Így készíts tökéletes, roppanósan finom kovászos uborkát

A tökéletes kovászos uborka titka nem varázslat és nem is valami nagyon bonyolult dolog. Sokan készítik így, és milyen jól teszik.
A fermentálás szerencsére divatos. Azért szerencsére, mert nagyon egészséges. Nemrég írtam az aluddtejről és a joghurtról, amik szintén fermentáltak, mint a tökéletes kovászos uborka, csak ugye ott tejtermékekről van szó, nem egy zöldségről. (Apropó, azt tudtad, hogy a zöldség meg a gyümölcs nem biológiai, csak gasztronómiai kategóriák: a növények ehető részeit, illetve a terméseit jelentik.)
Túl puha, plöttyedt, egyenetlen? Hogyan készül az igazán jó kovászos uborka? Ha biztosra akarunk menni, érdemes néhány hüvelykujjszabályt szem előtt tartani.
Mik a szabályok?
- Csak jó alapanyagból dolgozz. Az uborkák legyenek érettek, viszonylag nagyobbak és teljesen hibátlanok. Ütődött, romlásnak indult zöldségből ne dolgozz, mert az egész munkád pocsékba mehett.
- A méret a lényeg. Egy üvegbe egy méret kerüljön. Fontos, hogy ne legyenek nagyon különbözőek, mert akkor egyik fele túlérik, másik meg nyers marad. Nem akarjuk ezt.
- Mindegy, mivel indul. Jó a kenyér, jó a krumpli és akár ezek nélkül is beindul az erjedés. Ha kenyeret használunk, a második nap vegyük ki és dobjuk el, nehogy megpenészedjen. A krumpli 1-2 nappal lelassítja az egészet, ha elutazuk, használjuk ez utóbbit inkább.
- Fontos az időzítés is. Akkor érdemes nekikezdeni, amikor az időjárárás-előrejelzés pár napig meleget jósol. A fény egyébként nem része a fermentálásnak, szóval felesleges a napra állítani az üveget. Ami kell neki: folyamatos meleg 4-5 napig.
Kérdésed van a fermentálásról? Ügyfélszolgálatunk válaszol: ingyenes és gyors!
És akkor jöjjön a tökéletes kovászos uborka recept!
Roppanós kovászos uborka

Felszerelés
- 1 befőttesüveg (1,5 literes)
- 1 zárható doboz
- 1 kistányér/fedő
Hozzávalók
- 1 kg kovászolni való uborka
- 1 csokor kapor
- 1 liter víz
- 20 gramm só
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál szemes bors
- 1 teáskanál mustármag
- 1 teáskanál koriandermag (opcionális)
- 1 szelet kenyér
Elkészítés
- A vizet felforraljuk, beletesszük a sót, hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
- Az uborkát nagyon alaposan megmossuk, a végeit levágjuk, és 1 cm mélyen, x alakban bevágjuk.
- Egy 1,5 literes befőttesüveg aljára tesszük az uborkát, rászórjuk a megpucolt fokhagyma gerezdeket, a fűszereket, a kaprot, és leöntjük a vízzel.
- A tetejére tesszük a kenyeret.
- Kistányérral, fedővel letakarjuk, és egyenletesen meleg, de árnyékos helyre tesszük.
- 1-2 nap után (kinti hőmérséklettől függően) levesszük a kenyeret.
- 3-5 nap alatt el szokott készülni, de ez függ az ubik méretétől is. Kóstolgassuk!
- Ha kész, a levét szűrjük le (ha nem zavaros, ne dobjuk el, tegyük hűtőbe, isteni leves, uborkafröccs lesz belőle).
- Az uborkát tegyük zárható dobozba a hűtőbe.
