen egyben marad. Azért fontos hogy kis lángon főzzük, mert akkor tud jól besűrűsödni a leve, így lesz sűrű, ízes szaftos.
  • Ha kész, 5 percig még állni hagyjuk. A visszamaradt szalonnapörcöket és kolbászt belekeverhetjük az edénybe, de külön is kínálhatjuk mellé. Ha szeretjük, mehet rá tejföl is, de a savanyúságot ne hagyjuk ki, kínáljunk mellé csemege vagy kovászos ubit, csalamádét, cékát vagy bármit, amit szeretünk.