Nem csak azok tudnak házilag termeszteni krumplit, akiknek kertje van. Még egy erkély is elég, vagy egy jó napos terület a lakásban. Bizony, beltérben is lehet krumplit nevelni, méghozzá nagyon egyszerűen. Az is teljesen mindegy, hogy a krumpli termesztés vödörben, cserépben vagy kukazsákban történik. Rajtunk múlik, hogy mi a számunkra legkényelmesebb.

Miért jobb a házi burgonya a boltinál?

Azok a krumplik, amiket a boltban vásárolunk, általában már legalább egy évesek. Ha magunknak termesztjük, az garantáltan egészségesebb, finomabb és frissebb lesz.

Krumpli termesztése vödörben

Nézzük meg először, hogy mire kell ügyelnünk. Először is, az edény amit választunk, legyen minél sötétebb, mert az jobban megtartja a nedvességet és a meleget is. Legyen lyukacsos az alja, hogy a felesleges víz könnyen távozhasson és ne penészedjen, rohadjon be a föld. Hogy ez egy vödör, cserép vagy láda, az már tényleg rajtunk múlik. Amikor elültetjük a krumplit, a kicsírázott része nézzen felfele.

Amire szükségünk lesz:

  • legalább 20 literes tárolóedény
  • kavicsok (mondjuk sóderkavics)
  • virágföld
  • szemeteszsák
  • vetőburgonya

A vetőburgonyát fel kell vágni darabokra úgy, hogy mindegyiken legyen legalább kettő csírakezdemény. Ha ez megvan, 3 napig hagyjuk szobahőmérsékleten, hogy tovább fejlődjenek a csírák. Ha elérték a 0,5-1,5 cm-t, akkor készen állnak az ültetésre. Ekkor hintsük be kénporral, ez fogja megvédeni őket a gombás megbetegedésektől.

A vödör alját rakjuk tele kavicsokkal körülbelül 5 cm vastagon. Helyezzük bele a lyukakkal ellátott szemeteszsákot úgy, hogy a vödör szélén 5 cm-rel túllógjon. Töltsük fel 10-12 cm vastagon virágfölddel, és helyezzük el bele a vetőburgonyákat. Fontos, hogy jó alaposan átnedvesedjen a talaj ezért alaposan locsoljuk meg.

Az ültetés maga ennyi, viszont ahogy nő a zöldje és eléri a 15-20 cm-es hosszúságot, adjunk hozzá még földet. A legmagasabban levő levelek látszódjanak ki. Ezt egészen addig kell folytatni, amíg a levelek el nem kezdenek sárgulni. Ez jelzi, hogy a krumplit be lehet takarítani.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Legjobb e heti akciók: mutatjuk, miből érdemes most bevásárolni

Nem kérdés, hogy rengeteget spórolhatunk, ha az akciós termékeket vesszük. Persze nem érdemes mindent csak úgy összevásárolni, időt és pénzt takaríthatunk meg, ha előre...

A 40 fokot is bírja és gyönyörűen virágzik: ezt ültesd muskátli helyett

A szárazságtűrő egynyári növények közül az egyik leghálásabb a vinka, avagy rózsás meténg vagy rózsametáng. Levelei szépen erezettek, fényesek, virága jellegzetes, ötszirmú – ha...

Edd magad egészségesre: itt a legolcsóbb fermentált ételek listája

A természetes tejsavbaktériumok - amelyek a fermentált ételekben találhatók - csodát tesznek a bélflórával. Hozzájárulnak az egészséges és kiegyensúlyozott emésztéshez, csökkentik a káros baktériumok,...