Innen tudod, hogy mindjárt megromlik a hús – ha ilyen, ne vedd meg a boltban!

Honnan tudni, hogy nem friss hús van a csomagolásban és jobban járunk, ha inkább nem vesszük meg? Csak áll a húspult előtt az ember és találgatni próbál, hogy vajon mikori a darált hús és mennyire friss a csirkemell? Az előre csomagolt húsok esetében még a fólia is bonyolítja pluszban a helyzetet, no meg a fényviszonyok a hűtőpultban. Szerencsére van néhány jel, amit szem előtt tartva elkerülhető, hogy romlott vagy lejárat közeli húst vásároljunk.

A nem friss hús jelei

Miből állapítható meg, hogy friss a hús? Ez a hús fajtájától is függ, de alapvetően a szín és az állag lehet segítségünkre.

A friss csirke rózsaszín, teljesen szagtalan, a húsa pedig rugalmas. Ha viszont a csirkehús fénytelen, nyákos tapintású és inkább szürkés, mint friss benyomást kelt, akkor biztosak lehetünk benne, hogy nem friss. Ilyenkor a hús állaga is rugalmatlan, de persze ezt nehéz a csomagoláson vagy a húspulton keresztül megítélni.

friss csirkemell rozmaringgal

Honnan tudom, hogy romlott a sertéshús?

Elég biztos jelző, ha a húsnak élénk, rózsaszín vagy piros színe van. A sertés esetében inkább az előbbi színek jelentenek jót, a fakó vagy sötétebb színek a sertés esetén is arra utalnak, hogy már nem friss. Ilyenkor nem szabad megvásárolni. A sertés illata semleges, bármilyen rossz, furcsa szag azt jelzi, hogy romlásnak indult- nem érdemes vele kísérletezni. Csakúgy, ha ragacsos réteget látni-érezni rajta, ez is biztos jele annak, hogy nem jó a hús.

És a marhahús?

Marhahús esetében a színváltozás nem mindig árulkodó. A marhánál előfordulhat, hogy a teteje piros, alul pedig elkezdett barnulni- ez teljesen normális folyamat, ilyenkor még biztonságosan fogyasztható a hús. Ez a húsban található vas és oxigén játéka miatt van így.

Onnan tudni, hogy nem jó a marhahús, ha a teteje is szürke vagy sötétbarna, ilyenkor már nem fogyasztható.

Marhahúsnál a savanykás szag még normális, ha ilyennek érezzük, nyugodtan fogyasszuk el a húst. A jellegzetes, erős, romlott szag már a marhánál sem játszik, ilyenkor már nem éri meg elkészíteni, mert az egészségünkkel játszunk.

Ha még segíthetünk bármiben, kérdezd Ügyfélszolgálatunkat és kollégáink két munkanapon belül segítenek!

Ha nem friss a darált hús

Hogyan lehet eldönteni, hogy jó-e a még a darált hús? Szerencsésebb a húspultból kérni frissen darált húst, mint előre csomagoltat. A friss darált hús vörös színű vagy rózsaszínes, de semmiképpen sem barnás és a sápadt szín is intő jel lehet. Ez esetben a hús biztosan állott.

A kellemetlen szag itt is beszédesebb mindennél. Túl azon, hogy a nyers húsnak is van egy jellegzetes illata, de ha romlott, azt biztosan érezni fogjuk.

Darált húsnál azt kell nézni, – ami az állagot illeti- hogy ne legyen se túl száraz és az sem jó, ha lében úszik. Az a jó, ha könnyen gyúrható nyers állapotban.

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Házilag is legyőzhetjük a krumplibogarat — mutatjuk a legjobb természetes megoldásokat

A krumplibogár ellen házilag a legjobb módszerek közé tartozik a kézi gyűjtés, takarással kiegészített vetésforgó, taszító társnövények, valamint Neem-olaj és Bacillus thuringiensis tenebrionis biológiai szerek alkalmazása is.

Mennyibe kerül 1m3 víz csatornahasználattal együtt? Hogy jön ki a végösszeg?

3 oldalas a vízszámla, de még mindig nem érted mennyi ebből a tényleges vízfogyasztás díja?

Te tudod mi az a gaslighting? Segítünk felismerni

Sokan hallották már a gaslighting kifejezést, de kevesen értik pontosan. Cikkünk elmagyarázza a gaslighting jelentését.

Ezért ne szedj kagylót, korallt Horvátországban: elképesztő a bírság

Horvátországban minden tengeri kagyló gyűjtése – élő vagy üresen hátrahagyott – engedélyhez kötött.