Nagyanyám gyümölcslevese, aminek az erdélyi rokonok is csodájára jártak – mutatjuk a receptet

Hűsítő hungarikum szinte bármilyen gyümölcsből: gyümölcsleves a legegyszerűbben.
Sokféle étel van, amit hungarikumnak hívunk, pedig nem az – gulyásleves, halászlé, lángos…kár, hogy mindegyik van máshol is. A gyümölcsleves viszont még a környező országok konyhájában sem jellemző nálunk viszont nincs nyár gyümölcsleves nélkül. Sőt, a műfajt annyira szeretjük, hogy almából vagy körtéből télen is készítünk forró változatot.
A műfaj annyira régi, hogy szilvából készült savanyú gyümölcslevesek már a középkorban is léteztek, a paraszti konyhában pedig nagyon fontos helyet foglaltak el a korpaciberével (savanyított, forrázott korpával) savanyítottak és néha kenyérrel sűrítettek hogy tartalmasabb legyen.
Kérdésed van a főzéssel vagy a receptekkel kapcsolatban? Kérdezd ügyfélszolgálatunkat, két napon belül ingyenesen válaszolunk!
A régi szakácskönyvekben főleg szilvából, almából, körtéből készül, de van néhány rokona aszalványból is – a bogyós gyümölcsök, meggy, barack csak a XX. század elején jelenik meg. A gyümölcsös sós ételek – pl. főtt hús meggymártással, aszalt szilvás göngyölt húsok – lassan kikopnak a mindennapok és az éttermek kínálatából, a gyümölcsleves viszont tartja magát. Igaz, azért ő is alakul – a kenyérrel sűrítés végképp eltűnt, de a szocialista konyha lisztes habarását is inkább csak az idősebb korosztály alkalmazza a konyhában, és egyre többen vegánosítják is a műfajt.
A lehetőségek tárháza végtelen de a gyümölcslevesnek – függetlenül attól, hogy milyen gyümölcsből készül – mindenképp jót tesz, ha csak rövid ideig hőkezeljük őket és az sem árt ha nem liszttel vagy pudingporral, hanem önmagával (vagy egy kevés keményítővel) sűrítjük.
Tejszín vagy egy kis tejföl mehet bele, ha a retróbb vonalat képviseljük, de ezeket nyugodtan pótolhatjuk zabtejjel vagy más vegán kiegészítővel, sőt – ki is hagyhatjuk őket!
A legjobb benne pedig az, hogy egész nyáron készülhet attól függően hogy épp mit adnak a piacon jó áron.
Gyümölcsleves a legegyszerűbben

Hozzávalók
- 75 dkg meggy
- 2-3 ek cukor
- 1 rúd fahéj
- 2-3 szem szegfűszeg
- fél citrom (kifacsart leve)
- 1 ek keményítő
- 1 dl tej, zabtej vagy tejföl
Elkészítés
- A meggyet kimagozzuk, kb 20 dkg-t félreteszünk.
- A cukrot a fűszerekkel és egy csipet sót 2 dl vízbe teszünk és 20 percig főzzük. Ha kész, kivesszük a fűszereket a szirupból leöntjük vele a meggyet (a kb fél kg-t amit nem tettünk félre) adunk hozzá még vizet és 10 percig főzzük.
- Botmixerrel simára turmixoljuk. A keményítőt kikeverjük a tejföllel vagy a zabtejjel (az előbbivel értelemszerűen egy kicsit sűrűbb levest kapunk majd) majd hozzáadunk egy kanál levest és kikeverjük.
- Visszaöntjük az egészet a levesre, beledobjuk a kihagyott meggyet, rácsavarjuk a citromot, és még 1 percig forraljuk. Megkóstoljuk ha kell utána fűszerezünk.
- Tálaláskor tehetünk rá mentalevelet, mandulaforgácsot, a bevállalósabbak pedig sós kecskesajtos is.