A hagymát finomra vágjuk, a krumplit meghámozzuk és nagyobb kockákra/hasábokra vágjuk. A kolbászt karikázzuk, a szalonnát csíkozzuk.
Egy nagyobb lábosban feltesszük a zsírt. Kiolvasztjuk benne a szalonnát, majd kiveszük a pörcöket. Beletesszük a kolbászkarikákat, kiolvasztjuk, majd ha roppanósak, kivesszük.
A visszamaradt zsírokban kis lángon 5-8 percig dinsztejük a hagymát. Hozzáadjuk a fűszerpaprikát, kettőt-hármat keverünk rajta, és hozzáadjuk a krumplités az apró kockára vágott paradicsomot. Alaposan megsózzuk. Ha szeretjük, adunk hozzá köményt vagy majorannát.
Kis lángon, lassan főzzük 20-25 percig míg a krumpli megfő, de szépen egyben marad. Azért fontos hogy kis lángon főzzük, mert akkor tud jól besűrűsödni a leve, így lesz sűrű, ízes szaftos.
Ha kész, 5 percig még állni hagyjuk. A visszamaradt szalonnapörcöket és kolbászt belekeverhetjük az edénybe, de külön is kínálhatjuk mellé. Ha szeretjük, mehet rá tejföl is, de a savanyúságot ne hagyjuk ki, kínáljunk mellé csemege vagy kovászos ubit, csalamádét, cékát vagy bármit, amit szeretünk.