Go Back

Roppanós kovászos uborka

felszeletelt kovászos uborka kistányéron
Recept nyomtatása
Fogás savanyúság
Konyha magyar
Kulcsszavak savanyúság, uborka

Felszerelés

  • 1 befőttesüveg (1,5 literes)
  • 1 zárható doboz
  • 1 kistányér/fedő

Hozzávalók

  • 1 kg kovászolni való uborka
  • 1 csokor kapor
  • 1 liter víz
  • 20 gramm
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál szemes bors
  • 1 teáskanál mustármag
  • 1 teáskanál koriandermag (opcionális)
  • 1 szelet kenyér

Elkészítés

  • A vizet felforraljuk, beletesszük a sót, hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
  • Az uborkát nagyon alaposan megmossuk, a végeit levágjuk, és 1 cm mélyen, x alakban bevágjuk.
  • Egy 1,5 literes befőttesüveg aljára tesszük az uborkát, rászórjuk a megpucolt fokhagyma gerezdeket, a fűszereket, a kaprot, és leöntjük a vízzel.
  • A tetejére tesszük a kenyeret.
  • Kistányérral, fedővel letakarjuk, és egyenletesen meleg, de árnyékos helyre tesszük.
  • 1-2 nap után (kinti hőmérséklettől függően) levesszük a kenyeret.
  • 3-5 nap alatt el szokott készülni, de ez függ az ubik méretétől is. Kóstolgassuk!
  • Ha kész, a levét szűrjük le (ha nem zavaros, ne dobjuk el, tegyük hűtőbe, isteni leves, uborkafröccs lesz belőle).
  • Az uborkát tegyük zárható dobozba a hűtőbe.